Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Prevenire > Invata sa previi cariile dentare

Invata sa previi cariile dentare

Cariile: cu totii ne amintim acele momente de groaza in care ne trec transpiratiile pe scaunul dentistului. Ne rugam sa nu descopere cumva vreo carie si sa nu fie nevoie sa foloseasca mult-temuta freza.

Stomatologie

Cauta in site mai multe informatii despre metoda corecta de spalare a dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cate carii ai
Nu toate dulciurile sunt periculoase, unele chiar protejeaza dintii...
Acum poti sa previi cariile, pentru a nu mai trece prin astfel de momente niciodata. Iata cateva informatii despre cum se formeaza ele si despre ce poti face pentru a le stopa aparitia.


Cum apar cariile?

Atunci cand este vorba despre carii, poti privi bacteriile drept "inamicul public" numarul 1. Gura, dintii si periutele de dinti sunt pline de bacterii care se depun pe dinti in tartru, saliva si resturi de mancare. Bacteriile devoreaza particulele de alimente de pe dintii nostri. Ca urmare a "ospatului" lor apare acidul, care pune dintii in pericol. Cum lucreaza el? Ataca smaltul dintilor si astfel apar cariile.

Capacitatea dintilor de a repara smaltul este limitata, ei reusind acest lucru prin extragerea mineralelor aflate in saliva. Din pacate insa, rata distrugerii smaltului de catre acidul din alimente o depaseste cu mult pe cea a repararii dintilor. In mod normal, nu simti cum acidul iti ataca dintii, aceasta operatiune fiind nedureroasa. Totusi, daca nu o tratezi la timp, iti ataca nu doar invelisul dentar, ci si nervul sau chiar gingiile.


Ce poti face pentru a reduce riscul de aparitie a cariilor?

O igiena orala optima va reduce garantat riscul aparitiei cariilor. Periatul dintilor si utilizarea atei dentare in acest scop sunt mai mult decat binevenite. Periajul reduce bacteriile din cavitatea orala si indeparteaza in acelasi timp resturile alimentare cu care acestea se hranesc. Nu uita sa periezi cu atentie toti dintii timp de 2-3 minute. Multi oameni fac  greseala de a se grabi, periind dintii in maximum 45 de secunde - si pierzand astfel din vedere portiuni importante din gura.

Folosirea atei dentare in mod regulat (ceea ce inseamna zilnic) este un alt obicei foarte bun. Ata dentara atinge acel procent de 35% din cavitatea orala pe care periuta de dinti nu il poate curata. Acestea sunt zonele predispuse aparitiei cariilor, deoarece bacteriile traiesc linistite. Gandeste-te ca spalatul pe dinti fara a folosi ata dentara este ca un dus facut numai pe doua treimi din suprafata corpului . Restul ramane in continuare murdar!


Pe langa o igiena orala completa, mai exista si alte lucruri pe care le poti face pentru a preveni aparitia cariilor:

1. Fii atent la ce mananci

Bacteriile sunt in mod special "innebunite" dupa mancarurile si bauturile care contin zahar si carbohidrati. Acestea le dau puterea de a trai, de a creste si de a se reproduce, creand carii si atacand smaltul dintilor. Alimentele cele mai periculoase sunt cele lipicioase, cu tendinta de a ramane pe dinti - ca dulceata, caramelul sau mierea. Atunci cand se lipesc pe dinti, aceste alimente nu pot fi indepartate prin mestecat sau prin inghitit. In consecinta, ele ofera bacteriilor o sursa permanenta de alimentare, din care acestea gasesc forta de a distruge smaltul dintilor. Cel mai simplu lucru pe care il poti face dupa ce mananci astfel de lucruri este sa te clatesti bine de tot pe dinti la finalul mesei. Ar fi ideal sa ai mereu o periuta de dinti la tine si sa o folosesti atunci cand momentul o cere, ca in cazul acesta.


2. Ai grija la perioadele in care mananci

Acidul creat de bacterii este neutralizat de catre saliva si expulzat afara din gura. Dupa ce acidul este eliminat, mineralele continute de saliva se pregatesc sa repare smaltul dintilor atacati de bacterii. Intervalele mai mari intre mese le ofera acestor minerale binefacatoare oportunitatea de a repara portiuni mai mari, pe cand mesele foarte dese ofera bacteriilor o baza alimentara daunatoare danturii. Gustarile luate dupa masa sunt deci mai putin periculoase decat cele luate intre mese.

Astfel, o ciocolata dupa masa nu va provoca atatea neplaceri ca o ciocolata mancata separat. Nici bauturile dulci baute pe tot parcursul zilei nu aduc un beneficiu in ceea ce priveste dantura.


3. Bazeaza-te pe fluor

Fluorul este o minune a stomatologiei timpurilor moderne. El intra in smaltul dintilor si il intareste, facandu-i pe acestia mult mai rezistenti la atacuri nedorite. Majoritatea pastelor de dinti contine suficient fluor pentru protectia dentara. Copiii iau fluorul din apa potabila, atunci cand mananca sau beau. Poti consulta un medic pediatru sau un stomatolog pentru a afla daca micutul tau primeste necesarul de fluor din apa.


4. Mergi la dentist in mod regulat

Vizitele regulate si relativ dese facute dentistului te pot asigura ca dintii tai se afla intr-o stare perfecta. Cel mai periculos lucru este sa amani mersul la dentist din teama, in special daca simti sau stii ca ceva nu este in regula. El se afla acolo pentru a te ajuta, este simplu.

Dentistul poate identifica acele probleme care prezinta potentiale riscuri pentru dantura si le poate trata din timp. Mai mult decat atat, el poate observa atent care sunt acele locuri din gura pe care le omiti cand te periezi - si iti poate atrage atentia ca pe viitor sa le acorzi mai multa atentie. Daca iti ingrijesti dintii cu atentie si ai grija la ce, cum si cand mananci, te poti linisti - dintii tai vor fi plini de sanatate si frumusete pentru mult timp.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.02.2012 10:13 
as vrea sa stiu daca plombele care ti le pun la dentist tin mult si sigilarile cam cat tin
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie