Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sinuzitele
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Sinuzitele > Poti preveni si trata sinuzita

Poti preveni si trata sinuzita

Am stat de vorba cu Dr. Fotescu Otto, specialist ORL, despre pericolul sinuzitelor. Ce putem face ca sa nu ne mai imbolnavim, si daca totusi se intampla, cum le putem trata rapid?


Ce este sinusita?

Dr.F.O.:  Sinusitele sunt infectii acute sau cronice ale mucoasei sinusurilor paranazale. Mucoasa care captuseste cavitatile sinusurilor este una si aceeasi cu mucoasa nazala iar infectia este consecutiva infectiei mucoasei nazale (cu exceptia sinusitelor maxilare odontogene).

De obicei, mai ales in formele acute sunt afectate mai multe sinusuri concomitent fiind vorba de o polisinusita sau chiar pansinusita.

 La copii mici la care nu exista decat celule etmoidale nu se poate vorbi decat despre rinoetmoidita.

De ce ne imbolnavim? Care sunt cauzele?

Dr.F.O.: Rinosinusitele sunt posibile la orice varsta si de obicei sunt secundare. Cele mai multe sunt de origine nazala (rinopatice). 

La inceput infectia acuta sau cronica a mucoasei se propaga din aproape in aproape pentru ca mai tarziu sa intervina edemul care blocheaza orificiile de drenaj ale sinusurilor si astfel infectia evolueaza mai departe independent, intr-o cavitate inchisa.


Mai exista sinusite maxilare de origine dentara (odontopatice), consecutive unei infectii a radacinii dintilor sinusali: al doilea premolar si primii doi molari superiori.


Traumatismele nazosinusale, se pot complica cu o infectie secundara de asemenea barotraumatismele astazi din ce in ce mai frecvente realizaza prin variatiile bruste de presiune asa numita aerosinusita.

Sinusitele primitive in care infectia se transmite pe cale hematogena sunt exceptional de rare.


Cum se manifesta boala, cum ne dam seama ca suferim de sinuzita?

Dr.F.O.: Manifestarile clinice sunt diferite in forma acuta si in forma cronica a bolii.


Simptomele in sinusitele acute sunt:

 
- durere, care imbraca diferite forme: in sinusita maxilara este de tip nevralgie suborbitala in sinusita frontala are punct maxim dureros in unghiul supero-intern al ochiului se insoteste de cefalee si fotofobie;
- scurgeri nazale la inceput mucoase, apoi purulente, uneori cu striuri sanguinolente.


La copii, la care este vorba doar de o etmoidita acuta, semnele pot fii, in primul rand de ordin orbital: edem alb sau rosu al pleoapei superioare si la unghiul supero-intern al orbitei.

 

In sinusitele cronice simptomatologia este mai saraca, dar persistenta:


- scurgere nazala purulenta, unilaterala cu miros neplacut;
- dureri localizate, in functie de sediul sinusitei si care sunt moderate;
- cefalee persistenta insotita de greutate intelectuala;
- semne generale care sunt mai degraba complicati ca: faringite, tulburari dispeptice, traheobronsite descendente, pneumopatii, tulburari neuroastenice prin intoxicatia cronica a organismului.


Cum se poate trata sinusita?


Dr.F.O.: In sinusitele acute tratamentul este aproape exclusiv medicamentos, local si general.

Local se recomanda :
- instilatii nazale cu solutii dezinfectante si vasoconstrictoare
- inhalatii, medicatia antiinflamatoare si laserterapia

Tratamentul general:
- repaus in camera si la pat;
- calmarea durerii prin antialgice;
- antibioterapie generala;
- administrarea de antihistaminice;
- vitaminoterapie

Pentru prevenirea recidivelor sau a cronicizarii, dupa vindecarea puseului acut se va incerca gasirea si tratarea eventualei cauze: rinita cronica, deviatie de sept, dinti cariati, vegetatii adenoide, amiogdalita cronica.
In sinusitele cronice catarale fara modificari ireversibile locale se pot folosi instilatii nazale, inhalatii, aerosoli, laserterapie iar in cazurile de sinusita cronica cu modificari ireversibile ale mucoasei nazale se indica punctii sinusale iar in cazul in care nu sunt eficiente se recurge la tratamentul chirurgical.


Ce se poate intampla daca sinusita nu e tratata?

Dr.F.O.: Complicatiile sinusitelor se ivesc in cazurile netratate sau in formele supraacute, sunt tot mai rare datorita tratamentului cu antibiotice.

Complicatiile pot fii :
- complicatii orbito-oculo-palpebrale;
- complicatii osteocraniene;
- complicatii endocraniene;
- complicatii venoase;
- complicatii generale(rare) septicopioemia

Dupa vindecarea sinusitelor pacientii pot ramane cu o sensibilitate in zona rinosinusala care se poate manifesta mai ales in cazul unor expuneri la intemperii.
Aceste sensibilitati pot fii tratate prin cure de crenoterapie cu ape sulfuroase sau laserterapie.


Ce putem face ca sa o prevenim, sa nu ne imbolnavim?

Dr.F.O.: Sinusitele se pot preveni prin:

- evitarea virozelor;
- evitarea frigului, umezelii, curentilor de aer reci, prafului, pulberelor, substantelor toxice si iritante care prin actiunea locala indusa pot favoriza sensibilizarea zonei rinosinusale;

- tratamentul profilactic al afectiunilor dentare;
- efectuarea controalelor ORL periodice;

- folosirea metodelor de calire a organismului;
- metode de crestere a imunitatii locale in cazurile de predispozitie spre sinusita prin laserterapie(LLLT-low level laser therapy).

Informatii suplimentare despre laserterapie si utilizarea ei in sinusite si in alte afectiuni ORL se pot gasi AICI

Pe Dr. Fotescu Otto il puteti gasi la adresa cabinetorl@yahoo.com


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.01.2012 15:27 
rinita
Nu mai stati cu durerea ca va macina nervii, mergeti la medic.
  05.12.2011 11:47 
Remedii sinusita
Usureaza respiratia Balzamul Steluta, aplicat pe frunte la baza nasului. Sunt foarte eficiente compresele cu Bitner suedez, aplicate seara inainte de culcare, tot la baza nasului timp de 30-120 min.
  22.10.2010 12:28 
sinuzita
buna, am fost odata la dermatologie k aveam ochiul drept unflat mia bagat niste picaturi in ochii si ma pus sa cutesc litere de la o distanta de 5 m , si le-am citit bine pe toate, apoi mi-a facut ei o trimitere la O.R.L si acolo am facut o radiografie si asa a descopedit k aveam sinuzita. mi-a dat un tratament in val de 100 roni. si acum astept sa ma vindec dupa care trebuie sa ma dul la spital din nou.
  10.08.2010 23:51 
sinusita
Buna, de curand am fost la medic ptr a face testul de alergologie..am fost depistata si cu deviatie de sept si sinusita.Sinusita nu apare numai din cauza racelii, ci si daca suferiti de alergii.eu nu puteam respira..luasem diferite tratamente ptr alergie fara prescriptia medicului,care isi facusera efectul doaor ptr o scurta perioada de timp.. Am luat un tratament adecvat ptr alergie, din care un medicamenmt era si ptr sinusita.Pot spune ca acum nu mai am nimic, insa..trebuie sa ma feresc de cele la acre sunt alergica, deoarece, sinusita reapare.Un tratament facut in casa ar fi spalaturile cu apa salina..ser fisiologic..vapor de apa fierbinte.Incercati..mie spalaturile cu apa sarata mi-au facut bine..cum aici am oceanul aproape-.mi-a facut bine..
  27.06.2010 23:18 
sinuzita
Am nasul infundat de 3 saptamani si scurgeri nazale stranut continu si nu cred ca este gripa pt ca am facut deja un tratanent si nimic.Ma gandeam la o posibila alergiede la florile de tei dar ploua de o saptamana in continu si nu are cum sau ?....nu stiu ,ma gandeam la SINUZITA?folosesc sprei nazal dar are efect doar cateva ore dupa care revine,respir doar pe gura.Am nevoie de parerea unui medic specialist,ma poate ajuta cineva pls
  06.03.2010 04:09 
sinuzita
EU CRED CA PUTEM SCAPA DE EA DACA NE PROTEJAM DE PERICOLELE CARE NE INCONJOARA
  01.03.2010 18:24 
vreau sa stiu daca durerea din gat e normala la sinusita
  01.03.2010 18:23 
sinusita
vreau sa stiu daca durerea din gat e normala la sinusita
  30.09.2009 16:46 
SINUZITA
SOTUL MEU ARE SIN IZITA DE 2 ANI JUMATE SI NUI MAI TRECE DESI A FACUT TRATAMENETE CU ANTIBIOTICE SI SPALATURI NAZALE SI II LA FEL CE POT SA FAC UNDE SA MA ADRESEZ SAU CE TRATAMENT POATE SA IA VA ROG DATIMI O INFORMATIE IN PLUS MIROASE ORIBIL SINUZITA CIND SE SCURGE VA MULTUMESC SI SPER SA PRIMESC UN RASPUNS
  30.09.2009 16:29 
sinuzita
cum isi poate trata stu sinuzuta pe care o are aprope d 2 ani jumate a fcaut o groaza de tratament cu antibiotice chiar si spalaturi nazale si ea inca persista si chiar mai mult miroase oribil va rog datimi un raspuns sau ceva care sa il ajute
  10.08.2009 09:42 
sinuzita cronica tratament
dupa tratament cu antibiotic 7 zile pentru sinuzita cronica se poate lua SINUPRET DRAJEURI 3 luni de tratament 2 de 3 ori pe zi.
  03.08.2009 14:33 
sinuzita cronica
m-a depistat si pe mine cu sinozita cronica am luat antibiotice si degeaba.Doctorul fluieraru din pascani mi-a zis ca trebuie sa ma operez de sept nazal dar imi este frica si daca ma operez degeaba? ce antibiotic sa iau sami dispara definitiv durerea ingrozitoare de cap mai ales in zona frontala...vreau un sfat ad_ul petrony_k
  02.08.2009 17:17 
sinusita la copil de 2 ani
Copilul de 2 ani a fost diagnosticat cu sinusita acuta - maxilara, am urmat tratament in spital timp de 7 zile, efectul a fost temporar. Dupa 2 saptamini simtomele au revenit. Va rog sa-mi recomandati ce as putea face. Astept raspuns la zavationis@gmail.com. Multumesc anticipat.
  20.05.2009 21:12 
sinuzita
Ma-m operat de sinusita in aprilie,am avut un chist pe peretele sinusului maxilar,acum nu ma mai doare capul ,dar am ramas cu o flegma urita in gat ,nu mai stiu cum sa mai scap de ea,am luat sinupret,am pus picaturi de viatamina a in nas,apa d mare si nu vrea de loc sa se duca din gat,va rog sa imi spuneti ce sa mai iau ca nu mai pot ,mi se usuca gatul si simt ca mi se lipeste de gat,am si saliva foarte cleioasa ,nu mai pot,rog sa ma ajutati .
  11.03.2009 20:27 
sunt insarcinata si nu stiu ce sa iau
  18.02.2009 18:38 
NU POT SCAPA DE FLEGME DIN GAT
AM FOST SI OPERATA DE DEVIATIE DE SEPT SI DEGEABA
  31.01.2009 00:39 
in cazul iti curge singe din nas ce ai de facut
parerea mea ce faci cind ai cheaguri de singe sau chiar te trezesti ca iti curge singe din nas si mai este si uscat mai tot timpul
  04.09.2008 20:38 
NU POT SCAPA DE FLEGMA DIN GAT
dati-mi si mie cateva sfaturi
  25.05.2008 20:24 
Sfaturi
Buna sera, Cred ca am nimerit pe site-ul perfect. Exact de un astfel de articol aveam nevoie in acest moment. Fiica mea o fost diagnosticata cu rinoetmoidita. Ce ma sfatuiti sa fac?
  16.04.2008 21:56 
As vrea sa stiu cum se face laser terapia? Multumesc
  17.01.2008 20:43 
sinuzita frontala
am sinuzita frontala si am fost la doctor, am luat antibiotic Augmentin de 1g timp de 5 zile, (inainte am mai luat timp de 10 zile ospamox si clantromicina) si in continuare ma doare capul, fruntea. Nu stiu ce sa mai fac, ma poate ajuta cineva daca a gasit vreun remediu in tratarea durerii de cap? Va rog. Multumesc.
  15.01.2008 16:42 
Sunt nedumerita
Am sinuzita de 2 ani, nu pot scapa de ea, locuiesc in irlanda iar doctorii de aici nu-mi dau decat sprayuri nazale, am dureri de cap foarte mari chiar si-n timpul noptii, in crestetul capului si ceafa, dupa tipul durerilor nu stiu ce fel de sinuzita am sau mai bine zis ce complicatii am facut. Va multumesc, ma poate ajuta sau sfatui cineva?
  08.01.2008 15:06 
dureri
Am sinuzita ,ma doere capul,si mie frica sa ma operez.
  13.11.2007 15:58 
domnule doctor sotul meu sufera de sinusita ,nu poate respira pe nas,e tot inchis iar ochii ii lacrimeaza neincetat nu are miros.am incercat tratamentul cu antibiotice dar a fost de scurta durata rezultatul.dati-ne va rugam un sfat.va multumesc.gianina_moc@yahoo.com
  08.08.2007 09:28 
sinusita
Stimate doctor. Am sinusita maxilara. As dori sa-mi oferiti nume de medicamente cu care sa pot trata. email: lgubu@freemail.hu. Va multumesc.
  28.06.2007 16:49 
sinuzita
am o flegma pe gat si nu ma pot scapa de ea .cateodata noaptea mai imi vine in gura.gatul ma ustura aproape tot timpul cateodata mai si ma trezesc ragusita.am facut tot felul de analize si au spus ca nu am nimic .dupa cum se manifesta eu cred ca este sinuzita.ce sa iau ptr asa ceva?dana4702@yahoo.com
  13.05.2007 19:28 
moartea
intro zi cand mam angajat la forneti ma loat raceala numai puteam eu va sfatuiesc sa nu va angajati la forneti pentru ca; pe gemuletul acela mic osa raciti la nas mai ales vara pentru ca inautru e cald siasa va inbolnaviti daca afara e 38 de grade inauntru e 57nu eu vam sfatuit.
  28.01.2007 16:02 
avem cu ce
oare in zestrea corpului nu poate lipsi si nenorocita asta de sinuzita pentru ca banuiesc ca suntem purtatorii ei de 1000 ani.
  27.01.2007 22:37 
tratamentul si prevenirea sinusitei
Sinusita e ceva teribil, desigur poate fi tratata pe moment,insa partea proasta e ca ea revine la orice mica raceala.Eu am avut fericita ocazie de a descoperi tot in ''topsanatate'' un remediu miraculos- masaj facial de origine chineza pentru prevenirea si tratarea sinusitei. Ar fi extrem de util daca l-ati mai publica,pentru ca face cit o mie de medicamente, inhalatii si tot felul de remedii la un loc. Il recomand tuturor, este foarte eficient, in maxim trei zile am reusit sa inlatur simptomele sinusitei, iar de atunci il practic pentru prevenirea sinusitei.
  27.01.2007 15:18 
dar complicatii>.
In cazul si unei deviati de spt si cu sinuzita ce ar mai fi de facut si complicatii nu ne-ati expus si asfel de situatii fiti precauti in detali complicati si efecte tratament... etc
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie