Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Sanatatea spatelui > Prevenire > Pernele - de ajutor sau nu?

Pernele - de ajutor sau nu?

Te simti foarte bine atunci cand ai perna potrivita. Poti dormi linistit, iar corpul se odihneste dupa o zi de munca obositoare. Totusi, pernele fac mai mult de atat.

Mareste imaginea
Sanatatea spatelui

Cauta in site mai multe informatii despre exercitiile pentru zona lombara
Top Sanatate iti recomanda
·Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana
Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintre cele mai renumite posturi yoga.
O perna confortabila ofera sprijinul necesar pentru sira spinarii si pentru gat - eliminand sau prevenind multe forme de dureri dorsale.


Principalele beneficii oferite de perne

Utilizarea unei perne in timpul somnului are doua scopuri principale:

  • Suport - din aceasta perspectiva, pernele sustin capul, gatul si umerii, mentinandu-le aliniate si usurand presiunea din corp.
  • Confort - pernele ofera o senzatie de confort si ajuta la obtinerea unui somn odihnitor.


Perne pentru cap 

Perna pentru cap este cea traditionala, fiind utilizata pentru sprijinirea capului, gatului si spinarii atunci cand corpul se afla intr-o pozitie de relaxare. Pentru conditii optime, ar trebui sa alegi o perna cu urmatoarele caracteristici:

  • Este creata pentru a mentine pozitia naturala a sirei spinarii. Gatul este aplecat un pic in fata, pentru a sustine greutatea capului atunci cand acesta este ridicat. Ei bine, aceasta curbare trebuie mentinuta si in pozitie de relaxare. Daca perna este prea inalta, atunci cand dormi pe lateral sau pe spate, gatul este indoit anormal, provocand o intindere a gatului si a umerilor. De asemenea, aceasta pozitie poate sa obstructioneze respiratia - iar de aici pana la sforait nu mai este decat un pas. In acelasi fel, pernele prea joase pot cauza si ele intinderi ale muschilor. De aceea, bazata pe dimensiunile corporale si pe preferintele personale, alegerea pernei ar trebui sa fie vazuta ca o activitate importanta. O inaltime optima este intre 10-15 centimetri.

  • Este confortabila. Calificarea unei perne drept "confortabila" depinde in mare masura de preferinte subiective. Unora le plac pernele invelite in bumbac, material care da senzatia de racoare, pe cand altii prefera materiale mai moi si mai pufoase. In orice caz, singura conditie de care trebuie sa tii seama aici este ca ea trebuie sa te ajute sa dormi bine si sa te trezesti in forma.

  • Este ajustabila. Pentru a se putea plia variatelor pozitii de somn, perna trebuie sa fie ajustabila. Ea trebuie sa se muleze pe forma individului si sa elimine orice puncte de disconfort.


Perne pentru fiecare pozitie de somn

Cand dormi pe spate

Atunci cand stai pe spate, perna trebuie sa sustina curbarea naturala a coloanei cervicale, oferind un suport optim pentru cap, gat si umeri. In aceasta pozitie, inaltimea pernei ar trebui sa fie mai mica decat pentru pozitia laterala. Daca adaugi niste perne si sub genunchi obtii in sfarsit o pozitie confortabila si impiedici aparitia durerilor de spate.

Cand dormi pe o parte

Perna trebuie sa iti sustina capul si gatul astfel incat sira spinarii sa stea intr-o pozitie naturala pe orizontal. Greutatea ar trebui distribuita in mod egal, astfel incat sa nu creeze indoiri sau presiuni nesanatoase. Pentru suport in plus, unele persoane prefera sa isi puna sub talie o perna mica sau un prosop rulat.

Cand dormi intins pe burta

Daca preferi aceasta pozitie, perna aleasa ar trebui sa fie foarte joasa ori chiar inexistenta. Capul se poate rezema direct pe saltea, pentru a te asigura ca pozitia sa este sanatoasa. Cand dormi astfel, este util sa iti pui sub burta o perna foarte joasa - care te va asigura de mentinerea in buna forma a coloanei vertebrale.

Ai grija: in timp, pernele isi pierd din fermitate si nu mai ofera sprijinul adecvat. Daca au ajuns in aceasta stare, nu ezita sa le schimbi cat mai curand!


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  16.01.2008 10:37 
Spatele ma omoara cu zile
Pe langa faptul ca trebuie sa stau 8 ore in fata calculatorului si 2-3 ore prin tramvaie si autobuze, nu reusesc sa gasesc o perna care sa-mi convina! Toate au dimensiuni standard : 40X..., 50X... Mi-am format un obicei sa dorm in stil "japonez" (!?): perna ingusta care sustine doar gatul si ceafa... Or pentru asa ceva nu am gasit nici o perna. Citind cele de mai sus, realizez ca este foarte posibil ca la durerile de spate poate contribui si acest fel de a dormi (eu alternez dormitul pe o parte cu cel pe spate). Ar trebui sa renunt la acest gen de perna? Precizez ca am 40 ani si am putin peste grutatea normala inaltimii mele (daca asta are vreo importanta). Va multumesc ca m-ati "citit"!
  10.08.2007 17:17 
perne potrivite
Din experienta va sugerez: - stabiliti-va pozitia favorita de somn; - alegeti tipul de perna conform sugestiilor de mai sus. Eu am perioade cand prefer sa dorm pe spate si atunci folosesc o perna de fulgi in care imi fac o adancitura convenabila. Alteori prefer sa dorm pe o parte si folosesc o perna din burete( are inaltime buna si este nedeformabila). Succes...!
  05.05.2007 21:37 
spate
de ce ma scol in fiecare dimineata cu dureri de spate?
  16.04.2007 10:58 
of,spatele!!!
Nu am gasit inca perna ideala si am ajuns chiar sa dorm pe 4 perne asezate unele peste altele.tot am dureri de spate.Oare cum se odihneau japonezii cu lemnisoarele sub cap??
  06.01.2007 00:14 
tipuri de perne
mai sunt bune pernele bunicii?
  08.02.2006 16:37 
Binevenit acest articol, pentru ca sint persoane care nu dau importanta acestui fapt si au de suferit mai tirziu din cauza pozitiei defectuase din timpul somnului
  19.01.2006 17:48 
E bine sa dormi cu anumite perne confortabile sau ideal ar fi sa dormi fara perna?
  19.01.2006 17:48 
cand dorm pe toate partile
De unde ne proc. o asfel de perna dpecial pt dormit.PT COPII SA-NT PERNE SPECIALE VA ROG SAM RASP. MULTUMESC.
  19.01.2006 17:48 
.......
pai si pernele astea de unde le iei? de ex eu am o perna din fulgi si imi plac pernele tari.dar efecte negative de ce nu ati zis nimik
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie