Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Nutritia si ochii
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Nutritia si ochii > O nutritie sanatoasa previne pierderea vederii

O nutritie sanatoasa previne pierderea vederii

Modul de gandire traditionalist considera ca pe masura ce se inainteaza in varsta sensibilitatea vizuala descreste. O alimentatie adecvata poate impiedica pierderea sensibilitatii vizuale ce se produce o data cu trecerea anilor. De altfel, sunt multe cazuri in ziua de azi cand pierderea vederii, in cazul persoanelor in varsta, nu este o consecinta inevitabila a imbatranirii.
Ultimile studii au descoperit ca pigmentul macular din retina - un cumul de compusi galbeni din fructe si legume - poate preveni pierderea vederii in ceea ce-i priveste pe oamenii in varsta. Macula, zona de marimea unui varf de creion, este pozitionata in centrul retinei si este responsabila pentru acuitatea vizuala maxima.

Degenerescenta maculara, cauza principala a orbirii persoanelor care au depasit varsta de 65 de ani, se produce cand macula este afectata de procesul imbatranirii. Pigmentul macular si factorii nutritivi protejeaza retina de pierderea senzitivitatii vizuale, cand ochiul se adapteaza atat luminii, cat si intunericului.

Pigmentul macular este compus din doua substante chimice, luteina si zeaxantina, ce fac parte din familia carotenilor. Acesti compusi se gasesc in plantele pe care le apara de lumina solara puternica.

Un nivel concentrat este continut de fructele si plantele verzi si portocalii, precum spanacul, broccoli, fasolea verde, porumbul, graul si piersicile, dar nu si morcovul. Desi morcovul este indicat in cazul deficientei de vitamina A, retina nu preia beta-carotenul, cel mai important caroten din morcov.

Consumul fructelor si al legumelor, recomandat pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare aduce de asemenea beneficii si in cazul vederii. Senzitivitatea vizuala reprezinta energia solicitata de pigmentul macular pentru a detecta fotonii. O senzitivitate scazuta asociata in general cu imbatranirea, semnaleaza greutatea de a mai percepe lumina din cauza inregistrarii anumitor pierderi de vedere.

Cercetatorii au masurat densitatea pigmentului macular - cantitatea de lumina care este absorbita de pigment - prin intermediul alternarii razelor albastre si verzi. Cele albastre sunt absorbite de pigmentul macular, insa nu si cele verzi. Aceasta tehnica, recent aplicata, poate deveni un instrument valoros pentru detectarea aparitiei degenerescentei oculare.

Dupa cum se stie, acuitatea vizuala scade semnificativ pe masura inaintarii in varsta. Pigmentul macular este un determinant important al acestei senzitivitati vizuale. Studiile au demonstrat ca persoanele de peste 60 de ani cu o densitate mare a pigmentului macular prezinta aceeasi senzitivitate vizuala precum tinerii. In schimb, persoanele in varsta cu o densitate scazuta a pigmentului macular prezinta o senzitivitate redusa comparativ cu tinerii.

Concluziile arata ca pigmentul macular intarzie exercitarea imbatranirii asupra functiei vizuale. De asemenea, densitatea pigmentului macular este in corelatie cu factorii care maresc riscul afectiunilor oculare, precum degenerescenta maculara. De exemplu, femeile care fumeaza se expun de doua ori mai mult riscurilor de confruntare cu degenerescenta oculara, prezentand o densitate scazuta a pigmentului macular.

Dimpotriva, persoanele care au o densitate ridicata a pigmentului macular sunt expuse mai putin tututor factorilor de risc privind vederea. Densitatea pigmentului macular este un indicator important privind sanatatea oculara, pentru ca pot fi stabilite conexiuni intre pigmentul macular si senzitivitatea retinei.

Cercetatorii au demonstrat ca recomandarile privind urmarea unei diete trebuie sa fie individualizate. Oamenii difera in privinta capacitatii de absorbtie a nutrientilor din mancare. Anumite persoane pot consuma zilnic legume si fructe, pot avea un nivel ridicat de nutrienti in sange, si cu toate acestea, nutrientii retinali se inregistreaza in limite reduse.

In momentul in care detectezi o afectiune oculara si doresti sa urmezi o dieta, consulta-te neaparat cu medicul oftalmolog si cu un nutritionist. Urmand un program nutritionist poti preveni scaderea pigmentului macular si in cel mai bun caz chiar reconstitui anumite functii pierdute.


Dictionar de termeni

(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

  • Degenerescenta maculara - distrugere progresiva a maculei(zona retiniana cu diametrul de cativa milimetri care permite vederea precisa, sisa vedere centrala). Degenerescenta este mai frecventa dupa 70 de ani.
  • Macula - mica zona de depresiune situata in centrul retinei, unde acuitatea vizuala este maxima.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.07.2009 21:23 
vederea
Am si eu o problema cu vederea trebuie sa port ochelari port din clasa a 4 si as vrea sami ziceti si mie daca as purta lentile de contact mar ajuta sa numi mai creasca vederea sau sami scada la momentu de fata am dioptri de 3 si 2.50
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie