Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Limbajul darurilor de Craciun

Limbajul darurilor de Craciun

Craciunul este un eveniment mult asteptat atat de parinti, cat si de copii. Unii isi fac griji daca scrisoarea lor a ajuns la mos Craciun si cat de atent a citit mosul toate dorintele puse pe hartie, iar ceilalti se intreaba unde sa tina cadourile pana la momentul cand vor fi daruite.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
Atunci cand le daruiti copiilor cadouri, este mai intelept sa le alegeti un dar pe care copilul sa si-l doreasca sincer. La magazinul de jucarii trebuie sa fiti cu adevarat intelepti. Cum acolo este o oferta extrem de larga, veti fi nevoiti sa fiti selectivi.

La televiziune se face reclama la cele mai recente jucarii si copilul o vede, creandu-i-se astfel o dorinta care nici nu exista cu un minut inainte. Nu lasati agentiile de publicitate sa hotarasca in numele dumneavoastra ce sa le cumparati copiilor. Atunci cand darul ales este o jucarie, examinati atent jucariile, intrebandu-va:

1. Oare ce mesaj comunica acesta jucarie copilului meu?
2. Este oare un mesaj care imi convine?
3. Oare ce are de invatat copilul jucandu-se cu ea?
4. Efectul tinde sa fie unul pozitiv sau negativ?
5. Cat va rezista aceasta jucarie?
6. Oare va trezi un interes limitat sau copilul va reveni mereu la ea?
7. Este oare o jucarie pe care ne-o putem permite?

Nu toate jucariile trebuie sa aiba si o valoare educationala, dar trebuie sa serveasca unui scop pozitiv in viata copiilor dumneavoastra. Si nu uitati: nu toate cadourile se cumpara de la magazin. Daca un cadou le stimuleaza copiilor imaginatia, el poate fi mai interesant si poate crea o mai mare apropiere plina de iubire intre parinti si copii.

Daca sunteti unul dintre parintii care sunt foarte ocupati, nu va lasati coplesiti de sentimentul ca, oferind cat mai multe sau mai scumpe cadouri copilului dumneavoastra, ii veti dovedi astfel dragostea pe care i-o purtati.

In exces, darurile isi pierd unicitatea; copilul are mai multe jucarii decat timp sa se joace cu ele. A darui prea multe e ca atunci cand ai lua copilul, l-ai duce la un magazin de jucarii si i-ai spune "Tot ce este aici iti apartine". La inceput, copilul va fi entuziasmat, dar dupa ce va alerga in toate directiile, in final nu se va mai juca cu nimic.

Jucariile potrivite trebuie sa ajute pe copil sa invete cum sa-si concentreze atentia si sa se bucure de ele. Pentru ca acest lucru sa se intample, parintii ar trebui sa daruiasca mai putin si nu mai mult, alegand cu atentie darurile, care sa aiba un scop sau o utilitate, si nu neaparat sa impresioneze. Invatati copilul sa confectioneze singur daruri si felicitari in loc sa le cumpere. Incurajati-l sa faca la randul lui cadouri. A darui este o bucurie si totusi copiilor li se cere rar sa faca acest lucru.

Favoarea de a darui n-are prea mare legatura cu dimensiunea sau costul cadoului, ci doar cu iubirea. Despachetarea unui cadou presupune o emotie puternica pentru copil si poate demonstra ca fiecare dar, indiferent daca este o necesitate sau un lux, este o expresie a iubirii dumneavoastra. Respectarea darurilor de tot felul ii va invata totodata pe copii sa reactioneze intr-un anumit fel fata de cei care le fac cadouri. Pentru ca, daca le daruiti frumos, vreti sa fie primite frumos, indiferent daca este un cadou mare sau mic. 

Psiholog Viorica Dragomir , Clinica Aquamarin

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  25.12.2006 11:12 
limbajul darurilor de craciun
am ajuns la concluzia ca ce-i mult strica ,chiar daca ai mult copilului trebuie sa-i dai atat cat trebuie ca atunci pretuieste mai mult acel lucru
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie