Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Exercitii pentru spate
Home > Afectiuni si boli > Sanatatea spatelui > Exercitii pentru spate > Exercitii de intindere pentru spate

Exercitii de intindere pentru spate

In general, exista doua tipuri de exercitii foarte apreciate pentru efectele benefice asupra zonei dorsale. Urmand sfatul medicului, poti efectua aceste exercitii pentru a-ti mentine spatele in forma si pentru a elimina durerile.

Sanatatea spatelui

Top Sanatate iti recomanda
·Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana
Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintre cele mai renumite posturi yoga.
Cele mai cunoscute forme de activitate fizica pentru lupta impotriva durerilor dorsale sunt exercitiile McKenzie si cele de stabilizare lombara. La recomandarea medicului, cele doua metode pot fi combinate.


1. Exercitiile McKenzie pentru eliminarea durerilor dorsale

 Aceste exercitii pentru spate sunt numite dupa un terapeut neo-zeelandez care a descoperit ca intinderea spatelui prin exercitii poate reduce durerea ce apare din cauza distantei dintre discuri. In teorie, exercitiul fizic poate reduce atat un disc herniat, cat si presiunea asupra nervului.

Pentru pacientii care sufera de dureri de picioare ca urmare a unei hernii de disc (radiculopatie), intinderea spatelui cu ajutorul exercitiilor McKenzie poate miscora durerea de picioare prin "centralizarea" acesteia (mutarea ei dinspre picior spre spate).

Aceasta deoarece pentru majoritatea pacientilor durerea dorsala este adesea mult mai suportabila decat cea de picioare, iar odata centralizata durerea, se poate continua tratamentul de conservare, evitandu-se operatia. Atunci cand durerea este acuta, exercitiile trebuie facute in mod frecvent - adica la fiecare 2 sau 3 ore. De asemenea, pacientii ar trebui sa evite inclinarea spatelui (aplecarea in fata) in timpul exercitiilor.

Exercitiile McKenzie pot fi foarte utile si acelor pacienti care sufera de probleme degenerative de disc. In timp ce sezutul pe scaun sau aplecatul inainte poate crea probleme acestor persoane, accentuandu-le durerile de spate, intinderea spatelui poate usura presiunea asupra sirei spinarii.

Mare atentie, totusi, deoarece pacientii in varsta sau suferinzi de osteoartrita ori stenoza lombara pot avea dureri chiar mai mari practicand aceste exercitii. Aceste dureri sunt rezultatul unei presiuni crescute in zona incheieturilor, datorata intinderii sirei spinarii.


 2. Exercitii de stabilizare lombara - pentru eliminarea durerilor de spate

 Cu ajutorul acestei tehnici, terapeutul incearca sa gaseasca pentru pacient acea pozitie "neutra", sau pozitia care ii ofera cel mai mare confort dorsal. Apoi muschii spatelui sunt antrenati astfel incat sa mentina coloana vertebrala in aceasta pozitie. Aceasta tehnica de exercitiu dorsal se bazeaza pe proprioceptie, sau atentia acordata pozitionarii articulatiilor. Realizate in mod organizat, aceste exercitii pot mentine spatele puternic si in forma.

Exercitiile de stabilizare lombara pot fi foarte bine combinate cu metoda McKenzie. Primele ajuta la intarirea zonei dorsale, pe cand cele din urma - la reducerea durerilor de spate. Din cauza faptului ca necesita un grad mare de rigurozitate, exercitiile de stabilizare nu sunt extrem de bine tolerate de pacienti. De aceea, in final, medicul este cel care trebuie sa hotarasca ce exercitii se vor efectua in fiecare caz in parte. Inca o data: nu efectuati nici un exercitiu fara avizul prealabil al terapeutului.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.01.2012 19:07 
Am scolioza la 10ani .Am vazut poze si unii pus doua chesti de otel le coloana ca sa stea drept:((((((((((((((((
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie