Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Bebelusi
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Bebelusi > Ghidul jucariilor

Ghidul jucariilor

Daca intr-un serial anterior am vorbit despre dezvoltarea fizica si emotionala a bebelusului pe parcursul primului an de viata, ne-am gandit ca ar fi momentul sa... iesim la joaca. Altfel spus, sa aflam cum evolueaza micutul, incepand din prima luna de viata si pana cand implineste un an, din punct de vedere al modului in care se joaca, felul in care se dezvolta din acest punct de vedere, ce jucarii sunt adecvate in fiecare din cele 12 luni de viata si cum il poti ajuta si tu, implicandu-te in jocurile sale si, in acelasi timp, incurajandu-l sa invete ceva nou.

Cresterea copiilor

Cauta in site mai multe informatii despre strategii de alimentatie pentru copii
Top Sanatate iti recomanda
·Comunicarea parintilor cu bebelusul
Relatia dintre copil si parinte debuteaza o data cu prima reactie, miscare a copilului in burta mamei.

Dupa numai patru saptamani de viata, acuitatea vizuala a bebelusului este inca slaba; el poate distinge obiectele aflate in apropiere, insa nu vede si detaliile acestora. Va urmari cu privirea un obiect care-i este trecut prin fata ochilor, insa nu se poate concentra mult asupra lui si isi gaseste cu repeziciune un alt centru de interes. Este placut surprins de tot ceea ce face zgomot si este foarte atent la sunete.

 


Ce jucarii ar trebui sa aiba in camera?

Jucariile suspendate deasupra leaganului nu trebuie sa lipseasca si, cu cat sunt mai viu colorate si in forma mai diversificate, cu atat mai bine. Micutului ii plac si ii sunt de un real folos pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare si a acuitatii vizuale. Daca acestea sunt si muzicale (de obicei, cantece de leagan sau melodii lente), copilului ii va fi stimulat si auzul.

Din aceeasi categorie face parte si cutia muzicala, ale carei melodii il relaxeaza pe micut si il determina sa fie mai atent cand asculta ceea ce se petrece in jurul sau. Multe dintre obiectele de acest gen reproduc sunetele din natura (murmurul izvorului, fosnetul padurii, ciripitul pasarilor, etc).

Altele reproduc arii muzicale pentru copii, compuse de exemplu de Wolfgang Amadeus Mozart (a carui muzica, se stie, este foarte benefica pentru cei mici). Ar fi bine sa alegi o cutie muzicala care emite si lumina atunci cand este aprinsa. Cu siguranta, copilasul tau nu va mai avea ochi pentru nimic altceva!

Nu trebuie sa uitam de nemuritoarele jucarii de plus. Spun "nemuritoare" pentru ca acestea ne insotesc nu numai in copilarie, ci si in adolescenta, in prima tinerete... si de unele dintre ele nu ne putem desparti nici cand ajungem la maturitate. Le stergem de praf si ne aducem aminte de acele timpuri.

Prin urmare, nu este deloc devreme sa-i umpli camera cu maimutoi de plus, cat mai viu colorati. Copilul are o foarte buna perceptie a chipului, iar a vedea trasaturi familiare este foarte reconfortant pentru el. Ai grija ca jucariile sa aiba textura cat mai fina, dar pentru inceput, nu le lasa la indemana lui daca nu esti in preajma.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie