Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Bebelusi
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Bebelusi > Miscarile reflexe ale nou-nascutului

Miscarile reflexe ale nou-nascutului

Inca de la nastere, bebelusii au anumite reflexe, in sensul ca ei raspund in mod natural la stimuli precum lumina sau atingerea. De exemplu, daca pui un deget in manuta unui nou nascut, foarte probabil il va strange imediat. Analog, daca-l atingi usor in apropierea gurii, va gesticula ca si cum ar suge.

Cresterea copiilor

Cauta in site mai multe informatii despre strategii de alimentatie pentru copii
Top Sanatate iti recomanda
·Comunicarea parintilor cu bebelusul
Relatia dintre copil si parinte debuteaza o data cu prima reactie, miscare a copilului in burta mamei.
De regula, imediat dupa nastere bebelusii au reflexul de a suge, a tresari, a prinde in manute si de a-si intoarce capul. Aceste miscari sunt normale, in cadrul procesului de dezvoltare a copilului si dispar treptat - din majoritatea cazurilor, in jurul varstei de 3-6 luni.


Care sunt reflexele unui nou nascut?

Reflexele de a suge si de a intoarce capul il ajuta pe noul nascut sa se dezvolte si sa primeasca hrana. Reflexul de a intoarce capul il determina pe bebelus sa se orienteze in directia unei surse de hrana (indiferent ca aceasta este sanul matern sau biberonul).

Ii poti "evoca" acest reflex daca il atingi usor in apropierea gurii. Cel mai probabil, isi va intoarce capul in directia respectiva, cu gura deschisa si pregatit sa suga. In momentul in care biberonul sau sanul ii sunt introduse in gurita, bebelusul va incepe sa suga, din reflex.

De asemenea, copilul se naste cu reflexul de a tresari, cunoscut si sub denumirea de reflexul Moro. Un bebelus care este miscat din loc, asezat pe patut sau care aude un zgomot puternic va tresari, miscandu-si mainile si picioarele inainte si inapoi.

Micutul are si reflexul de a prinde in manuta tot ceea ce are la indemana - si, concomitent, daca-i atingi talpile, va indoi degetele de la picioare.


Cum l-as putea incuraja pe bebelus sa se miste cat mai mult?

In primele sale luni de viata, pe masura ce bebelusul creste si incepe sa aiba control asupra miscarilor sale, aceste reflexe vor fi din ce in ce mai putin vizibile, fiind inlocuite de gesturi intentionate, prin care micutul se exprima din proprie vointa.

Este o idee buna sa te asiguri ca are suficient spatiu la dispozitie, astfel incat sa se poata misca, flexandu-si mainile si picioarele dupa bunul plac. In felul acesta, musculatura sa se va tonifia. La fel de important este ca, atunci cand il ajuti sa-si miste gatul sau sa-si ridice capul, sa te asiguri ca-l sustii bine, pentru ca el nu are, deocamdata, capacitatea de a-si tine capul ridicat.

Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat, mai ales daca se afla pe suprafete inalte - cum ar fi masuta de infasat. Nou nascutii, mai ales, se pot rostogoli pe neasteptate spre margine.


Cand ar trebui sa fiu ingrijorata referitor la miscarile copilului?

Medicul pediatru va verifica oricum aceste reflexe ale micutului, in cadrul examinarilor de rutina, se va asigura ca atat membrele inferioare, cat si cele superioare au aceste reflexe si va nota momentul disparitiei lor, cand vor fi inlocuite de gesturi intentionate.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.01.2009 19:13 
BUNA
CE VACCIN TREBUIE FACUT PENTRU BEBELUSI DE 4 LUNI: CEL GRATIS SAU CEL CUMPARAT?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie