Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Medicul raspunde
Home > Medicul raspunde > Nu stiu cum sa-mi inving timiditatea (daniela01)

Nu stiu cum sa-mi inving timiditatea (daniela01)

 Buna Daniela, Sunt trei elemente importante pe care tu le mentionezi in mesajul trimis: starea de timiditate, virginitatea si „frica de barbati”. Se intampla de multe ori ca lucrurile pe care le simtim si cu care ne confruntam, cum ar fi in cazul tau timiditatea, teama de barbati, precum si faptul ca esti virgina sa aiba legatura intre ele.

 

Prin urmare, „teama de barbati” poate fi resimtita din cauza sau datorita faptului ca deocamdata nu ai avut un raport sexual ca urmare a unei relatii de prietenie, de iubire cu un partener, lucru ce poate conduce la manifestarea unui comportament timid.

Pentru a vedea cum se intrepatrund aceste 3 coordonate date de tine poate ca este necesar sa vedem spre exemplu:

- in ce situatii se manifesta starea de timiditate? (apare cand esti impreuna cu un baiat, in conditiile unui examen oral sau si scris, cand iti sustii un punct de vedere in fata parintilor sau chiar a prietenilor, etc)

 - ce inseamna pentru tine si cum resimti „frica de barbati”?

Vorbind despre timiditate la modul general putem spune ca este un comportament dobandit de-a lungul timpului in functie de experientele de viata prin care am trecut. Astfel, o manifestare autoritara a parintilor fata de copil pe perioada cresterii si dezvoltarii acestuia poate sa conduca in timp la un viitor adult timid, retras, emotiv, cu dificultati in a relationa cu ceilalti colegi, prieteni, precum si la dificultati in a stabili relatii atat cu persoanele de acelasi sex, dar mai ales cu cele de sex opus.

In ceea ce priveste temerile (fricile) pe care le resimtim in raport cu diferite obiecte, persoane, situatii, un comportament de evitare a stimulilor ce ne produc teama ca atare (cand ea este definita, cum este in cazul tau „frica de barbati”) nu face decat sa intretina si sa accentueze in timp frica respectiva.

Una dintre metodele de prelucrare si de invingere a temerilor pe care le resimtim consta in „confruntarea” cu obiectul fricii noastre. Ceea ce tu numesti frica de barbati se poate constitui in teama de a relationa, de a stabili o relatie si de a te apropia de un barbat.

Ar fi bine sa observi la tine ce anume te atrage si ce anume te indeparteaza, iti creeaza anumite retineri, ce declanseaza teama fata de celalalt. De asemenea, cred ca teama ta de barbati nu se refera la orice tip de barbat (coleg, vecin, profesor), ci fata de cei care iti transmit o anumita incarcatura sexuala si emotionala.

Sexualitatea joaca in viata fiecarei persoane un rol important si prin urmare este necesar sa acorzi atentie si acestei laturi care face parte din tine.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.12.2011 17:56 
Cum sa inving teama
nu am ce sa spun pentru ca si eu am aceesai problema.am 32 de ani si mie imi este inca frica de propriul meu tata .asta e si nu am ce face.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie