Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Boli cu transmitere sexuala
Home > Afectiuni si boli > Ginecologie > Boli cu transmitere sexuala > Mama ii transmite sifilis fatului?

Mama ii transmite sifilis fatului?

Cand mama e bolnava de sifilis copilul are sanse mari sa fie afectat? Cum si cat de grav?

O gravida infectata are sanse de 40% sa nasca un copil bolnav de sifilis sau unul care sa supraviestuiasca doar cateva ore dupa nastere.

De obicei semnele si simptomele sunt evidente si clare la nastere, un copil infectat se recunoaste usor, dar exista si un tip de sifilis (congenital tardiv) care nu se arata in primii 2 ani.

 

Sifilisul precoce

Simptomele sunt foarte grave: basici pe piele, rinita (nasul curge)purulent sau sangerind, leziuni ale mucoasei gurii, ficatul umflat, oasele mainii si picioarelor inflamate, capul mic, anemie.

Sifilisul congenital precoce e foarte nociv pentru copil fiindca organsimul acestuia e imatur din punct de vedere imunitar.

Netratati, copiii pot deveni retardati sau pot face crize de epilepsie. Un procent de aproximativ 12% din nou nascutii infectati cu sifilis vor muri din aceasta cauza.

 

Sifilisul poate provoca avort spontan

Odata ce fatul s-a infectat in uterul mamei, pe langa deznodamintele descrise mai sus, el are mari sanse de nastere prematura, de deces sau de avort spontan.

 

Momentul infectarii conteaza

Riscul este cel mai ridicat pentru copil cand mama a dobandit de curand sifilisul,cu precadere in anul dinaintea sarcinii. Cu cat boala a fost contactata cu mai mult timp in urma, cu atat sansele de transmitere scad.

 

Sifilis tardiv, dupa 2 ani

Daca mama s-a infectat in ultimele 2 luni de sarcina, agentul microbian, Treponema Palidum, nu are timp sa se imprastie in sangele ei pana la nastere. Copilul nu va avea semne de sifilis la nastere insa nu scapa de boala. El va face sifilis congenital tardiv, care va aparea dupa primii 2 ani de viata.

 

Tratamentul se face devreme

Agentul sifilisului nu poate trece prin placenta inainte de a 18a saptamana de sarcina(luna a 5a), un timp destul de lung, in care mama isi poate despista boala si se poate trata. Testul de sifilis se numara printre investigatiile de rutina la care orice gravida are acces gratuit.

Daca mama incepe tratamentul anti-sifilitic dupa a 34a saptamana de sarcina, riscul copilului de a se naste cu sifilis congenital ramane foarte ridicat, comparabil cu lipsa oricarui tratament.

In perioada intermediara, cand fatul s-a infectat de la mama dar nu a implinit 34 de saptamani, tratamentul e eficient, are de obicei succes.

 

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  22.12.2010 21:58 
da
si eu am fost in situatia ta deci am nascut si fetita mea a avut boala dar cu penicilina injectabila trebuie data copilului 2 doua ori pana are copilul 2 ani cred nu mai imi aduc bine aminte ; aceasta boala este transmisibila prin contact sexual iar probabil sotul d voastra a avut un contact sexual cu o persoana infectat mai exact cu o prostituata asa cum sa intamplat si in cazul meu si consecintele le platesti tu si copilul succes dar trece...
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie