Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sanatate dentara
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Sanatate dentara > Importanta igienei orale

Importanta igienei orale

Sanatatea orala inseamna mult mai mult decat un zambet placut. Problemele dentare netratate pot avea urmari grave nu doar pentru sanatatea bucala, ci si pentru intregul organism. Astfel, in multe situatii, starea de sanatate orala vorbeste despre starea generala a corpului tau.

Mareste imaginea
Stomatologie

Cauta in site mai multe informatii despre regulile pentru ingrijirea dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Alimentatia si sanatatea dintilor tai
Dulciuri, fructe, legume, branzeturi... Stii sa mananci sanatos, astfel incat si gura ta sa fie sanatoasa?
Dintre problemele cele mai grave generate de bolile gingiei putem enumera atacurile vasculare, afectiunile cardiace, dar si nasterea inainte de termen a unor copii sub limita normala de greutate. De asemenea, mai mult de 90% din bolile organismului se manifesta la nivelul bucal - ceea ce inseamna ca dentistul poate fi primul care sa iti atraga atentia asupra unei probleme de sanatate.


Ce probleme poate genera o ingrijire orala deficitara?

In primul rand, calitatea vietii scade simtitor in cazul afectiunilor bucale, datorita durerilor orale sau faciale manifestate. Aceste neplaceri sunt cauzate de infectii ale gingiei, care sustine dintii si poate provoca pierderea lor in unele cazuri. Exista foarte multe persoane care sufera de paradontoza sau de gingivita.

Cercetari recente au demonstrat ca infectiile gurii pot afecta organele majore. Un astfel de exemplu este influenta nefasta a problemelor dentare asupra inimii. O ingrijire bucala deficitara poate provoca si cancer oral, care provoaca in prezent mai multe victime anual decat cancerul cervical sau cel de piele.

Lipsa de atentie acordata sistemului oral poate afecta si sistemul digestiv, al carui punct de plecare este reprezentat de activitatile fizice si chimice din gura. Problemele din acest segment pot implica proasta functionare a intestinelor sau Sindromul Colonului Iritabil.


Ce simptome ale altor boli apar in cavitatea bucala?

Tesutul bucal reflecta simptome ale altor probleme. Mai mult chiar, multe boli pot fi diagnosticate in stadii incipiente prin examinare orala. Aceste boli pot fi semnalate de gingii umflate, ulceratii bucale, gura uscata si/sau probleme grave ale gingiei. Printre aceste boli se numara diabetul, leucemia, cancerul, afectiunile cardiace si bolile de rinichi.
 

Ce poti face?

Mergi la dentist din sase in sase luni, pentru a putea identifica bolile in stadiile lor incipiente. Este de asemenea util ca, in calitate de pacient, sa ii aduci medicului stomatolog o istorie medicala/dentala completa. Trebuie sa il informezi si cu privire la orice probleme recente, chiar si daca ti se pare ca nu au legatura cu sanatatea orala.


Ce poate face dentistul tau?

Un examen regulat ii permite dentistului tau sa iti mentina sanatatea orala la nivel optim si sa observe probleme ce pot indica afectiuni in alte zone ale corpului. Un examen dental poate oferi si informatii despre o dieta dezechilibrata sau despre igiena, despre probleme privind cresterea si dezvoltarea dintilor sau despre o aliniere gresita a maxilarelor.

Un studiu realizat recent in Statele Unite ale Americii a evidentiat faptul ca exista o buna comunicare intre dentisti si pacientii preocupati de sanatatea orala - un exemplu ce ar trebui urmat si in tara noastra.

Asa se si explica, poate, de ce americanii au un zambet atat de frumos. Medicii au afirmat, in procent de 90%, ca ofera informatii la domiciliu pacientilor care sufera de probleme bucale in urma chimioterapiei sau a radiatiilor efectuate in zona capului si a gatului. 87% din dentistii intervievati au afirmat ca le ofera pacientilor sfaturi privind incetarea fumatului, jumatate din acest procent implicandu-se direct in combaterea acestui flagel. De asemenea, multi dintre acesti stomatologi isi indreapta pacientii catre servicii specializate in lupta impotriva fumatului sau ii directioneaza catre medicul de familie.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.05.2008 10:34 
nui bun de nica refetatu asta? nu
dati si voi probleme de igiena si de prim ajutor ca nu gasesc ni aicea
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie