Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Medicul raspunde
Home > Medicul raspunde > M-am operat la rotula pentru ca am avut luxatie recidivanta (Carmensita)

M-am operat la rotula pentru ca am avut luxatie recidivanta (Carmensita)

Raspunsul e putin mai complex dat fiind faptul ca articulatia genunchiului e una din cele mai complexe articulatii.

Cand patela ajunge sa sara de la locul ei inseamna ca ligamentele sustinatoare sunt slabite. Cand ligamentele unei articulatii s-au slabit (ligamentele formand aparatul de contentie al unei articulatii=aparat de sustinere), rolul de contentie este preluat intr-adevar de musculatura aferenta.

Evident pasul decisiv in recuperare trebuie sa-l reprezinte tonifierea acelor muschi. In cazul genunchiului, respectiv al patelei, cel mai important muschi in sustinerea articulara, dar mai ales al patelei, il reprezinta cvadricepsul, un muschi foarte puternic, unic si de neinlocuit de alt muschi.

Dezvoltarea lui impresionanta este caracteristica ortostatismului uman, actiunea lui fiind primordiala in toate formele de statiune si de locomotie. In primul rand, este un muschi extensor dar este si un foarte puternic abductor al coapsei.

Dumneavoastra ati sugerat ca muschii abductori ai membrului inferior ar trebui tonifiati. Aici trebuie sa fac o mica paranteza. In ceea ce priveste patela (rotula), cu rol in abductie , cvadricepsul are o mai mare valoare ca si muschi abductor decat muschii abductori propriuzisi ai coapsei; acesti muschi care fac miscarea de abductie nu intereseaza direct patela. In plus, muschiul cvadriceps (care e format din 4 muschi) se insera pe tibie printr-un tendon comun foarte puternic (adunat de la 4 muschi) care cuprinde patela si ligamentul acesteia - ligamentul patelar.

Deci iata cat de bine e stabilizata patela daca intarim (tonifiem) muschiul cvadriceps, implicit tendonul acestuia. Trebuie sa puneti accentul in recuperare pe exercitiile ce tonifica in primul rand cvadricepsul, si secundar ceilalti muschi ai coapsei. Dar in acelasi timp, nu trebuie tonifiat in detrimentul celorlalti muschi ai coapsei, deoarece stabilitatea genunchiului e data, pe langa aparatul de contentie ligamentar, mai ales de un echilibru intre toti muschii coapsei.

Multe accidente in genunchi, mai ales la nesportivi, apar din cauza acestui dezechilibru de tonus intre muschii coapsei. Uneori apar entorse si luxatii chiar si la o simpla rasucire pe picior pentru a schimba directia de mers, nu doar in cazul unor miscari complexe sau in timpul unor eforturi extraordinare. Cand muschii sunt intr-un dezechilibru de tonus, mare parte din efort este preluat de ligamente care sunt suprasolicitate. In consecinta, sunt recomandate exercitiile la aparate cu incarcare, specifice cvadricepsului.

Foarte bune sunt si miscarile mai complexe ca cele de la bicicleta sau eliptica, unde lucreaza toti muschii coapsei si ai gambei intr-un echilibru perfect. Dat fiind faptul ca acestea sunt aparate specifice efortului cardio se va lucra putin diferit decat de obicei. Se va folosi o rezistenta mai mare, solicitanta timp de 2-5 minute apoi o perioada de pedalare cu rezistenta mica pentru revenire.... se vor face serii, la inceput mai putine mai apoi din ce in ce mai multe. In stabilizarea genunchiului, deci si a patelei intervin si muschii gambei, deci nici acestia nu trebuie neglijati.

Orice instructor de fitness ar trebui sa stie sa va indrume in aceste exercitii. Exercitiul fizic este cel mai important in recuperarea genunchiului , mai ales post-operatorie.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.01.2012 12:39 
Rotula...
Salut.Sunt Catalin...si eu am avut probleme cu rotula...defapt mai am...prima oare mi sa intamplat in 2010..la fotbal la piciorul drept...am facut acupunctura,,,n-am mai avut nimica...acum...in 2011 toamna...din nou...fara sa fac o miscare prea grea...doar mam intor..3 sapt in gips...si dinou in vacanta de iarna...2011 ...mia "fugit" din nou rotula de la loc...ce sa fac:| ma poate ajuta cineva? daka da Id-ul meu de messenger e catalinstoica1998@yahoo.com
  18.07.2011 16:05 
rotula
Buna Madalin! Problema ta in legatura cu rotula ar beneficia foarte mult sa consulti un medic ortoped si el iti va recomanda fizioterapie nu te lasa operat daca iti va sugera mai bine faci 14 sedinte de fizioterapie poarta o vreme lunga elastic de picior si iti mai recomand ''ALTRO STOP LADY '' Bafta !!!
  30.03.2011 10:52 
rotula
sal ma num madalin asta e a 3-ia oara cand imi sare rotula. mi sa intamplat acum trei zile:eram la fotbal pe stadionu ilie oana si ma jucam fotbal cand sa bat un fault mi-a sarit rotula pentru a 3-ia oara ce sa fak sa nu imi mai sara???? sfatuitima
  02.03.2011 13:46 
Rotula...punctul slab
Salutare!Ma numesc dragos si chiar azi mi-am sucit rotula foarte simplu.Cand merg nu simt nici un pic de durere dar cand ating rotula sau cand urc scariile la metrou ma doare ingrozitor.acum 4 luni am suferit o sucire de rotula timp in care doctorul a zis ca trebuie sa stau cu el in gips 3 saptamani parerea mea este sa fiti mai atenti ce faceti deoarece rotula este foarte a dracu.... Sper sa nu ma duc la doctor ca mi-e frica dar ma rog la Dumnezeu si sper sa scap fara vre-o operatie sau altceva.Parerea mea este sa aveti mai multa credinta in Dumnezeu deoarece el ne ghideaza in viata!
  31.01.2011 19:05 
problrma ortopedica
hei " probleme ortopedica" exact acelasi lucryu am si eu , imi sare ceva d la genuchi la fiecare pas pe care il fac acum am piciorul in gips si chiar daca nu pot sa merg tot mi se misca ceva acolo eu am impresia k nu e de la rotula desii doctorul asa mi-a zis, eu suimt cae ceva d la ligament ,,,nu stiu c sa faaac
  11.05.2010 14:12 
rotula
Buna ma numesk ana sh sunt doar o pustoaica de 14 ani. Stiu ce inseamna sa ai luxatie de rotula sau entorsa.Le'am avut pe ambele.Am practicat baschet si poate din aceasta cauza am avut luxatie sh entorsa....nu imi mai simteam muschi sh asta pt ca erau in dezechilibru de tonus si ligamentele imi erau slabite deoarece mare parte din efort este preluat de ligamente care acestea la un momentdar sunt suprasolicitate.
  15.02.2010 22:32 
luxatie de rotula
buna. Numele meu este georgiana si a 2o ani.La 12 ani am fost diagnosticata cu luxatie de rotula congenitala si am fost operata.dar akum am din nou probleme rotula incepand sa imi sara din nou. rugamintea mea ar fi sa ma ajutati sa gasesc un doctor bun care sa ma examineze si sa imi spuna ce se intampla. va multumesc anticipat
  08.02.2010 17:03 
rotula
salut ma numesc claudiu am 18 ani si am aceeasi problema pe care o au si cei care au scris mai sus... este a 8-a oara cand mi se deplaseaza rotula din orice lucru imi sare .. ce sa fac??
  01.12.2009 21:32 
:)
sal. numele meu e adelina,am 15 ani iar de la 3 ani am practicat balet . la varsta de 13 ani am fost nevoita sa ma opresc deoarece am fost diacnosticata cu luxatie de rotule la ambii genunchi.de 1 an ma simt mai bine .. iar rotula nu mi-a mai sarit . as vrea din tot sufletul sa m-apuc din nou de balet si as vrea sa stiu ce riscuri sunt :( sau macar daca pot sa ma apuc . multumesc mult
  29.11.2009 18:10 
luxatie
buna aqm 12 ani am fost operata la genunchiul drept pt luxacie recidivala....si aqm mi sa luxat dinou rotula ce pot face sa nu mi se mai intample e o durere fff nasoala......va multumesc.....am probleme la amandoi genunchi...
  26.11.2009 16:54 
entorsa
acum 2 zile mi-am scos piciorul din ghips pentru ca am avut entorsa.Doctorul a spus sa fortez piciorul ca sa pot calca pe el dar de cate ori incrc sa calc pe el am o durere groaznica deasupra genunchiului .Ce sa fac?/?????
  04.10.2009 20:07 
ajutor
am o problema la piciorul stang si anume o durere in spate la rotula exact de unde indoi piciorul....daca stau mult timp nemiscat pe scaun de exemplu si cand ma ridic nu pot sa indrept piciorul dar nici sa il indoi trebuie sa ma misc mai mult pana imi da drumu...deocamdata ma dau cu o crema
  30.08.2009 16:45 
luxatie rotula
acum 4 zile mi am luxat rotula de la picioru drept acuma 2 saptamani trebuie sa am gips iar apoi 6 luni orteza am 2 intrebari acuma ma apasa pe rotula gipsu iar in spatele genunchiului simt o usoara durere cateodata...a doua intrebare este referitoare la faptu ca dupa purtare ortezei genunchiul meu mai poate sa recidiveze sa mi sara rotula iarasi ??
  30.08.2009 16:33 
luxatie posttraumatica de rotula
as dori un raspuns la intreabarea mea acum 4 zile mi o sarit rotula de la picioru drept am fost diagnosticat cu luxatie de rotula sunt nevoit sa stau cu gips 2 saptamani 1 mea intrebare este ca pe mn ma apasa pe genunchi gipsu iar in spatele genunchiului simt amorteala si cateodata durere a 2 a intrebare este ca dupa gips trb sa [port orteza 6 luni///exista riscu sa mai sara rotula dupa ce port orteza
  06.08.2009 20:54 
mnush ce am facut am 11 ani cand calc imi pusca rotula si cand fac genoflexiuni la fel ajutatimaa care stie ce problema am varog lasati un mesaj aici va rog mult
  27.06.2009 23:50 
am patit si eu cv asemantor
si eu am patit la fel imi sarea rotula apoi revenea la loc si tot asa m-am dus la doctor si am fost diagnosticata cu luxatie de rotula recidivanta si m-am operat asta e singura solutie la o singura miscare gresita rotula se deplaseaza si nu mai ai stabilitate pe picioare ptr k ligamentele sunt slabite.
  29.05.2009 19:43 
Buna! Probleme...
Sunt dansatoare de stree-dance (Andreea, Lugoj) si la un spin am cazut pe glezna piciorului stang, luxandu-mi-l. A fost umflat, am stat 2 sapt. si ceva pana s-a mai dezumflat. Am fost sa mi-l traga, folosesc si Diclac 5, insa inca ma doare si cand dansez si il fortez mi se umfla putin. E normal? Tinand cont ca acusi se vor face 2 luni... E normal ca durerea sa persiste? Ar trebui sa merg sa fac un film? Va rog frumos, daca puteti, sa ma ajutati cu niste pareri sau daca sunteti in cunostiinta de cauza. Multumesc!
  19.04.2009 23:37 
rotula sau menisc
an urma cu 2 zile colegul meu a avut un accident la piciorul stang an urma unei sarituri de la circa 1 metru ce credeti ca sa antamplat nul poate andoi poate merge dar nul poate andoi
  14.02.2009 12:16 
Buna......Am avut si eu un caz asemenator cu ce am citit.....cum a fost?..am venit cu un scuter acasa si nu stiu cum am reusit sa ma dau jos de pe el caci cum am pus piciorul jos sa dus rotula....mia trecut in 3 saptamani mergeam normal insa dupa 4 luni la football sa deplasat din nou foarte usor....cine ma poate ajuta si pe mine cu un sfat sa dea add la IDul tony_p2007@yahoo.com Multumesc
  10.10.2008 14:32 
Buna, ma numesc George si am 16 ani. De pe la varsta de 10 ani am probleme cu rotulele la ambele picioare da ca alerg si calc stramb sau daca fac vreo miscare brusc imi iese rotula. Ma doare cate va yile si merg rau dupa care imi trece si sunt ca nou stie cineva ce sa fie?
  07.05.2008 13:52 
Rotula
Sunt Ionut din Alexandria am 19 ani si m-am accidentat la antrenament (fotball) cu un coechipier si m-am lovit la rotula si nu am simtit nimik p moment am mai facut si in 20 min aproximativ s-a umflat butuc nu mai putem sa il indoi si sa il pun in pamant nu ma durea cat ma tinea si am fost la un doctor din Alexandria si mi-a zis ca nu e grav si am avut sange acolo si mi l-a scos si acum am stat 2 saptamani in gips si cand am fost la control a zis ca am lichid si mai mi l-a bagat inca 3 saptmani in gips pt ca sa mi-l stabilizeze si acum astept sa vad ce fac poate stie cineva vreun doctor sau vreun spital care poate sa ma faca si p mn bine :)
  15.04.2008 00:54 
Problema ortopedica
Am 20 de ani si sunt din tm si m-am operat la rotula pt ca imi sarea la fiecare pas pe care il faceam. Prima data m-am operat de chist, iar dupa un an mi sau scurtat ligamentele, dar problema nu a fost rezolvata. Am mai fost la un alt doctor care mi-a zis k va trebui sa imi mute oasele. Mi s-a spus ca nu trebuia sa mi se scutreze ligamentele. In fiecare zi ma doare opratia si oasele. Am mai fost la alti 4 doctori din orase diferite si m-au diagnosticat fiecare cu altceva. Cine imi poate recomanda un doctor din tm la care as putea sa merg. Va multumesc.
  09.11.2007 20:46 
entorsa
ceie ai patit tu am avut si eu te as sfatui sa mergi la sp floreasca sa il cauti pe dr trusca mult curaj
  07.11.2007 14:36 
sal ma numesc denis si sunt un pusti de 13 ani jumate am avut probleme cu roula in parc mama rasucit pe un picior si rotula mia sarit dupa vreo doua ore piciorul meu se facuse bustean am fost la doctor si mi a facut o punctie (mia introdus un ac de silinga si a scos tot sangele rau de acolo)mia pus picioru in gips si am stat 10 zile mam recuperat dar acuma dupa 3 luni intr-o joaca mia sarit usor iar rotula dar a venit singura inapoi intr o clipa . piciorul ma doare numacand pipai partea stanga si cand incerc sa il indoi la mers normal nu ma deranjeaza insa piciorul mie umflat cred ca din cauza asta ma doare cand il indoi am sa astept sa vina mama de la servici sa merg iar la doctor daca stiti vreun tratament definitiv pt aceasta problema va s fi recunoscator sa o scrieti aici si yo am sa incerc sa o pun in practica multumesc anticipat
  27.07.2007 19:25 
tttai dreptate si eu am o fracura de rotula
  27.07.2007 19:23 
tttai dreptate si eu am o fracura de rotula
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie