Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tulburari de alimentatie
Home > Stil de viata > Nutritie > Tulburari de alimentatie > Pe cine slabeste obezitatea?

Pe cine slabeste obezitatea?

Ce este obezitatea? Este o boala fiindca grasimea in exces nu permite organismului sa functioneze sanatos.
Masura de la care esti incadrat in categoria obezilor s-a standardizat dupa valorile indicelui de masa corporala:

  • Sub 18, 5     Subponderal
  • 18, 5 - 24, 9 Normal
  • 25 - 29, 9     Supraponderal
  • Peste 30      Obez

Indicele de masa corporala se calculeaza raportand greutatea la inaltime.


De ce e nesanatoasa obezitatea?

Obezii risca sa se imbolnaveasca de inima datorita depunerilor de grasimi in vasele de sange, de diabet, guta, hipertensiune. Afectiunile pe care le au de dinainte de ingrasare sunt mult mai greu de tratat. In SUA 300 000 de persoane isi pierd anual viata din cauza bolilor pornite de la obezitate.


Obezitatea e vine mea?

Obezitatea, nu este, dupa cum se zvoneste, numai o problema de vointa si autocontrol, ci are cauze mult mai complexe. De obicei mostenirea ereditara se combina cu excesul de mancare si sedentarismul. Supraponderabilitatea si obezitatea se dezvolta cand organismul primeste mai multe calorii decat consuma. Unii dintre noi se ingrasa, pur si simplu, foarte usor.

O cauza endocrinologica, o dereglare hormonala, cum ar fi hipofunctia glandei tiroide sau boala Cushing, duce la obezitate mai rar decat tulburarile de alimentatie.


Pastile pentru slabit?

Nu exista o pastila sau o solutie foarte simpla pentru tratarea obezitatii. Singua iesire e un plan pe termen lung care include o combinatie intre dieta, exercitii fizice si schimbarea stilului de viata. Unele persoane beneficiaza si de medicatie care sa-i ajute sa slabeasca, sau, in situatiile foarte grave, de operatie.
Solutia optima, specifica fiecaruia, se alege impreuna cu medicul. Daca obezitatea se asociaza cu o boala, cum ar fi diabetul, slabirea trebuie supravegheata de medic. Endocrinologul, specialist in patologia glandelor endocrine, poate depista cauza obezitatii, gravitatea ei, si poate prescrie medicamente pentru slabit.


Solutii

Daca sunteti aproape de limita obezitatii incercati sa va schimbati putin stilul de viata: mancati 3 mese pe zi, reduceti grasimile si dulciurile, si incepeti sa faceti sport 30 de minute zilnic. Rezultatele nu vor aparea peste noapte. Scaderea in greutate ia timp si presuspune schimbare constanta, perseverenta si un stil de viata sanatos.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  04.07.2007 17:18 
obezitate
am 45 ani, muncesc 12 ore zilnic, mananc putin si totusi ma ingras. 12 ore munca + 2 ore transport = lipsa timp pentru mine.Ce sa fac? Am ajuns la 95Kg fara sa-mi schimb obiceiurile alimentare. Nu mananc paine, dulciuri,grasimi,dorm 7 ore dar continui sa ma ingras. Cine ma poate ajuta?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie