Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Sfaturi utile > Nevoile nutritive ale copilului

Nevoile nutritive ale copilului

Una din caracteristicile metabolismului la copil - in perioada cresterii - este intensitatea proceselor metabolice, cu predominanta neta a anabolismului (asimilatiei).

Mareste imaginea
Cresterea copiilor

Top Sanatate iti recomanda
·Cresterea emotionala a copilului
Mamele sunt principalele persoane care au grija de copiii lor si, de aceea, starea lor psihica se rasfrange si asupra acestora din urma.
In acelasi timp, se remarca o instabilitate a proceselor metabolice, in special la copiii pana la varsta de 3 ani, la care orice factor nociv exogen sau endofen (ingrijiri si alimentatie incorecte, supraincalzirea, imbolnaviri etc.) poate sa le tulbure cu mare usurinta.

Nevoile nutritive al ecopilului sunt mult mai mari decat ale adultului, dearece copilul, pe langa nevoile de intretinere, care mentin echilibrul fiziologic al organismului, mai are si nevoi de crestere.


Ratia energetica totala a copilului trebuie sa cuprinda caloriile necesare pentru:


1. ratia de intretinere: caloriile necesare pentru metabolismul bazal + travaliul muscular + ADS (actiunea dinamic specifica a alimentelor) + excreta;

2. ratia de crestere, variabila cu varsta, diminuand pe masura ce copilul creste in etate.

La grupele de varsta care ne intereseaza, nevoile zilnice de intretinere (ratia de intretinere) care se exprima in calorii, consta din:

 a. nevoi pentru metabolismul bazal:


-  la copilul de 6-7 ani: 42 cal/kilocorp;
- la copilul de 10-11 ani:  38 cal/kilocorp;
- la copilul de 12-13 ani: 34 cal/kilocorp.

b. nevoi pentru travaliu (activitatea musculara, termogeneza, tipat etc.), variabile in raport cu varsta, ele crescand de la 10-15 cal/kilocorp/zi la 25 cal/kilocorp/zi.

c. nevoi pentru travaliu digestiv: circa 10 cal/kilocorp/zi.

d. nevoi pentru acoperirea pierderilor prin excretie: aproximativ 5-10 cal/kilocorp/zi.

Nevoile zilnice pentru crestere (ratia de crestere) variaza cu varsta, scazand de la 50 cal/kilocorp al nou nascut la 30 cal/kilocorp la o luna, 15 cal/kilocorp la 1 an, 5-10 cal/kilocorp la copiii mai mari de 1 an.

Rezulta, deci, ca ratia alimentara a copilului trebuie sa acopere atat nevoile de intretinere, care reprezinta cea mai mare parte din ratie, cat si nevoile de crestere, care reprezinta partea cea mai mica a acesteia.

De fapt, in functie de aceste criterii, se impune o individualizare a nevoilor nutritive ale copilului, tinand seama ca exista copii, ca si adulti, la care aceste nevoi sunt ori mai mari, ori mai mici decat cele calculate dupa diferite metode.

Optiunea de calorii pentru un copil este reprezentata de cantitatea cea mai mica, cu care acest copil creste bine.

Nevoile nutritive zilnice ale copilului trecut de 3 ani, exprimate in calorii, sunt:

-intre 3-7 ani:    80-70 cal/kilocorp;
-intre 7-12 ani :  65-60 cal/kilocorp;
-intre 12-15 ani:  50-45 cal/kilocorp.

Acestea sunt, insa, numai cifre orientative, ele nu pot fi considerate ca absolute si obligatorii pentru toti copiii. De altfel, s-a observat ca ratia calorica, astfel calculata, nu corespunde necesitatilor reale decat la 10% dintre copii, restul find fie supra-, fie subalimentati.

Caloriile care reprezinta nevoile nutritive zilnice ale copilului vor fi acoperite prin alimentele ingerate, ceea ce constituie ratia alimentara pe 24 de ore. Trebuie subliniat, inca o data, ca particularitatile mediului ambiant (caldura sau frig, ingrijire corecta sau incorecta, imbracaminte adecvata sau nu), activitatea desfasurata (miscare, efort fizic, agitatie etc.), ca si unele particularitati individuale constitutionale sau unele stari patologice determina nevoi mai mici sau mai mari ale ratiei energetice totale, fata de valorile  medii. De aceea, ratia energetica a copilului va fi stabilita, de la caz la caz, cu variatii de la +/-10% pana la +/- 20% fata de valorile de mai sus.


Informatiile au fost preluate din cartea "400 de retete culinare pentru copilul tau", de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2001, www.all.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  25.03.2010 21:04 
nutritie
ai f bine materialul desi mai tr cate ceva in anumite locuri
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie