Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Cum te vezi pe tine insuti?

Cum te vezi pe tine insuti?

Ce se intampla daca ai un defect strigator la cer observat de toata lumea mai putin de tine? Dar in situatia in care exista o mare discrepanta intre cum te percepi tu si cum te vad ceilalati? Te consideri eficient, dar ceilalti te eticheteaza drept dezorganizat? Invata care sunt cele mai eficiente metode pentru a te cunoste pe tine insuti.

Mareste imaginea
Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
Chiar daca exista multe persoane indiferente la ceea ce se spune despre ele, cu totii suntem fiinte care vrem si avem nevoie sa ne integram in societate. Oamenii sunt interdependenti unii de ceilalti. Anxietatea sociala este de fapt un raspuns ancenstral in fata amenintarii de a fi exclusi din colectivitate; senzatia ca nu esti acceptat intr-un grup poate sa te agite si sa te deprime.

Abilitatea de a intui cum esti perceput de ceilalti iti creeaza posibilitatea de a te simti in largul tau, de a renunta la inhibitii si la etalarea diferitelor masti. Nu o sa poti fi niciodata o musca pentru a avea acces la catalogarea pe care ti-o fac alti oameni dupa ce te-au cunoscut. Astfel, esti obligat sa te bazezi pe acuratetea a ceea ce psihologii au numit "metaperceptie" - ideile pe care le avem despre cum ne percep ceilalti.


Se potrivesc parerile celorlati cu ceea ce crezi tu despre tine?

Fara sa-ti dai seama filtrezi datele pe care le primesti de la altii prin intermediul conceptului despre sine ce reuneste propriile tale ganduri despre cine esti si cum esti.

Conceptul de sine este modelat in mod special de o persoana: Mama. Maniera in care ti-a raspuns mama la primele gesturi si tipete iti influenteaza definitiv modalitatea in care te astepti sa fii perceput de ceilalti. In momentul in care un copil priveste fata mamei absoarbe indicii despre cine este; ca adult continua sa cerceteze reflectia personalitatii lui in ochii celorlati.

Copiii se comporta in moduri care perpetueaza ceea ce au experimentat. Un copil care a avut o mama iresponsabila se va purta dezagreabil sau va determina oamenii din jur sa pastreze distanta fata de el. Persoanele care au fost crescute si ingrijite de o mama responsabila au incredere in ele si interactioneaza bine in societate.

Relatia copil-parinte influenteaza conceptul de sine aparut inca din copilarie, fie intr-un mod pozitiv, fie intr-unul negativ. Oamenii se axeaza pe impresiile altora pentru a-si defini perceptia de sine. Persoanele cu un concept de sine negativ ii ghideaza pe ceilalti sa-i evalueze aspru.


Esti sigur ca stii ce gandesc ceilalti despre tine?

In cazul in care ai un concept de sine stabil te astepti ca persoanele din jur sa te perceapa in scurt timp asa cum te percepi tu insuti. In general acest lucru se intampla, dar variaza de la o persoana la alta.

Fiecare persoana are un mod idiosincrasic de incadrare a celorlalti, mod ce este influentat de propriul concept de sine. Orice persoana ii aprecieaza pe cei din jur conform propriilor standarde. Unele persoane, de exemplu, percep aproape pe toata lumea ca avand naturi bune si inteligente.

Daca o persoana nu se intereseaza de tine, acest lucru nu va fi afisat direct. In interactiunile de zi cu zi, oamenii nu pot fi intotdeauna directi. Cei mai multi nu-si pot da seama cand cei din jurul lor mimeaza anumite expresii. Cine stie de cate ori nu ai avut impresia ca persoana de langa tine te percepe exact cum iti doresti, in timp ce noul prieten se prefacea a fi dragut si intelegator cu tine.

Exista o multitudine de tipuri de perceptie in momentul in care te intalnesti cu cineva. Vorbesti, asculti, iti planifici ideile, gandurile pe care urmeaza sa le spui, la fel de bine cum iti ajustezi inconstient comportamentul nonverbal ca raspuns fata de persoana cu care interactionezi.
 
Pentru ca toti oamenii se confrunta cu acest lucru, nu exista persoana care sa interpreteze perfect reactiile celuilalt. De multe ori lucrurile sunt interpretate la suprafata; nu ai timp sau dispozitie pentru a deduce de fiecare data rationamentul celuilalt.


Contextul este cheia

Chiar daca ai o personalitate puternica, exista cu siguranta situatii specifice care, prin structura lor, iti dicteaza adoptarea unui comportament diferit fata de cel obisnuit. Desi ai senzatia ca reactionezi ca de obicei, masca pe care o etalezi influenteaza impresiile celorlalti despre tine. De exemplu, te poti descrie succint drept o persoana voioasa si vorbareata; nimeni nu va fi de acord cu aceasta mini-caracterizare in circumstante speciale - la inmormantarea fratelui tau.


Ce tip de persoana se descurca cu aprecierile celorlati?

Esti deschis experientelor noi? Indiferent de situatie esti dornic sa afli cat mai multe, vrei sa fii in permanenta la curent cu noutatile? Daca raspunsul este afirmativ, curiozitatea de care dai dovada te va conduce sa inveti lucruri noi despre lumea care te inconjoara si indirect despre tine. In functie de provocarile la care raspunzi, vei fi inclinat sa-i intrebi pe cei din jur ce parere au despre noile tale decizii si preocupari. Astfel reusesti sa aduni informatii despre cum  esti perceput in variate contexte.

Oamenii ce sunt constienti de reactiile lor stiu cum se prezinta in fata altora. Daca esti preocupat de partile vizibile ale personalitatii tale - voce, imbracaminte, atitudine - asa cum sunt in general actorii, poti controla mai usor impresiile pe care le creezi, preceptia ta castigand in acuratete.

Cu cat esti mai exact in evaluarea manierei in care esti perceput, cu atat mai bine vei interactiona social. Gandeste-te la o persoana care se crede amuzanta insa nu este asa in realitate. Ea interpreteaza rasul politicos drept un ras veritabil, fara sa-si dea seama cat de mult agaseaza persoanele din jur.

Persoanele care au invatat sa-si controleze emotiile sunt intr-o buna pozitie pentru a sti ce impresii produc. Ele vor fi capabile sa detecteze mult mai usor emotiile pe fete celorlalti si sa comunice afectiv cu semenul. Daca esti coplesit de propriile tale sentimente sau nu esti in stare sa le exprimi pe toate, va deveni dificil sa interpretezi maniera in care ti se raspunde la nivel empatic. Invatand sa dai o expresie concreta sentimentelor tale si sa te temperezi in situatiile tensionate, vei fi perceput si vei percepe la randul tau mult mai bine.


Ce tip de persoana refuza aprecierile celorlati?

Exista oameni care se comporta precaut si pastreaza distanta fata de ceilalti, evitand sa cunoasca modul in care sunt perceputi. Acestia pot fi sefi ce raspund ostil criticilor sau elevi care izbucnesc in lacrimi daca sunt evaluati negativ. In acest fel se proiecteaza o fragilitate care ii determina pe cei din jur sa-si cenzureze criticile fata de persoanele sensibile.

Narcisismul de asemenea blocheaza metaperceptia. Cand sunt fortati sa se autoaprecieze, narcisistii vor apela la doze exacerbate de subiectivism, refuzand orice fel de perspectiva obiectiva.


Cum poti soliciti o critica?

Ia-ti inima in dinti si fixeaza-ti o intalnire cu fostul(a) prieten(a), mai ales daca inca te intrebi de ce ultima ta relatie s-a dus pe apa sambetei. Fara ostilitate sau regrete, contacteaza-ti fostul sau fosta prieten(a) si solicita-i sa discutati deschis despre lucrurile care nu au mers intre voi. Nu uita ca scopul tau nu e sa-ti recastigi prietenul(a), ci sa aduni informatiile necesare pentru a preveni confruntarea cu situatii asemanatoare. Pune intrebari de genul "Ce as fi putut face pentru a nu se ajunge aici?" si asculta cu atentie. Asigura-te ca nu abuzezi de context pentru a-ti justifica vechiul comportament.


Timiditatea: arma cu doua taisuri

Daca in societate iti etalezi o fata mai degraba distanta si ingrijorata (pentru a-ti ascunde timiditatea) vei fi preocupat de faptul ca iti va fi perceputa o simpla fatada, si nu adevarata personalitate. Din pacate, ai dreptate sa crezi acest lucru. Persoanele timide afiseaza comportamente care le defavorizeaza. Oamenii le vor cataloga drept superficiale, arogante si nepasatoare. In momentul in care esti ingrijorat sau anxios, ii pui pe restul in umbra lasand impresia ca esti preocupat numai de propria-ti persoana. Daca procedezi in aceasta maniera, vei fi etichetat nepoliticos si egoist.

Adevarul este ca multi timizi devin cu timpul egocentristi. Ei isi imagineaza ca fiecare miscare le este urmarita si evaluata de cei din jur; se considera centrul oricarei interactiuni sociale si pentru ca sunt deranjati de un asemenea ganduri, se inchid in sine, afisand o fata distanta. Asemenea persoane sunt atat de preocupate sa descopere ce gandesc ceilalti despre ei incat uita sa reactioneze spontan. Pentru ca nu tin sa atraga atentia in mod deosebit, persoanele timide sunt rareori apreciate.


Vizibil versus sters

Trasaturile generice impart oamenii in doua categorii: vizibili si stersi. Nu se vede padurea de copaci, spune o zicala romaneasca; nu se vad ochii de gene, conform unui proverb chinezesc. Atractia fizica, de exemplu, este un instrument de masura pentru "vizibilitate" sau "invizibilitate". Chiar daca nu te percepi drept o persoana plina de farmec, exista oameni care te catalogheaza astfel. Pentru a impaca aceste opinii diferite si pentru a afla adevarul, imagineaza-ti ca esti cu adevarat o persoana fermecatoare pe o insula pustie. Partile "invizibile" nu sunt in totalitate insesizabile - cel putin nu si in fata prietenilor apropiati.


Constiinta de sine: intre binecuvantare si blestem

Exista un mod sigur pentru a observa ce impresii creezi celor din jur: filmeaza-te alaturi de ceilalti - o nunta, o petrecere alaturi de prieteni, un picnic sunt prilejuri bune pentru a aplica acest lucru. Nu uita, insa, ca in timpul vizionarii casetei propria apreciere nu are cum scapa de subiectivism. Te vei evalua mult mai critic, aplicandu-ti o judecata aspra pentru ca-ti vei compara eul cu acela pe care doresti sa ti-l insusesti.

Constiinta de sine este o sabie cu doua taisuri: pe de o parte iti furnizeaza date serioase pentru imbogatirea conceptului de sine, dar, pe de alta parte poate fi de multe ori paralizanta. Ea te poate determina sa analizezi excesiv reactiile altora fata de tine conducandu-te spre deformarea lor.

Cele mai neplacute senzatii in paleta emotionala - precum rusinea, invidia, stanjeneala - sunt constientizate in momentele in care te intrebi ce gandesc ceilalti despre ele. Se presupune ca aceste emotii te motiveaza sa percepi adecvat si sa elimi comportamentele negative. Insa, ai mare grija, pentru ca o ingrijorare exacerbata in legatura cu parerile altora despre tine iti constrange comportamentul si iti sufoca spiritul.


Vrei cu adevarat sa stii ce cred altii despre tine?

Daca vrei sa stii cu adevarat ce cred altii despre tine si pentru a nu fi indus in eroare, este recomandat sa apelezi la un membru al familiei sau la o persoana care te cunoaste foarte bine.

In anumite cazuri este util sa apelezi la un fost partener. Roaga-l sa scrie trei aspecte pozitive si trei aspecte negative ale relatiei in care ati fost implicati. Chiar daca este destul de greu sa-ti calci pe mandrie pentru a proceda in acest mod, nu uita ca te va ajuta considerabil sa-ti corijezi defectele.

Fii constient de faptul ca vor exista in permanenta diferente intre cum esti in realitate si cum iti doresti sa fii perceput. Delicatul balans intre aprecierile pozitive pe care ti le atribui si aprecierele venite din partea celorlalti poate ajunge la un echilibru. Evita sa pui excesiv accentul pe ceea ce iti spun persoanele necunoscute. Apeleaza, mai repede, la oamenii care te stimeaza pentru ceea ce esti, nu in functie de impresiile pe care le lasi in urma.    
       


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.01.2011 17:41 
imi place
Super! Am ascultat ceva asemanator pe un CD de dezvoltare personala pe care l-am descarcat gratuit de aici: http://newsletterpavcon.weebly.com Faceti o treaba excelenta! Tot inainte!
  07.09.2009 17:16 
O parere
Ptr mine nu conteaza parerea celor din jur , atita timp cit ma simt eu bine cu ceea ce fac.Fiecare persoana e unica si ar trebuie sa se simta bine in pielea ei. Obiectivele mi le satbilesc singura si singura ma evaluez.
  13.02.2008 10:43 
Parerea celorlati ne influenteaza in mod direct
Chiar daca unii oameni adopta strategia "nu imi pasa ce spun ceilalti despre mine, ma cunosc eu si e de ajuns", realitatea este ca parerea celorlati despre tine iti influenteaza in mod direct viata si increderea in tine si in ceilalti. A fi o fire optimista si increzatoare se realizeaza doar pe o baza solida, de incredere in sine si in ceilalti" creata prin fortele proprii si a celor ce te cunosc, insa de cele mai multe ori aceste persoane ce te inconjoara nu sunt tocmai interesati de felul cum esti tu ca persoana si de modul in care constiientizezi problemele cotidiene, ci te trateaza cu superficialitate ce, uneori, te duc la o decadere pe scara "increderii in sine". A fi sincer si bun cu cei din jur se plateste cu dispretul si batjocora celor care se cred puternici, iar aceasta este din nou o cauza ce te determina sa pierzi incredere in tine si in fortele propii. Ce e de facut pentru ca partea negativa a lumii inconjuratoare sa nu ne mai influenteze intr-o masura atat de avansata??? Aceasta este intrebarea la care as dori sa gasesc un raspuns.
  24.11.2007 19:00 
"Nu imi pasa"...nu-i tocmai adevarat!
Chiar daca sustinem ca nu ne pasa de parerile celor din jur despre noi, adevarul e ca este imposibil sa nu ne afecteze la un moment dat. Mai ales daca nu sunt tocmai bune.
  24.11.2007 18:49 
Chiar daca sustinem ca nu ne pasa de parerile celor din jur despre noi, este imposibil sa nu ne afecteze la un moment dat. Mai ales daca nu sunt bune.
  29.10.2007 21:54 
parerea altora-conteaza?
De ce oamenilor le place sa se bage in viata altora?Si ii si sfatuiesc gresit sau incearca sa ii convinga sa nu faca ce vor?Oare sa fie invidiosi?Cum sa facem sa nu mai tinem cont de parerea altora? Cum sa ne imi dau seama care imi e cu adevarat prieten sau care imi vrea raul? Oare e chiar atat de important ce cred alti de tine?
  20.10.2007 11:33 
parerea de sine
eu cred ca,chiar conteaza parerea celorlalti nu ca am depinde de pareri dar intr-un fel sau altul depindem de oamenii din jur cum si ei depind de noi...de unul singur nu cred ca poti face multe in viatza.oamenii depind de oameni..si conteaza cum ne etalam in societate pt ca asa suntem etichetati dupa aparente..chiar daca noi stim cum suntem cu adevarat asta nu inseamna ca numai atat conteaza ,parerea noastra,conteaza si ce parerea au ceilalti despre noi.A nu te interesa inseamna orgoliu si mandrie cele mai proaste arme pt ca ele nu te ajuta sa mergi mai departe,dimpotriva pierzi cu aceste arme daca nu stii sa le manuiesti..e bine sa mai ascultam si sfaturi..chiar daca le percepem cum vrem noi..e frumos sa si asculti nu sa vorbesti numai tu.in conlcuzie important este sa invatam din toate cum sa fim..asta e educatie.va multumesc.
  19.10.2007 13:00 
nu ma intereseaza pararea celorlalti
pentru mine nu conteaza parerea celorlalti.. nu ma intereseaza.. eu sa ma simt bine in pielea mea.
  11.06.2006 10:04 
preocupare
SUNT O FIRE SOCIABILA ,DAR PROBLEMELE VIETII PESTE CARE AM TRECUT SI URMEAZA SA MAI TREC NU SUNT USOARE. E BINE SA AI IN JURUL TAU OAMENI PE CARE SA TE SPRIJINE IN MOMENTELE DE CUMPANA.AM REUSIT SA IMI FAC CITI VA PRIETENI ADEVARATI PE CARE ORICIND POT SA MA BAZEZ SI ASTA ESTE FOARTE IMPORTANT.A SE AVEA GRIJA CA DE FOARTE MULTE ORI TE POTI DESTAINUI MEMBRILOR FAMILIEI SI SA NU FIE SINCERI CU TINE.DE FOARTE MULTE ORI POTI SA AI MAI MULTA INCREDERE INTR-UN PRIETEN PE CARE IL CUNOSTI DIN TINERETE CU CARE AI IMPARTIT SI BUNE SI RELE.EL CHIAR DACA TE CRITICA NU TE PARASESTE NICIODATA.DORESC TINERILOR MULTA INTELEPCIUNE IN GASIREA UNUI PRIETEN ADEVARAT!SUCCES!!!!!!!
  06.05.2006 11:24 
este pur adevar
este un articol care imi arata ce sa fac si-mi place..chiar daca nu o sa aflu cu adevarat parerea reala acelorlalti despre mine macar o concluzie o sa am..si oricum...asta e viata...o mare care trebuie descoperita cu rabdare..mult succes in continuare;`
  28.03.2006 11:47 
este excelent acest articol si va felicit pntru el ..Da,chiar este nevoie sa stim ce parere au alte persoane despre noi...cu toate ca este un pic km dificil de facut acest lucru (de aflat ce cred altii despre noi)trebuie facut si acest pas pentru ca influenteaza foarte mult..desi multi avem alta parere despre persoana nostra...ei,bine nu avem dreptate de cele mai multe ori...va urez succes in continuare :*
  08.03.2006 12:08 
o mik parere...
un subiect super interesant...intotdeauna e bine sa stii si parerea celorlalti din jurul tau...totusi nu mereu primim cu bucurie o critik kre nu tocmai pik bine...dar cred k e timpul sa vedem si putin mai departe d persoana nostra...
  08.03.2006 10:56 
ce cred ceilalti despre tine
Vreau sa va dau un raspuns la aceasta tema care pe mine m-a impresionat. Am urmat un curs de tehnici de comunicare la care am fost supus unui test impreuna cu mai multi colegi. Am fost placut surprins de felul in care majoritatea colegilor m-au apreciat. Cred ca au fost pareri sincere desi nu am stiut exact care de la cine sunt. Incercati la locul de munca mai ales daca lucrati in contact direct cu publicul. Cu respect,
  01.03.2006 20:41 
help!!!
sufar de timiditate dar in ultimul hal.Par o prefacuta dar sunt asa fara voia mea. de frica nu pot fii eu, mi-e frica de ce vor spune cei din jurul meu. las o impresie gresita. nu stiu sa ma fac placuta de ceilalti pt ca ma subestimez si rareori mai iese la iveala si fara sa vreau, adevarata mea fata. exact cum e precizat in articol, am ajuns egocentrista, consider ca toata lumea ma evalueaza si ma priveste criticandu-mi fiecare miscare, actiune. acasa sunt asa cum sunt eu, sunt o fire puternica, imi sustin punctele de vedere etc. afara sunt exact invers si nu-mi place cum sunt dar ceva ma opreste sa fiu.....eu, si problema e ca nu stiu ce e acea bariera. articolul e bun dar eu am probleme mult mai grave si nu ma ajuta prea mult ci doar ma regasesc in el.
  14.02.2006 12:37 
despre mine
sunt o pers sociabila si stiu sa ma fac placuta celor din jur si d aceea am f multi prieteni,insa in momentele in care starea d angoasa ma preseaza nu ma mai simt deloc confortabila in mine insami,si imi fac reprosuri vizavi d comportamentul meu fatza d prietenii,cu toate k nu mi se reproseaza nimic.uneori nu ma mai recunosc d loc si simt nevoia d izolare,cu toate ca nu cunosc un motiv intemeiat.
  08.02.2006 13:16 
asa cred eu
Interesant articol. Parerea pe care o ai despre tine si increderea pe care o ai/nu o ai in tine cred ca sunt cele mai importante. Din pacate unii sunt(em) mai sensibili la ceea ce percep ca vine din partea celorlalti si spun din pacate pentru chiar si cei care ne sunt apropiati ne pot rani sau pot avea o parere proasta despre noi in anumite situatii. De aceea cred ca e mai bine sa avem incredere in noi si sa ascultam "vocea interioara" care ne ghideaza intotdeauna spre binele nostru.
  27.01.2006 18:09 
sunt satula sa joc teatru
m-am saturat sa par ceva ce nu sunt.nu vreau sa mai joc rolul unei persoane puternice indiferent de situatie.imi vine sa zbier nu sa par puternica.as vrea sa vada cineva ca si eu am nevoie sa fiu ascultata si ajutata.
  19.01.2006 17:48 
Am nevoie d ajutor
Vreu neaparat sa ma schimb.Sunt timida si datorita acestui fapt nu pot sa spun ce gandesc.Vreau sa ma shimb, sa fiu eu insumi, sa spun ce gandesc, ce vreau cand vreu. Toate sunt efectele timiditatii!...
  19.01.2006 17:48 
e important ce impresie lasi
cum poti scapa de timiditate?e foarte important sa fi tu insuti,dar cand esti timid cum poti sa te exprimi?si in asa fel incat sa fi perceput ca si ceilalti?eu mi-as dorii tare mult sa scap de sentimentul asta!cum s-ar spune "prima impresie conteaza!"dar posibil ca prima data sa nu te poti exprima incat interlocutorul tau sa te perceapa asa cum esti in realitate si tocmai din cauza TIMIDITATII!!
  19.01.2006 17:48 
Schimbare
Cum Ini Pot Schimba Temperamenyul?
  19.01.2006 17:48 
timiditate
ce pot sa fac cu timiditatea?
  19.01.2006 17:48 
Fa ceva!!!
Decat sa incerci din rasputeri sa ii faci pe ceilalti sa te vada intr-un fel, mai bine fa ceva in privinta asta, faptele vorbesc despre tine mai mult decat incerarile tale disperate de a convinge lumea.
  19.01.2006 17:48 
mda
iubestema pe mine
  19.01.2006 17:48 
don't think
iubeste-te pe tine,apreciaza-te pe tine si vei fi fericita de ceea ce vei face.
  19.01.2006 17:48 
Ramai Asa Cum Asti
NIciodata nu vei putea k sa ii multumesti pe toti.Asak invata din greseli si ramai asa cum esti.
  19.01.2006 17:48 
parera mea
poate ca cei ce vor citi nu vor fi de acord cu mine dar cred ca conteaza parera celor din jur,fiindca greselile si comportamentul tau pot sal vada mai bine cei din jur. e dureros atunci cind primesti o critica dar depinde si de la cine fiindca sunt persoane care nuti vor binele si pot sa te critece pe nedrept dar, cu toate acestea trebuie sa ne cpntrolam pe noi insine si sa ne comportam adecvat.
  19.01.2006 17:48 
a mea parere
incearca sa te gasesti combinind parerea ta proprie despre tine cu parerea celorlarti din jur...
  19.01.2006 17:48 
o parere...
parerea celorlalti conteaza,pentru fiecare,dar in diferite proportii si diferite situati cuvintele spuse de cineva pot avea efect asupra noastra.important e sa punem in balanta parerile pro si contra noastra, caci, cateodata un pic adevar exista in toate.important este sa gasim echilibrul in cele spuse despre noi.daca intelegeti ce as fi vrut sa spun...
  19.01.2006 17:48 
parerea mea
eu cred ca pe toti ne afecteaza parerea celor din jur intr o mica sau mai mare masura numai ca putini suntem cei care si recunosc ca intradevar te doare atunci cand cineva te critica sau ti se adreseaza urat. nu are cum sa nu te afecteze sau sa nu ti pese de pareare celor din jur atata timp cat locuiesti intr o comunitate.deci perea mea este ca ar trebui sa ne uitam in jurul nostru sa ascultam si ca mai zic altii dar sa facem ce ne place noua
  19.01.2006 17:48 
parerea mea
o sa va spun o mica poveste...povestea mea.cand eram mica toata lumea imi zicea grasa pt ca eram...la varsta de 15 ani m-am indragostit de cel mai dragut baiat din cartier...bineinteles ca nimeni nu credea cqa el se va uita la mine...si totusi nu numai ca s-a uitat dar am petrecut impreuna 1 an plin de fericire...dar apoi s-a produs despartirea...acum am 20 de ani si multe fete si-ar dori sa arate ca mine...dar la ce bun daca el nu este langa mine?la ce-mi foloseste parerea celor din jur care imi spun ca sunt frumoasa si...daca nu o aud din gura lui?vedeti...e simplu...nu conteaza parerea celorlti ci a aceei persoane...
  19.01.2006 17:48 
parerea mea
cu cit iti pasa mai mult ce spun ceilanti despre tine cu atit esti mai birvita ,mi_e nu _mi pasa parerea lor fac numai fapte bune ma port civilizat si indiverenta ucide.
  19.01.2006 17:48 
viata
sunt sigura ca nimeni nu este perfect, dar in fiecare zi noi ar trebui sa aveam o parere buna despre noi. Suntem frumosi, suntem oameni si nu in ultimul rand unici. Ar trebui sa apreciem acest lucru. Sa ne iubim la fel de mult si cu defecte si fara. Eu de exemplu sunt o persoana buna, saritoare si ascultatoare, dar nimeni nu apreciaza aceste lucruri. Asta nu inseamna ca eu ma voi schimba, voi continua sa fiu astfel deoarece stiu ca odata si odata ajutorul meu va schimba viata cuiva.
  19.01.2006 17:48 
ce cred eu
pentru mine parere celor din jur este foarte importanta.mereu am impresia ca cei dinjur ma displac si ca vb despre mine
  19.01.2006 17:48 
parerile
Pentru mine parerile celor din jurul meu este foarte importanta,incerc sa fiu pe placul tuturor si de multe ori nu sunt eu insami!De multe ori sunt rautacioasa ca sa ascund cand de fapt sunt slaba,incerc sa par alcineva si te fapt(probabil)se vede acest lucru!In special adolescentelor(ca si mine)nu imi urmati exemplul)eu incerc sa mi-l corectez!
  19.01.2006 17:48 
calea spre perfectiune
Stiu ca perfectiunea nu exista insa eu, dinotdeauna, am tins s-o ating. Problema este ca asa i-am invatat si pe cei din jurul meu, sa ma vada ca pe o Persoana care nu greseste;iar atunci cand mi se intampla sa comit vreun "delict" minor, totul ia o amploare deosebita. Motivul: eu nu pot gresi. Pe de-o parte asta ma flateaza si-mi da mereu aripi sa zbor, dar cel mai mic repros ma face sa ma inchid in mine si sa tragedizez situatia. Totul se reduce pana la urma la felul in care te vezi in primul rand tu pe tine insuti si apoi la cum te percep ceilalti.
  19.01.2006 17:48 
ai dreptate justanobject4you
ok...in primul rand trebuie sa avem in vedere faptul ca suntem oameni..iar oamenii sunt supusi greselilor.. uneori e mai bine sa ai escuri pentru ca acestea te fac mai puternic...alteori ai nevoie si de succese pentru a obtine speranta..si pentru asta ai nevoie sa ai incredere si sa ai o imagine de sine foarte buna..incerca sa nu te minti..si sa te accepti asa cum esti(bineinteles mereu e loc de mai bine) pentru ca toti oamenii au o parte buna :))
  19.01.2006 17:48 
parerea mea
nu intotdeauna a fi timid este un defect...cei timizi au o mai mare capacitate de a analiza evenimentele care ii inconjoara.Si de ce sa nu recunoasten,sunt persoane destul de curajoase si deschise care s-au simtit atrase de cele timide tocmai fiindca erau opusul lor(parerea mea !!!!)
  19.01.2006 17:48 
buna ziua
dupa parerea mea poti deveni dintr-un om timid unul foarte deschis si curajos, dar invers nu prea...
  19.01.2006 17:48 
optimist
ok...in primul rand trebuie sa avem in vedere faptul ca suntem oameni..iar oamenii sunt supusi greselilor.. uneori e mai bine sa ai escuri pentru ca acestea te fac mai puternic...alteori ai nevoie si de succese pentru a obtine speranta..si pentru asta ai nevoie sa ai incredere si sa ai o imagine de sine foarte buna..incerca sa nu te minti..si sa te accepti asa cum esti(bineinteles mereu e loc de mai bine) pentru ca toti oamenii au o parte buna :))
  19.01.2006 17:48 
autoevaluare
Personal ma-m ghidat intotdeauna din codul bunelor maniere,in dialog cu toti,si am constatat ca nu au avut nimic niciodata de reprosat.
  19.01.2006 17:48 
schimba-te dak nu te placi tu insuti
cred c cel mai bine ar fi sa incerci sa te schimbi dak nu iti place de tine insuti...e cel mai bine sa ceri ajutorul fmiliei, a rudelor cu care te intelegi cel mai bine shi de vrsta carora esti cel mai apropiat...apoi cere ajutorul prietenilor...roaga-i sa te atentioneze in caz ca uiti shi revi la vechiul comportament...chimba-te in bine...shi vei fi foarte fericit...te vei simti mult mai bine in pielea ta...succes...
  19.01.2006 17:48 
Atitudinea e raspunsul....
atata timp cat ai o atitudine pozitiva si deschisa fata de ceilalti ... totul e ok. uneori superficialitatea este buna. In concluzie ceea ce trebuie sa ai in cap mereu este : SelfConfidence and SelfEsteem ! :)
  19.01.2006 17:48 
numai de 5 ori simplu?
cocolino, nu mereu viata e o poezie. daca recunosti un defect, faptul ca si tu esti de vina, si nu numai cei din jur eu cred ca este o realizare. daca nu ajungi mai intai sa constientizezi acest lucru, nu vei ajunge nici sa actionezi. doar actionam dupa principiul cauza-efect. iar uneori,cu un "asta e", reusesti sa pui punct unui eveniment nedorit, sa-l accepti, fara sa-ti mai pui intrebari de genul "dar de ce tocmai eu", "cum de mi s-a intamplat tocmai mie, nu e drept", si sa reusesti sa mergi mai departe. uneori te poti lupta fara folos, poti inota mereu tot mai in largul marii in loc sa te apropii de tarm. tot ce e simplu nu e neaparat si pur. resemnarea e simpla numai la exterior, in esenta este caria care roade tot mereu din noi, si cu fiecare zi ce trece se face mai mare.
  19.01.2006 17:48 
de 5 ori "simplu"
e mai simplu sa astepti de la altii. e mai simplu sa recunosti ca esti egoist decat sa te schimbi. e mai simplu sa dai vina pe cei din jur. e mai simplu sa existi asa cum esti fara sa te intrebi nimic. e mai simplu sa spui "asta e" decat sa lupti.
  19.01.2006 17:48 
caci eu in lumea mea ma simt nemuritor si rece
fiecare asteapta ca celalalt sa actioneze, cei din jur sunt de vina pentru singuratatea noastra... oare? nu cumva zacem noi in propriul egoism? de ce nu ne gandim mai intai ca noi ar trebui sa facem ceva, de ce asteptam mereu de la ceilalti?
  19.01.2006 17:48 
oare...
poti musti de cultura si cu toate astea sunt situatii in care nu reusesti sa mai descifrezi nimic din tine...fie pt ca stii prea multe si ti e teama sa mai cercetezi...teama fata de raspunsurile la care ajungi e prea mare....fie pt ca stiinta pe care ai subjugat o te face sa consideri ca stii totul despre tine...mai putin faptul ca aroganta ti a devenit stapana
  19.01.2006 17:48 
Cunoate-te pe tine nsui
Cine nu se cunoate pe sine si pe ideile sale ,ramne orb i nchis pentru cultur
  19.01.2006 17:48 
singuratate feroce cat cuprinde
atat de singur...zile identice...persoane identice....nici o schimbare....daca ar fi mai multi care sa-si recunoasca singuratatea poate ca am incepe sa ne privim altfel in ochi voi ati palpat singuratatea? i-ati luat pulsul?
  19.01.2006 17:48 
infinitul necunoscutelor...
necunoscutele se inmultesc pe masura ce apar noi persoane care sa descopere zone oarbe, deschise, ascunse, necunoscute. nu e nevoie sa apara nimeni cu o teorie bine justificata pentru a realiza ca niciodata nu vom ajunge sa ne percepem corect atat din punctul nostru de veder cat si din punctul altora de vedere. fiecare isi poate face o idee mai apropita de adevar sau mai indepartata despre cum este, despre cum il vad cei din jur. acum cat se poate de sincer voi credeti ca vom ajunge sa ne cunoastem in totalitate??? e ca si cum l-am prinde pe dumnezeu pe picior la modul cel mai propriu cu putinta.....
  19.01.2006 17:48 
Johari
Ma intreb daca suntem capabili sa vedem ceea ce altii vad la noi. Pornesc de la bine-cunoscuta teori a lui Johari. Sunt 4 zone, conform teoriei : deschisa, oarba, ascunsa si necunoscuta. Fiecare dintre ele poate fii la randul ei cunoscuta siesi, necunoscuta siesi, cunoscuta altora, necunoscuta altora. Pana la urma ...cate necunoscute are ecuatia asta?
  19.01.2006 17:48 
Increderea in sine de ce sa nu miroasa a bine...
Nu vi se pare paradoxal ca in multe situatii, cu toate ca parem indiferenti si sustinem ca nu ne intereseaza parerea celorlalti, pana la urma tot ajungem sa ne comportam de multe ori de parca cineva ar fixa un obiectiv pe noi?! De ce conteaza, pana la urma, atat de mult, parerea celor din jur, atat timp cat noi ne simtim bine in pielea noastra?! De ce atatea roluri si cenzura?! Pana la urma vom ajunge sa ne punem atat de multe masti incat ne vom pierde continuitatea identitara...
  19.01.2006 17:48 
Exprimarea este importanta
Parerea generala despre mine este, in prima faza, ca sunt o ingamfata. Prietenul meu spune ca s-a indragostit de mine pentru ca "ma uitam urat si inaccesibil". Ceea ce am observat eu este ca, de multe ori, mimica mea nu exprima ceea ce simt. Mai primesc intrebari de genul "De ce esti suparata?" cand eu am o dispozitie foarte buna. Inainte nu intelegeam atitudinea celor din jur dar acum am inteles comportamentul si reactiile lor. Ceea ce ma bucura este ca, dupa ce ajung sa ma cunoasca, toti spun ca "sunt foarte de treaba".
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie