Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Sanatatea spatelui > Prevenire > De ce avem nevoie de un scaun ergonomic la serviciu?

De ce avem nevoie de un scaun ergonomic la serviciu?

Petrecerea a lungi perioade de timp intr-un scaun de birou poate, cu siguranta, cauza dureri de spate sau chiar agrava problemele deja existente ale coloanei vertebrale. O pozitie statica, pe langa faptul ca duce la cresterea tensiunii in spate, ceafa, umeri, brate si picioare, poate sa si sa creasca tensiunea din muchii spatelui si din discurile coloanei vertebrale.

Sanatatea spatelui

Cauta in site mai multe informatii despre exercitiile pentru zona lombara
Top Sanatate iti recomanda
·Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana
Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintre cele mai renumite posturi yoga.


Tendinta persoanelor care stau foarte mult intr-un scaun de birou este sa se cocoseze, sau sa "culce" in scaun, si aceasta pozitie poate intinde ligamentele.  In timp, o pozitie incorecta si inconfortabila poate sa provoace daune iremediabile coloanei sau chiar sa agraveze durerile deja existente.  De aceea, pentru a evita astfel de probleme, este necesar un scaun ergonomic, care sa iti sustina spatele si sa te ajute sa iti formezi o pozitie de stat corecta.

Totusi, a avea un scaun ergonomic nu este de ajuns. Mai important este sa ajustezi scaunul in functie de proportiile tale, pentru a imbunatati confortul si a reduce tensiunea din ceafa si spate acumulata atunci cand stai. Inainte de a-ti ajusta scaunul de birou trebuie sa stabilesti la ce inaltime vrei sa se afle biroul. Decizia o vei lua in functie de tipul tau de activitate si de inaltime (mai ales in cazul celor care care sunt foarte inalti). 


7 sfaturi utile pentru un spatiu de lucru ergonomic

Ajusteaza-ti scaunul pe inaltime, astfel incat picioarele tale sa se afle pozitionate pe podea, sau tastatura si suprafata de lucru sa se afle la o inaltime potrivita, sau daca este posibil, amandoua deodata. Scaunele cu ajustabilitate pneumatica sunt mult mai usor de manevrat decat cele cu ajustabilitate mecanica.
Cum poti sti daca inaltimea este cea potrivita? Stai confortabil cat mai aproape de birou, astfel incat bratele sa fie paralele cu coloana vertebrala. Odihneste-ti bratele pe suprafata de lucru. Daca bratul nu face un unghi de 90 de grade cu antebratul, atunci muta-ti scaunul ori in sus, ori in jos.

Verifica daca iti poti strecura degetele sub coapsa
, exact langa marginea scaunului. Daca nu poti, trebuie sa folosesti pentru picioare un suport special, si el ajustabil. Dac esti neobisnuit de inalt/a, si daca este mai mult de un deget distanta intre coapsa si scaun, atunci trebuie sa iti ridici biroul sau suprafata de lucru astfel incat sa poti sa iti ridici si scaunul.

Cu fundul sprijinit de spatar, incearca sa treci mana printre spatele gambei si partea din fata a scaunului. Daca nu poti sa faci acest lucru cu usurinta, trebuie sa muti spatarul mai in fata sau sa pui o perna sau un suport de spate intre el si spatele tau. Daca nu merge nici una dintre aceste variante ai nevoie de un nou scaun. Suporturile de spate te obliga sa iti arcuiesti spatele si, astfel, nu te vei mai cocosa pe masura ce obosesti. Suportul pentru spate este esential in birou pentru minimalizarea presiunii asupra spatelui tau, prevenind in acelasi timp si tasarea coloanei vertebrale care apare in cazulpersoanelor care stau foarte mult in scaun.

Alege-ti scaunul si in functie de spatar. Spatarul ar trebui sa aiba o latime intre 5 si 8 centimetri. Daca spatarul este separat de scaun ar trebui sa fie ajustabil in inaltime si unghi. Ideal ar fi sa sustina forma naturala a coloanei si fie mai curbat in zona lombara. Daca scaunul de birou are spatarul atasat, atunci ar trebui sa se poata ajusta in fata si in spate, cu un mecanism care sa il blocheze, o data ce ai hotarat care sa fie unghiul de aplecare.

Inchide ochii in timp ce stai confortabil si nu uita sa tii capul drept. Deschide incet ochii. Privirea ta ar trebui sa fixeze centrul monitorului. Daca monitorul este mai inalt sau mai scund decat privirea ta, trebuie ori sa il inalti, ori sa il cobori pentru a reduce tensiunea din ceafa.

Ajusteaza cotierele scaunului astfel incat sa iti sustina usor bratele. Folosirea cotierelor este importanta pentru ca iti iau din tensiunea exrcitata asupra umerilor si a cefei si ar trebui sa te impiedice sa te mai cocosezi in scaun.
Cotierele ajustabile sunt de ajutor atunci cand acestea ti se par nepotrivite inaltimii tale. Daca sunt prea inalte, vor ridica umerii si tensiunea in cot si in antebrat va creste, iar daca sunt prea joase, te vor determina sa te apleci intr-o parte ca sa le folosesti. Cotierele ajustabile sunt mult mai eficiente pentru ca poti renunta la ele pe timpul cat tastezi si ai nevoie de miscari libere. Pentru un si mai mare confort, sunt de preferat scaunele care ofera ajustarea distantei dintre cotiere.

Ca un ultim sfat, in momentul in care iti alegi sccaunul de birou, fii atent/a si la materialul din care este confectionat. Cel mai bine ar fi sa iti alegi un scaun dintr-un material care sa respire. Evita materialele dure.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  23.04.2011 19:53 
Emalul nu este bun
Pacat ca nu iti merge emailil. Cu mine ai fi facut vanzare. Data viitoare focuseaza-te pe detalii.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie