Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Intre dorinte si obiective inaintea noului an

Intre dorinte si obiective inaintea noului an

Cand lasam in urma anul care a trecut si ne pregatim sa pasim intr-un an nou, sentimentul pentru cei mai multi dintre noi este de asteptare pozitiva. Urarile pe care ni le facem la inceperea noului an si o perioada dupa aceea, exprima acesta speranta ca un an nou nu poate aduce decat dorinte implinite, armonie si realizari mult asteptate.

Mareste imaginea
Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.

 
Intre nevoia oamenilor de a fi fericiti si sentimentul ca pot avea un control asupra evenimentelor care vin exista o relatie foarte stransa.

Unii dintre noi aleg sa inchida ochii si abia sa vizualizeze acea dorinta, pe care apoi o pastreaza cu emotie intensa intr-un colt al mintii lor, mai curand neincrezatori, intrebandu-se daca merita sa li se implineasca dorinta lor ascunsa. Altii o noteaza intr-un jurnal secret si o lasa sa "germineze" singura acolo.

Exista o diferenta neta intre o dorinta si un obiectiv.

Dorintele reflecta de fapt nevoile noastre intense ce au atins acel prag in care trebuie sa fie exprimate si satisfacute. Un obiectiv cere insa o formulare cat mai clara, cere o mobilizare a vointei, o analiza cat mai realista a conditiilor in care va fi indeplinit.


Sunt persoane care evita sa-si faca o lista de obiective dar, care , de regula, au asteptari ridicate de la viata si de la ceilalti si mai putin de la propria persoana.


Ce rost are sa-ti stabiliesti obiective, daca cei din jur raman aceiasi si oricum, toate aceste schimbari care vin din exterior sunt atat de coplesitoare !


"Stie -tot" sunt acele persoane cu conceptii extrem de clare despre lume sau viata. Indiferent ce vad, aud sau li se intampla, ei izbutesc deindata sa catalogheze ca bun sau rau, corect sau gresit. Pentru ei totul este foarte clar, pentru ca ei au decis odata pentru totdeauna ce e bine si ce nu.

De ce este bine sa avem obiective? Pentru ca imaginatia noastra, prin acea componenta a ei numita vis de perspectiva, in care vedem propria noastra persoana traind schimbarile pe care ni le dorim, ne poate da incarcatura de energie si inteligenta prin care sa fructificam exact acele situatii de viata care aproape ca vin miraculos in intampinare pentru a ne indeplini obiectivele.



Iata cateva recomandari despre cum sa realizam o lista de obiective pentru un nou an:


  • Asuma-ti responsabilitatea pentru tine insuti, pentru faptele si sentimentele tale. Ele iti apartin si tu esti singura persoana care poate actiona asupra lor, modificandu-le. Nu te astepta sa se schimbe lumea din jurul tau - ea nu se va schimba.


  • Fa-ti bilantul. Care este situatia in momentul de fata? Cerceteaza toate aspectele posibile - sanatatea, banii, profesia, relatia cu semenii, imaginea pe care o ai despre tine insuti si asa mai departe. Care sunt punctele pe care ai dori sa le ameliorezi?


  •  Fa o lista cu lucrurile pe care ai vrea sa le schimbi si ordoneaza-le pe criteriile prioritatii.

  • Concentreaza-te mai ales asupra acelor obiective care au stransa legatura cu imbunatatirea unor aptitudini ale tale. 

 

Vizualizeaza-te reusind sa-ti atingi obiectivul stabilit. Tot ceea ce poti sa-ti imaginezi poti sa si infaptuiesti.

In felul acesta, noul an ne va gasi mai pregatiti sa acceptam schimbarile si provocarile, facand in asa fel incat sa inclinam balanta situatiilor in favoarea noastra si sa simtim optimism in mijlocul evenimentelor cu care ne vom intalni pe parcursul viitorului an.

Psiholog Viorica Dragomir , Clinica Aquamarin


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie