Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Atractia
Home > Stil de viata > Sanatate sexuala > Atractia > Mirosurile si sentimentele

Mirosurile si sentimentele

Numerosi cercetatori au inceput sa fie preocupati de modalitatea prin care mirosurile emanate de corpul uman starnesc apetitul sexual. Acest parfum magic nu este nicidecum vreun elixir romantic, ci doar propriul nostru corp si substantele emanate de el.

Sanatate sexuala

Descoperiti-va sentimentele reciproce in functie de pozitia adoptata in timpul somnului
Top Sanatate iti recomanda
·Sex: de cate ori
Fac sex de 15 ori pe saptamana, iar un act sexual dureaza 3 minute... Cat de mult conteaza cifrele in viata sexuala?
Cum ne anuntam si cum ne starnim, noi oamenii, disponibilitatea sexuala? De exemplu, multe animale isi atrag partenera/ul prin intermediul feromonilor. "De ce taurii sau caii isi ridica narile de cate ori sunt excitati?" Darwin a reusit sa dea o explicatie cat se poate de clara, sustinand ca organismul lor este "setat" sa produca si sa raspandeasca doar doua tipuri de mirosuri - cele de aparare (de exemplu, cunoscutul miros emanat de sconcs) si cele de marcare a teritoriului si de atragere a partenerului.

In secolele urmatoare, studiul feromonilor degajati de numeroase animale (foca, vier, rozantoare) au inceput sa fie in centrul atentiei cercetatorilor, insa nimeni nu s-a gandit atunci ca ar putea fi intalniti si la fiintele umane.

Cu toate ca multi cercetatori ai vremii excludeau posibilitatea existentei feromonilor in cazul fiintelor umane, descoperirile recente au indicat unele exagerari in modalitatea de apreciere a simtului nostru olfactiv. La mijlocul anului 1980, s-a descoperit ca feromonii umani sunt receptati de catre organul vomeronazal, situat in interiorul nasului si transmisi creierului, in zona care activeaza functia sexuala.


Mirosurile si sentimentele

In mod curios, a tine minte un anumit miros este destul de dificil. Totusi in momentul in care o persoana este expusa unui anumit miros se declanseaza o amintire indepartata, poate chiar din copilarie in cele mai mici detalii. Unele arome ne pot influenta chiar fiziologic. In urma unor cercetari care vizau simtul olfactiv al fiintelor umane s-au descoperit cateva teorii foarte interesante.
  • Un miros vag de lamaie sporeste semnificativ perceptia oamenilor asupra propriei lor sanatati;
  • Mirosul de lavanda induce o stare de bine, insa scade nivelul inteligentei;
  • O combinatie de lavanda si eucalipt accelereaza respiratia si creste vigilenta;
  • Mirosul de alcool fenetil (o componenta a uleiului de trandafiri) reduce tensiunea arteriala.

Aceste descoperiri au condus la o dezvoltare rapida a industriei de aromaterapie, care sustine ca mirosurile ne influenteaza in mod cert starile de spirit si, prin urmare, o terapie cu ajutorul uleiurilor aromatice ajuta la imbunatatirea trairilor emotionale.
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  29.06.2006 20:05 
interesant
interesanta faza cu "feromonii umani sunt receptati de catre organul vomeronazal, situat in interiorul nasului si transmisi creierului, in zona care activeaza functia sexuala"
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie