Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Medicul raspunde
Home > Medicul raspunde > M-am operat la rotula pentru ca am avut luxatie recidivanta (Carmensita)

M-am operat la rotula pentru ca am avut luxatie recidivanta (Carmensita)

Raspunsul e putin mai complex dat fiind faptul ca articulatia genunchiului e una din cele mai complexe articulatii.

Cand patela ajunge sa sara de la locul ei inseamna ca ligamentele sustinatoare sunt slabite. Cand ligamentele unei articulatii s-au slabit (ligamentele formand aparatul de contentie al unei articulatii=aparat de sustinere), rolul de contentie este preluat intr-adevar de musculatura aferenta.

Evident pasul decisiv in recuperare trebuie sa-l reprezinte tonifierea acelor muschi. In cazul genunchiului, respectiv al patelei, cel mai important muschi in sustinerea articulara, dar mai ales al patelei, il reprezinta cvadricepsul, un muschi foarte puternic, unic si de neinlocuit de alt muschi.

Dezvoltarea lui impresionanta este caracteristica ortostatismului uman, actiunea lui fiind primordiala in toate formele de statiune si de locomotie. In primul rand, este un muschi extensor dar este si un foarte puternic abductor al coapsei.

Dumneavoastra ati sugerat ca muschii abductori ai membrului inferior ar trebui tonifiati. Aici trebuie sa fac o mica paranteza. In ceea ce priveste patela (rotula), cu rol in abductie , cvadricepsul are o mai mare valoare ca si muschi abductor decat muschii abductori propriuzisi ai coapsei; acesti muschi care fac miscarea de abductie nu intereseaza direct patela. In plus, muschiul cvadriceps (care e format din 4 muschi) se insera pe tibie printr-un tendon comun foarte puternic (adunat de la 4 muschi) care cuprinde patela si ligamentul acesteia - ligamentul patelar.

Deci iata cat de bine e stabilizata patela daca intarim (tonifiem) muschiul cvadriceps, implicit tendonul acestuia. Trebuie sa puneti accentul in recuperare pe exercitiile ce tonifica in primul rand cvadricepsul, si secundar ceilalti muschi ai coapsei. Dar in acelasi timp, nu trebuie tonifiat in detrimentul celorlalti muschi ai coapsei, deoarece stabilitatea genunchiului e data, pe langa aparatul de contentie ligamentar, mai ales de un echilibru intre toti muschii coapsei.

Multe accidente in genunchi, mai ales la nesportivi, apar din cauza acestui dezechilibru de tonus intre muschii coapsei. Uneori apar entorse si luxatii chiar si la o simpla rasucire pe picior pentru a schimba directia de mers, nu doar in cazul unor miscari complexe sau in timpul unor eforturi extraordinare. Cand muschii sunt intr-un dezechilibru de tonus, mare parte din efort este preluat de ligamente care sunt suprasolicitate. In consecinta, sunt recomandate exercitiile la aparate cu incarcare, specifice cvadricepsului.

Foarte bune sunt si miscarile mai complexe ca cele de la bicicleta sau eliptica, unde lucreaza toti muschii coapsei si ai gambei intr-un echilibru perfect. Dat fiind faptul ca acestea sunt aparate specifice efortului cardio se va lucra putin diferit decat de obicei. Se va folosi o rezistenta mai mare, solicitanta timp de 2-5 minute apoi o perioada de pedalare cu rezistenta mica pentru revenire.... se vor face serii, la inceput mai putine mai apoi din ce in ce mai multe. In stabilizarea genunchiului, deci si a patelei intervin si muschii gambei, deci nici acestia nu trebuie neglijati.

Orice instructor de fitness ar trebui sa stie sa va indrume in aceste exercitii. Exercitiul fizic este cel mai important in recuperarea genunchiului , mai ales post-operatorie.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.01.2012 12:39 
Rotula...
Salut.Sunt Catalin...si eu am avut probleme cu rotula...defapt mai am...prima oare mi sa intamplat in 2010..la fotbal la piciorul drept...am facut acupunctura,,,n-am mai avut nimica...acum...in 2011 toamna...din nou...fara sa fac o miscare prea grea...doar mam intor..3 sapt in gips...si dinou in vacanta de iarna...2011 ...mia "fugit" din nou rotula de la loc...ce sa fac:| ma poate ajuta cineva? daka da Id-ul meu de messenger e catalinstoica1998@yahoo.com
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie