Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Bebelusi
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Bebelusi > La varsta de patru luni gangureste, se amuza si devine mai... selectiv

La varsta de patru luni gangureste, se amuza si devine mai... selectiv

Cu siguranta, micutul tau incepe sa-si manifeste personalitatea. Este ceva mai selectiv in raporturile cu oamenii din jur, se joaca singur (si este foarte incantat de sine), este curios si incepe sa se exprime "pe limba lui". Bolboselile sunt adorabile si n-ar fi rau sa-l inregistrezi... iti va fi dor de aceste gangureli!

Cresterea copiilor

Cauta in site mai multe informatii despre strategii de alimentatie pentru copii
Top Sanatate iti recomanda
·Comunicarea parintilor cu bebelusul
Relatia dintre copil si parinte debuteaza o data cu prima reactie, miscare a copilului in burta mamei.

Intervalul dintre mese este mai lung

De-acum, stomacul bebelusului a mai crescut, iar sistemul sau digestiv s-a mai dezvoltat, asa incat micutul nu mai simte atat de des nevoia de a manca - asa cum se intampla in urma cu numai cateva saptamani. De patru sau de cinci ori pe zi va fi suficient - desi, in cazul in care il alaptezi, probabil ca i se va face foame de sase - opt ori pe zi, ca si inainte. Chiar daca mananca mai rar, micutul castiga in greutate (probabil cantareste de doua ori mai mult decat in momentul nasterii).

Este momentul sa treceti la alimente solide?

In primele luni de viata, bebelusul isi ia toate vitaminele si elementele nutritive necesare exclusiv din laptele matern sau din cel pe care-l primeste din biberon. Dar, asa cum am vazut, stomacul lui este suficient de dezvoltat astfel incat unii parinti considera ca bebelusul poate digera hrana solida - cum ar fi piureul de legume sau cel obtinut din cereale.

Cu toate acestea, nu este indicat sa te grabesti si, in nici un caz, nu-l hrani cu alimente solide fara a discuta mai intai cu medicul pediatru. Unii copii sunt alergici la anumite produse alimentare. Ca recomandare generala, laptele nu trebuie sa lipseasca din hrana zilnica nici dupa diversificarea alimentatiei.

Este foarte curios si duce orice obiect la gura

Poate ca nu-i reuseste din prima incercare, dar cu siguranta este perseverent: micutul isi roteste ochisorii in permanenta dupa orice si, de cum are posibilitatea, prinde orice in manuta, studiaza obiectul respectiv timp de cateva clipe si il duce la gura. Tocmai de aceea trebuie sa te asiguri ca nu are in preajma lucruri mici, pe care le-ar putea inghiti si nici jucarii pufoase, din cauza carora s-ar putea ineca.

Se joaca singur

Oare de ce este liniste in camera copilului? Te duci ingrijorata sa verifici daca totul este in regula. Nici o problema: micutul se joaca singur, cu degetele de la maini si de la picioare: le studiaza, le duce (cum altfel?) la gura si rade, incantat de sine. Totul este in regula, asadar. Te poti intoarce sa citesti ziarul. Sau poate numai titlurile.

Micutul incepe sa gangureasca

Cercetatorii in domeniu considera ca, pana la varsta de patru luni, copilul este capabil sa recunoasca toate sunetele de baza din limba materna si poate pronunta unele grupuri de sunete (bazate pe vocale), cum ar fi "pa-pa", "ba-ba", "ta-ta" sau "da-da" - cu toate ca deocamdata nu poate face asocieri constiente. Urmareste-l cu atentie: este foarte multumit de sine cand bolboroseste si repeta cu perseverenta grupurile de sunete pe care si le-a insusit.

Devine mai selectiv in raport cu ceilalti oameni

Nu mai vorbim despre faptul ca va recunoaste pe tine si pe partenerul tau - acest "eveniment" a fost sarbatorit deja, acum cateva saptamani. Pana acum, a impartit zambete cu generozitate, tuturor celor pe care i-a intalnit. Dar iata ca incepe sa aiba preferinte.

Astfel, cand cineva pe care nu l-a mai intalnit il ia in brate, are nevoie de putin timp pentru a se acomoda, interval in care studiaza persoana respectiva, incearca sa-i atinga fata si sa o traga de par - este modul lui de a face cunostinta. Din ratiuni pe care numai el le stie, este posibil sa nu fie prea incantat de ceea ce descopera. Drept pentru care, incepe sa scanceasca, iar de aici si pana la plans in toata regula nu mai este decat un pas.

de Greta Harja


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie