Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tulburari de alimentatie
Home > Stil de viata > Nutritie > Tulburari de alimentatie > Obezitatea problema majora de sanatate

Obezitatea problema majora de sanatate

Obezitatea este considerata actual o problema majora de sanatate la nivel mondial, o adevarata epidemie ce se extinde cu o incidenta alarmanta, in continua crestere, in populatia generala.
Astfel, obezitatea si excesul ponderal reprezinta una din cele mai mari provocari in domeniul sanatatii in Europa de azi. Conform unui raport al Parlamentului European, statisticile arata ca in unele parti ale Europei, in randul populatiei adulte, 27% dintre barbati si 38% dintre femei sunt obezi, si peste jumatate sunt supraponderali cu risc crescut (in proportie de 20% - 30%) de a deveni obezi.

In randul copiilor din UE actual se inregistreaza peste trei milioane de obezi si aproximativ 14 milioane de supraponderali si, ceea ce este mai grav, numarul acestora este intr-o rapida si continua crestere (in momentul de fata cu 400.000 pe an).

In Romania, statisticile ultimilor ani arata ca 20% dintre locuitori sufera de obezitate si alti 40% sunt supraponderali, ceea ce ne situeaza pe locul trei in Europa ca prevalenta a obezitatii. Ceea ce este deosebit de alarmant este faptul ca peste 40% dintre copiii din Romania sunt supraponderali.


Obezitatea nu este numai o problema estetica

Obezitatea nu este astfel doar o problema estetica, de imagine, ci mai ales o problema de sanatate, fiind perceputa si incriminata actual ca una din principalele cauze de mortalitate si morbiditate in randul populatiei generale.

Efectele negative ale excesului ponderal se rasfrang asupra tuturor aparatelor si sistemelor organismului, generand complicatii dintre care unele redutabile, precum:

  • diabet zaharat;
  • hipertensiune arteriala;
  • boli cardiovasculare;
  • dislipidemii;
  • ateroscleroza sistemica;
  • probleme articulare (boala poliartrozica);
  • colecistopatii;
  • probleme respiratorii;
  • sindromul de apnee in somn;
  • complicatii ginecologice si obstetricale;
  • cresterea predispozitiei catre diverse forme de cancer.

Acestora li se adauga problemele de ordin psihologic deloc de neglijat, cum ar fi anxietatea, depresia, izolarea sociala, alienarea, modificari comportamentale generate de o foarte scazuta stima de sine si imagine deosebit de proasta asupra propriei persoane, care duce implicit la frustrari, la o relationare defectuoasa cu cei din jur si chiar conflicte.


Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc incriminati in aparitia obezitatii sunt multiplii, de ordin individual si de mediu (sociali, economici, profesionali, familiali). Pe primul plan este citat abuzul alimentar combinat cu sedentarismul (aspecte deja binecunoscute ca factori determinanti in lumea civilizata), insa la momentul abordarii terapeutice a obezitatii trebuie tinut seama si de predispozitia ereditara, de factorii congenitali, de afectiuni endocrine asociate, si nu in ultimul rand de eventuale traume psihice si nervoase subiacente.

Abordarea terapeutica devine astfel complexa, necesitand implicarea activa atat a medicului curant nutritionist, cat si a pacientului. Acceptarea si mentinerea pe termen lung de catre pacientul obez a unei schimbari radicale a stilului de viata este piatra de incercare a oricarui medic nutritionist. Tratamentul implica astfel mai multe etape care trebuiesc parcurse cu stabilirea initial a unor obiective mici, concrete si flexibile care treptat vor duce la atingerea tintelor terapeutice dorite. Un obiectiv atins, oricat de mic, trebuie considerat un succes, constituind o baza de motivare continua

Articol scris de dr. Laura Ene, consultant nutritie Eden Spa
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  12.03.2007 19:05 
sa tratam cu rabdare..
Consider ca aceasta problema trebuie tratata cu rabdare,deoarece o influentza gresita pe plan psihologic poata duce la anorexie,si,respectiv,la casexie...Oricum,articolul e bun...
  07.03.2007 21:47 
obezitatea copiilor
Am doi copii supraponderali,as vrea sa stiu ce pot face. Am fost la endocrinologie si le-a fost recomandat regim alim. Nu reusim pt.ca au 9 si 10 ani si nu inteleg
  06.03.2007 21:03 
Ajutor
Stim ca obezitatea este o mare problema de sanatate,dar ca sa facem mai multa miscare ar trebui ca strazile si parcurile sa fie curatate de haitele de caini ptr. aputea alerga fara surprize.Abonamentele la salile de specialitate,ar trebui sa fie accesibile tuturor;hrana ar trebui sa fie mai sanatoasa si mai ieftina pentru a nu ne mai indopa cu atata paine.Medicii de familie si toti ceilalti specialisti ar trebui sa mai renunte la spaga si atunci romanii ar avea mai multa grija de sanatatea lor.Si se pot spune mult mai multe!
  06.03.2007 20:53 
medic nutritionist herbalife
Din pacate este adv k nr oamenilor care au pb cu greutatea este in continua crestere.pt informatii si consultatii gratuite contactati-ma 0724589879.SANATATE INAINTE DE TOATE!
  06.03.2007 07:04 
Am dori metode de combatere a obezitati precum si sfaturi de a reveni la greutatea normala . tot ce a-ti prezentat cei care sunt obezi simt pe pielea lor efectele negative va rugam reveniti cu sfatu cat de cat posibil de realizat in combaterea obezitatii va multumim.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie