Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Exercitii pentru spate
Home > Afectiuni si boli > Sanatatea spatelui > Exercitii pentru spate > Nu capitula in fata durerii de ceafa

Nu capitula in fata durerii de ceafa

Durerea de ceafa si de umeri este intalnita foarte des, atat in randul copiilor, cat, mai ales, in randul adultilor. Ca urmare a activitatilor zilnice si a pozitiei de stat defectuoase, foarte multe persoane se plang de un diconfort resimtit in zona cefei si de umeri sensibili si tensionati.

Sanatatea spatelui

Top Sanatate iti recomanda
·Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana
Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintre cele mai renumite posturi yoga.
Din fericire, acest disconfort fizic localizat in ceafa nu sugereaza neaparat o problema de sanatate grava. Nu in toate cazurile, insa.


Diagnostic de discopatie cervicala?

Daca medicul specialist ti-a dat diagnosticul de discopatie cervicala, atunci trebuie sa iei problema in serios.

"Daca este o forma de discopatie usoara, se poate corecta prin pozitionare, dar daca este ceva mai grav - nu. La copii se poate corecta, pentru ca au o forma de inceput. In mod normal, discopatia apare la o anumita varsta, mai ales dupa varsta a doua. Apare dupa ani intregi de stat intr-o pozitie deficitara, cu capul aplecat si umerii lasati", explica Aurelia Popa, kinetoterapeut la Centrul Medical Romar.

Discopatia cervicala este o deteriorare a discului intervertebral de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Coloana vertebrala este formata din vertebre pozitionate una deasupra celeilalte. Intre aceste vertebre se afla discurile intervertebrale.

Pentru recuperarea mobilitatii si intarirea coloanei vertebrale, kinetoterapeutul Aurelia Popa iti recomanda o serie de exercitii, care iti lucreaza muschii, articulatiile si ligamentele. Recomandabil ar fi sa faci aceste exercitii o data sau de doua ori pe zi, fiecare sedinta cu o durata de 20 de minute, timp de 10 zile.

La primele trei exercitii se lucreaza musculatura gatului. Majoritatea exercitiilor se efectueaza pe scaun. Acestea se pot efectua si din picioare, dar este indicat sa le faci asezat, pentru ca in momentul in care lucrezi coloana stand, aceasta se arcuieste foarte usor in zona lombara.

1. Stand pe scaun, cu picioarele usor departate, spatele drept, inclina capul in fata si in spate. Se efectueaza cinci exercitii, se face o mica pauza, si alte cinci exercitii. Se sta cu picioarele departate pentru a avea mai multa stabilitate.

2. Aceeasi pozitie, inclina capul inspre dreapta si stanga, alternativ. Efectueaza cinci exercitii - pauza - inca alte cinci exercitii.

3. In aceeasi pozitie, pe scaun, efectueaza rasuciri de cap dreapta - stanga. Dupa zece exercitii fa o mica pauza si apoi alte zece exercitii.

4. Mentinand pozitia pe scaun, ridica umerii si trage-i in spate. Prin aceasta miscare se activeaza musculatura cervicala si spatele. Numarul exercitiilor ramane acelasi: zece, pauza, inca zece.

5. Aceeasi pozitie. Se face o extensie de brate, avand coatele indoite la nivelul umerilor, palmele in fata, indreptate in jos. Dupa aceea, intinde bratele, avand palmele privind in sus, se face extensie. Numarul recomandat este de zece exercitii, pauza, alte zece exercitii.

6. Aceeasi pozitie. Se face extensie de brate pe diagonala. Acelasi numar: zece, pauza, zece.

7. Stai pe scaun in aceeasi pozitie cu mainile impreunate la nivelul cefei. Trage coatele in spate si mentine pozitia sase secunde, dupa care relaxezi.

8. Aceeasi pozitie pe scaun, apuci cu mainile un baston de capete (daca nu ai un baston, poti folosi si un prosop) si faci extensii. Se ridica bastonul, se trage in spate de 2 ori si se revine in pozitia initiala.

9. Aceeasi pozitie, tine bastonul de capete deasupra capului, indoaie coatele, aducand bastonul la ceafa. Exercitiu la spalier Cu spatele la spalier, tine bara cu mainile la nivelul bazinului. Se face un pas in fata cu piciorul stang, omoplatii se apropie si se revine in pozitia initiala. Aceeasi miscare si cu piciorul drept. Fa zece exercitii, dupa care o mica pauza si inca alte zece exercitii.


Exercitiu din patru labe


In pozitia mai sus amintita, se duce fundul pe calcaie, mainile ramand fixe si capul privind in fata. La acest exercitiu se lucreaza toata coloana si, in special, zona cervicala daca tii capul drept.

Kinetoterapeutul atrage atentia ca este importanta, pentru diminuarea durerilor de ceafa, pozitionarea corecta.

De asemenea, Aurelia Popa spune ca este indicat sa se doarma cu un rulou la ceafa.

Articol realizat in colaborare cu Aurelia Popa, kinetoterapeut in cadrul Centrului Medical Romar.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.02.2012 10:03 
sunt prea comod
o sa ancerc sa fac miscare dar nu ami place
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie