Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Acneea
Home > Stil de viata > Frumusete & ingrijire > Acneea > Mituri despre acnee

Mituri despre acnee

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), majoritatea tinerilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani se confrunta, la un moment dat, cu inesteticele cosuri, puncte albe sau negre. Acneea este un fenomen comun in perioada pubertatii, pe fondul modificarilor hormonale specifice. Cu toate acestea, pentru a fi tratata cu succes si, eventual, prevenita, se impune realizarea unei distinctii intre faptele reale si "miturile" referitoare la acnee.

Frumusete & ingrijire

Pentru un par sanatos si plin de vitalitate consuma vitamine si minerale.
Top Sanatate iti recomanda
·Imperfectiunile pielii
Esti, intr-adevar, norocoasa daca nu ai avut niciodata acnee sau alte semne inestetice pe fata.

Mit: Bronzul contribuie la atenuarea si disparitia acneei
Realitate: Chiar daca bronzul mascheaza, temporar, semnele specifice acneei, nu exista nici o dovada ca a te bronza contribuie la disparitia acneei. Dimpotriva, persoanele care au acnee si se bronzeaza, fie natural, fie la solar, risca sa se confrunte cu uscarea si descuamarea epidermei in zonele afectate, sau chiar cu arsuri. De asemenea, creste riscul imbatranirii premature a pielii si aparitia cancerului.

In cazul in care copilul tau are acnee, explica-i ca este recomandabil sa-si protejeze portiunile afectate cand iese afara, purtand palarie, sapca, bluze cu maneci lungi sau ochelari de soare. In timpul verii, este bine sa foloseasca o crema sau un gel cu factor de protectie ridicat pentru a contracara efectele daunatoare ale soarelui. Iar daca vrea sa utilizeze produsele autobronzante pentru a masca semnele specifice acneei, cere mai intai sfatul medicului.

Daca adolescentul urmeaza un tratament anti-acneic (inclusiv pilule anticonceptionale, in cazul fetelor) este cu atat mai important sa evite expunerea la soare. Medicamentele pot cauza o hipersensibilitate a epidermei in contact cu razele soarelui.


Mit: Cu cat te speli mai mult pe fata, cu atat mai putin se manifesta acneea
Realitate: Asemeni situatiei anterioare, nici igiena nu poate fi facuta "responsabila" de aparitia acneei. Dimpotriva, spalatul zilnic al fetei ajuta la inlaturarea celulelor moarte si a impuritatilor de la suprafata epidermei, dar excesul de apa si sapun, precum si miscarile prea viguroase, pot avea drept consecinte uscarea pielii si aparitia iritatiilor, ceea ce ar putea duce la agravarea acneei.

Medicii dermatologi recomanda spalarea fetei numai de doua ori pe zi, cu un sapun bland si miscari lente. Chiar daca tu folosesti, si e firesc sa o faci, produse cu proprietati de exfoliere a pielii, adolescentul ar trebui sa le evite, pentru ca irita pielea si acneea dobandeste astfel un mediu mai propice de proliferare. De asemenea, se recomanda evitarea lotiunilor pe baza de alcool, pentru ca usuca pielea.


Mit: "Stoarcerea" cosurilor ajuta la disparitia acestora
Realitate: Cu toate ca "stoarcerea" unui cos face ca acesta sa fie, temporar, mai putin vizibil, procedeul poate determina intarzierea disparitiei definitive a acestuia. Bacteriile sunt "impinse" in profunzimea epidermei, si astfel portiunea de piele din jurul cosului devine mai sensibila si mai predispusa iritatiilor. Adeseori raman cicatrice rosii sau maronii, care persista timp de cateva luni, iar in unele cazuri, sunt permanente.

Daca adolescentul este suparat ca i-a aparut un cos pe fata chiar inainte de o petrecere sau de o intalnire sentimentala, medicul dermatolog ii poate administra o injectie cu cortizon, care va atenua iritatia si va grabi procesul de vindecare. De asemenea, il poti ajuta chiar tu, cu un baton corector care se gaseste in trusa ta de machiaj.


Mit: Daca ai acnee, nu este permis machiajul, respectiv barbieritul
Realitate: Produsele cosmetice nu sunt interzise chiar daca ai acnee. Important este insa ca produsele respective sa fie hipoalergenice si sa aiba o textura blanda, pentru a nu favoriza proliferarea acneei. Unele produse contin acid acetilsalicilic, ce are rol important in vindecarea leziunilor acneice.

Se recomanda evitarea produselor pe a caror eticheta se mentioneaza "exclusiv pe baza de plante". E adevarat ca aceasta categorie a castigat popularitate considerabila in ultimii ani, dar aceste produse pot bloca porii si stimula acneea, asa incat este bine ca adolescentii si, in general, persoanele predispuse la acnee sa nu foloseasca acest tip de produse. Baietii care au acnee pot folosi linistiti lama sau aparatul de ras electric, insa trebuie sa fie atenti sa nu atinga zonele afectate, deoarece ar putea aparea iritatii sau infectii.


Mit: Daca acneea este persistenta, ar trebui sa urmezi un tratament mai intens, pana la disparitia acesteia
Realitate: Cand este vorba despre medicamente care contin ingrediente active precum acid acetilsalicilic sau peroxid de benzoil, nu se recomanda utilizarea exagerata. Acest fapt ar putea avea efect opus, prin agravarea acneei, intrucat epiderma se usuca si este predispusa iritatiilor si aparitiei altor cosuri, puncte albe sau negre.


In oricare dintre urmatoarele situatii, adreseaza-te unui medic:
  • tratamentele urmate nu au dat rezultat;
  • au aparut cicatrice;
  • cosurile sunt mari si dureroase la atingere;
  • au survenit probleme de ordin psihologic (complexe de inferioritate, ca urmare a acneei).

  • In cazul in care sunt prescrise medicamente, este necesar ca tratamentul sa fie urmat timp de aproximativ 6-8 saptamani pentru a se obtine rezultate.

    Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
      06.01.2012 01:27 
    acnee
    EU AM ACNEE DE 3 ANI,SI NICIODATA NU MAM PLANS.TRE SA FII TARE SI SA TE GANDESTI CA LA UN TIMP VA TRECE.SI INCERCATI SA NU VA GANDITI MEREU CA ''VAI AM COSURI,SI NU O SCAP NICIODATA''CINE CREDE ASA E UN MARE DOBITOC
    Spune-ti parerea
    * cod Greu de citit?
    Regenerare cod

    Newsletter-ul TopSanatate
    dinamism si energie de la prima ora!


    Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
    Medicina alternativaNutritie
    PsihologieRelatii
    SarcinaSanatate sexuala
    Sistemul imunitarSlabeste sanatos
    SportShopping
    CardiologieDermato - venerologie
    EndocrinologieGastroenterologie
    Ghid de prim ajutorGinecologie
    NefrologieOftalmologie
    OncologieOrtopedie
    PsihiatrieSanatatea spatelui
    Sanatate publicaStomatologie