Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Amenintarile iernii

Degeraturile

Degeratura desemneaza inrosirea extremitatilor - maini, picioare, nas, urechi - din cauza frigului. Acesta leziune apare destul de des la o temperatura mai scazuta de -10 grade Celsius, dar poate fi produsa si de vanturile reci la temperaturi mai ridicate. Cel mai des, degeraturile nu sunt corelate atat cu altitudinile inalte, temperatura scazuta si starea de oboseala, cat cu o lipsa de ingrijire corespunzatoare.

Ghid de prim ajutor

Autopalparea sanilor
Recomandare
topsanatate
Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.
Recunoasterea

La o temperatura mai scazuta de -10 grade Celsius, orice tesut care este amortit devine expus degeraturilor. Toti alpinistii sunt constienti de faptul ca in timpul urcusului pe versanti isi resimt mainile si degetele picioarelor inghetate fara inregistrearea altor efecte specifice degeraturilor. Pentru ei este foarte importanta distinctia dintre o simpla senzatie de amortire si conditia in care persoana in cauza nu-si mai simte in nici un fel zona respectiva. Degeratura obisnuita nu trebuie confundata cu degeratura grava ce apare in urma expunerii la un frig intens.

In cazul in care simti piscaturi si senzatii de amortire, iar temperatura este foarte scazuta este momentul sa actionezi: misca-ti degetele mainilor si ale picioarelor, loveste-ti picioarele, performeaza miscari asemanatoare aplauzelor pentru a reincepe sa simti zona afectata. Daca in urma efortului depus rezultatele sunt nule, aplica metode specifice de reincalzire a zonei inghetate cu apa calda.

In cazul degeraturilor usoare pielea are un aspect galben-gri, leziunea nu este dureroasa, iar durerea intensa apare in momentul reincalzirii partii respective. In cazul degeraturilor serioase, leziunea se caracterizeaza prin placi groase, reci, de culoare rosie-violacee si foarte dureroase. In asemenea situatii trebuie consultat medicul cat mai repede cu putinta.


Tratament de urgenta

Pentru degeraturile grave, evacuarea intr-un spatiu incalzit este esentiala. Daca degetele de la picioare sunt inghetate este destul de dificil de decis daca persoana respectiva are voie sa se deplaseze fara ajutor. Nu exista reguli stricte, dar este bine sa se renunte la mers in cazul picioarelor inghetate. Utilizarea zonei degerate la mers poate dezvolta complicatii.

In momentul in care persoana afectata de degeraturi este intr-o incapere sigura, trebuie inceputa imediat reincalzirea. Trebuie evitat fumatul - nicotina determina constrictia vaselor de sange, insa alcoolul poate fi de ajutor cateodata - dilata vasele de sange - numai daca degeraturile nu coexista cu hipotermia. Daca este posibil, scufunda zona degerata intr-un vas cu apa calda in jur de 39-42 de grade Celsius.

In situatia in care nu ai la indemana un termometru, incalzeste apa pana in momentul in care este destul de fierbinte la atingere - fierbinte in masura in care suporti sa iti tii cotul in apa respectiva. Tine degetele de la picioare sau de la maini timp de 20 de minute in apa calda, perioada in care incerca sa ti le si misti. Ai grija insa sa nu iti freci tesutul inghetat!

Dezghetarea poate fi insotita de dureri foarte mari, insa trebuie sa perseverezi. Dupa dezghetare, bandajeaza locul avand grija sa separi degetele de la maini sau de la picioare, unde este cazul.

Daca vasul cu apa fierbinte nu este accesibil, atunci dezgheata zonele afectate cu ajutorul unui sac de dormit incalzit timp de cateva ore. Cea mai importanta indicatie ce trebuie respectata dupa dezghetare este reprezentata de pastrarea unei igiene adecvate pentru a evita posibilele infectii.


Prevenire

  • Acopera-ti capul, gatul si fata in conditii de vant. Evita imbracamintea stramta, mai les in zona mainilor si a picioarelor - acestea impiedica o buna circuatie sangvina. Pastreaza-ti mainile si picioarele uscate.
  • Mareste consumul caloric si pe cel al lichidelor in perioadele friguroase.
  • In conditii de frig extrem evita spalarea frecventa a fetei, mainilor si a picioarelor.
  • Evita tutunul si consumul de alcool.
  • Pastreaza-ti in permanenta unghiile de la maini si pe cele de la picioare taiate si ingrijite.


Localizare

  • in timp ce degetele mainilor si ale picioarelor sunt afectate cel mai frecvent, degeraturile pot aparea si la nivelul obrajilor, nasului si al urechilor;
  • precum arsurile, degeraturile sunt clasificate in functie de severitate;
  • primul grad implica numai epidermul, iar degeraturile de gradul IV epidermul, dermul, extinzandu-se pana la tesuturile subcutanate si structura subiacenta.


Gradele degeraturilor

  • Degeraturi de gradul I - eritem, edem, aspect ceros, placa rosie-violacee, groasa, rece, dureroasa si deficit senzorial;
  • Degeraturi de gradul II - eritem, edem, placa alba, rece, devine violacee si umflata; aparitia flictenelor - basici ce contin plasma - in cazul netratarii;
  • Degeraturi de gradul III - prezenta unor umflaturi pline cu sange ce pot progresa in decursul catorva saptamani in escare de culoare neagra;
  • Degeraturi de gradul IV - leziune ce afecteaza muschiul, tendoanele si oasele.


Categorii predispuse degeraturilor

  • persoane care lucreaza intr-un mediu foarte rece;
  • soldati, salvamontisti, alpinisti;
  • categoriile extreme din punctul de vedere al varstei: copiii si batranii;
  • oamenii fara adapost - cersetori, vagabonzi, copii orfani;
  • oameni care s-au confruntat cu probleme mentale - cei ce au abuzat de consumul de droguri, cei cu afectiuni psihiatrice.


Afectiuni si boli corelate cu degeraturile

  • malnutritie;
  • infectii;
  • afectiuni vasculare periferice;
  • ateroscleroza;
  • artrita;
  • diabet;
  • tulburari ale tiroidei.


Dictionar de termeni

(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

  • Degeratura - nu exista un tratament radical al degeraturilor; sunt recomandate baile calde si reci (fara temperaturi extreme), facute alternativ, luarea de vitamine si de vasodilatatoare.
  • Edem - retentie patologica de lichid in tesuturile organismului.
  • Eritem - inrosire a pielii care paleste la apasare.
  • Flictena - ridicatura cutanata rotunda, de marime mare, umpluta cu o serozitate care contine sau nu sange.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.02.2012 17:06 
Moartea
Morrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  05.02.2012 14:29 
degeraturi
BUNA..si eu am avut degeraturi..faceti baie in apa si cimbru...temperatura de 30-35 de grade, si daca aveti rana bandajativa picioarele si in uultimul rand stati la caldura
  28.01.2012 21:04 
hj
kjiojkjkjk;lkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
  27.10.2011 19:46 
buna si eu am degeraturi la picioare de cand a venit frigul ma manca degetele de la picioare de am facut rani ... ce pot sa fac ajutati-ma..caalifie imi trebuie sa numai am mancarimi...nu suport nimic in picioare ma manca rau....multumesc
  27.10.2011 19:44 
buna si eu am degeraturi la picioare de cand a venit frigul ma manca degetele de la picioare de am facut rani ... ce pot sa fac ajutati-ma..caalifie imi trebuie sa numai am mancarimi...nu suport nimic in picioare ma manca rau....multumesc
  14.01.2011 19:47 
degeraturi
raspunde cineva la intrebari?
  15.12.2010 18:15 
degeraturi
ma doare dar nu este nici macar rosu
  01.02.2010 12:03 
degeraturile
PAREREA MEA ESTE BUNA. AS AVEA TOTUSI O INTREBARE. DE CE IMI ESTE DEGETUL UMFLAT,ROSU-VIOLET,SI MA INTEAPA?
  30.01.2010 21:36 
-
Eu sincer nu stiu unde ma incadrez..Insa dupa o seara de sanius .. Cand am intrat in casa nu imi mai simtseam degetul din mijloc..Puteam sa jur ca era amortit , dar cand faceam contact intre deget si un anumit obiect simteam ca degetul imi este intepat de ace .. Aceasta problema a durat timp de 2 zile .. dupa care pielea degetului s.a intarit radical .. Doar spre sfarsitul degetului , intre buricul degetului si unghie .. Acolo este mediul rigid .. Acum cand folosesc acest deget simt o oarecare ,,starnire" dar foarte slaba .. Acum sincer sa fiu nu stiu daca mi.a degerat mana insa am o vaga parere ca DA .. acum nu stiu ce sa zic..Ca stiu ca la degeraturi mor celulele zonei respective .. Si nu stiu daca mi.a degerat degetul .. Sper ca nu .. Si daca da .. Ce as putea face ?! Exista vreun leac simplu sau medicinal ?!
  21.01.2010 18:54 
-
Un articol foarte bun, destul de complex. Eu cred ca ma incadrez la degeraturi de gradu I, dar daca pana maine nu mi se desumfla degetul, la doctor cu mine :(
  22.12.2009 21:40 
ger
mi a fost de folos articol
  15.01.2009 11:28 
Degeraturile
Este bun articolul
  15.11.2008 09:43 
...
In toti anii astia cand veneam de afara eram toata ingetata si nu mai imi simteam caimile si picioarele deoarece cand intindeam mainile geaca se strangea si toata zapada imi intra intre manusa si geaca, iar la picioare cismele erau mici si imi intra zapada in ele. Cand veneam acasa si ma dezbracam parca as fi adus toata zapada de afara.
  07.01.2008 19:25 
Daca ma ustura putin este grav ?
  06.01.2008 15:51 
Nimic interesant ceea ce voi spuneti.
  23.01.2007 22:26 
degeraturi
poi nu stiu cesa zik buna dar mai amanuntita tr
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie