Ghid psihologic pentru parinti
![]() ![]() Hai la nani!
Unde doarme copilul? Cu cine doarme copilul? Cat doarme copilul? De ce nu doarme copilul?
Sunt cele mai frecvente intrebari cand vine vorba de somnul celui mic. Unii parinti sunt convinsi ca este cel mai bine sa doarma in patul lui, in camera lui si reusesc sa realizeze aceste lucruri. Altii, desi pornesc de la aceleasi dorinte, nu le pot pune in practica. Plansul din primele luni, temerile mamei ca "s-ar putea intampla ceva in timpul noptii" sau ca nu-l va auzi plangand ii fac pe parinti sa renunte cel putin pentru un timp la idealul de a culca copilul separat. El este luat in patul lor sau doar al mamei, pe care ulterior nu va mai vrea cu nici un chip sa-l paraseasca. Unele mame rezista insa acestei tentatii si reusesc sa reaseze copilul in patul lui imediat ce a adormit.
Un copil poate dormi singur si toti specialistii recomanda asa. Argumentele lor sunt insa diferite. Medicii insista pe igiena si liniste, psihologii pe independenta sau intimitate. E adevarat ca de multe ori copiii obisnuiti sa doarma cu o anumita persoana, mama sau bunica nu pot adormi singuri sau cu altcineva si aceasta poate deveni o problema mai ales cand parintii cred ca "acum este destul de mare ca sa doarma singur". Sigur ca exista situatii deosebite ca atunci cand cel mic este bolnav si mama sta cu el sau concediu cand nu exista mai multe paturi dar ele trebuie sa ramana exceptii. Acasa, in conditii normale, e de preferat sa existe pe cat posibil camera copilului si neaparat un patut doar al lui. In privinta numarului de ore de somn, atitudinile parintilor difera. Gasim mame permanent ingrijorate ca micutul lor nu doarme destul, nu doarme dupa-amiaza, se culca prea tarziu, are cearcane, este obosit... Alti parinti merg pe principiul "cand ii va fi somn, va adormi". Somnul ideal al copilului este singur in pat, in camera lui, cu adormire linistita atunci cand ii este somn si trezire spontana dimineata. Fiecare om are insa ritmul sau de somn si durata proprie in care reuseste sa se odihneasca in functie de efortul depus si de caracteristicile personale. Cunoasterea cat mai buna a acestui ritm al copilului scuteste parintii de multe eforturi de a-l culca atunci cand lui nu-i este somn sau a-l scula cand mai vrea sa doarma. Diferentele dintre starea unui copil odihnit si obosit sunt foarte mari si se manifesta in toate tipurile de activitati. Ceea ce este foarte important este ca fiecare copil are propriile lui nevoi si este bine ca ele sa fie respectate: unii sunt mai somnorosi, altii se trezesc foarte devreme, unii dorm dupa-amiaza, altii se odihnesc mai bine intr-un somn mai lung noaptea. Sigur ca exista anumite probleme care pot aparea si care tulbura ritmul normal de somn. Ele pot duce la deficit de atentie, iritabilitate, tulburari de memorie, lipsa apetitului, scaderea randamentului scolar etc. Printre ele se numara:
Atitudinea parintilor este foarte importanta in evolutia acestor manifestari. Atat ingrijorarea exagerata, enervarea sau cearta, cat si nepasarea sau ignorarea manifestarilor nu rezolva problema. De fapt, principalul este sa linistim copilul si sa aflam care sunt cauzele acestor tulburari. Nici o metoda nu e perfecta pentru ca fiecare copil este altfel. Unii au jucarii preferate fara de care nu pot adormi, altii ritualuri de adormire care nu pot fi eviate. Nu ignorati frica sau furia copilului si nu-l pedepsiti pentru ele. A sta cu el pana se calmeaza si adoarme, a-i vorbi in soapta, a-i canta ceva, a-l mangaia sau tine in brate sunt cele mai la indemana moduri in care il putem ajuta pe micut. Atunci cand este mic, copilul nu poate face diferenta dintre vise si realitate, astfel incat intre ce a visat si ce i s-a intamplat nu exista o granita. Este normal sa fie speriat de visele lui sau sa se teama ca le va avea din nou. Putem vorbi cu el despre vise, il putem incuraja sa le povesteasca, sa exprime ce simte, il putem asigura ca ce visam nu se va intampla in realitate. Toate aceastea il vor face incet-incet sa se acomodeze cu ce se intampla cand adoarme. Daca ii vom spune ca visele sunt "prostii" sau ca "nu conteaza" ce a visat, de ce s-a speriat, nu vom face decat sa acoperim teama si nelamuririle lui, nicidecum sa-l ajutam. de Anca Pietraru, psiholog CPAP Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |