Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Medicina alternativa
Home > Stil de viata > Medicina alternativa > Electroterapia - puterea vindecatoare a curentului electric

Electroterapia - puterea vindecatoare a curentului electric

Electroterapia consta in folosirea curentului electric pentru stimularea tesuturilor, cu scopul vindecarii diferitelor afectiuni sau al recuperarii anumitor functii pierdute ale organismului. S-a demonstrat ca oasele, cartilajele, ligamentele, tendoanele si diferite celule ale corpului sunt influentate pozitiv de electricitate. Se considera ca, prin stimularea electrica a celulelor, tesuturile afectate pot fi vindecate.
Electroterapia a fost folosita inca de la sfarsitul secolului al 19-lea pentru tratarea diferitelor afectiuni, in marea lor majoritatea asociate unei dureri localizate intr-o anumita parte a corpului. Teoria prin care electricitatea are rol in tratarea diferitelor boli a luat nastere la inceputul secolului al 18-lea, cand Johann Gottlob Kruger a sugerat ca electricitatea poate aduce modificari in organism, accelerand recupararea acestuia. In aceasta perioada, electricitatea a fost folosita in intensificarea circulatiei sangelui.

Procedurile folosite in electroterapie sunt diverse, cele mai cunoscute si folosite in Romania fiind neurostimularea transcutanata, diadinamicele, curentii Trabert (curenti de joasa frecventa), curentii interferentiali si simpli (curenti de frecventa medie), ultrasunetele si microundele (de inalta frecventa) baile galvanice si ionizarile (curent continuu).

Procedurile pot trata o gama larga de afectiuni: cefalee, dureri postoperatorii, artrita, hematoame, contuzii, intinderi musculare, spondiloza, lombalgie, discopatie, celulita, constipatie cronica, dismenoree. Lista ramane inca deschisa, din punctul de vedere al specialistilor.


Proceduri de electroterapie

Neurostimularea transcutanata. Un tampon este asezat pe zona cu probleme si un curent electric este indus, trecand prin derma catre nervi. Efectul tratamentului este de anihilare a durerii.

Diadinamicele. Acest tratament foloseste un curent electric special pentru inlaturarea durerii si imbunatatirea circulatiei. Se foloseste in tratarea vanatailor, edemurilor, bolilor degenerative de coloana si articulatii. In acelasi timp are un efect analgezic.

Curentii interferentiali. Tratamentul cu acesti curenti este foarte eficient pentru inlaturarea durerii, in special de ceafa sau de spate. Pe zonele dureroase se pozitioneaza cateva tampoane conectate la un aparat asemanator unui aspirator. Aceasta terapie are efectul uni micromasaj asupra tesutului afectat, inlaturand durerea si imbunatatind circulatia oxigenului in tesuturi.

Baile galvanice. Tratamentul consta in combinarea apei cu un curent electric usor. Pacientul sta intr-o cada la o temperatura de 34 de grade Celsius, in timp ce prin tot corpul ii este transmis un curent electric. Baile galvanice sunt folosite pentru tratarea artritei degenerative si inflamatorii si pentru afectiunile articulatiilor.

Ionizarile. Aceste proceduri au efectul de a permite medicamentelor sa intre in organism prin curentul galvanic. Sunt recomandate in cazul in care un pacient sufera de artrita sau de afectiuni cronice si inflamatorii ale coloanei.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  11.01.2012 21:23 
fVeSGzXtfWzz
This is exactly what I was loiokng for. Thanks for writing!
  06.05.2006 19:45 
celulita
Exista o modalitate de tratare a celulitei cu curent galvanic. Pentru amanunte: nico_isztoika@yahoo.com
  06.04.2006 00:27 
celulita?
puteti da, va rog, amanunte legate de tratarea celulitei cu ajutorul curentului electric?
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie