Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Capcanele dietei
Home > Stil de viata > Slabeste sanatos > Capcanele dietei > Cum scapam de tentatiile alimentare?

Cum scapam de tentatiile alimentare?

O multitudine de factori iti pot influenta poftele alimentare. Temperatura, aromele, forma delicata a unui pahar cu vin, pufaitul aparatului de cafea - toate acestea sunt niste tentatii care-ti pot gadila simturile.

Slabeste sanatos

Vrei sa stii cum poti slabi sanatos? Afla care sunt nutrientii de baza.
Top Sanatate iti recomanda
·Toamna "ingrasa"
Tot mai multe studii statistice au ajuns la concluzia ca dintre toate anotimpurile, toamna este sezonul care favorizeaza cel mai mult cresterea in greutate.
Potrivit unor studii recent realizate in Statele Unite ale Americii despre "ambianta si mancare" este foarte important autocontrolul. Mai mult, expertii spun ca poti face in asa fel incat toate aceste tentatii sa lucreze in favoarea ta si a siluetei. Iata cateva sfaturi elementare:


Fii atent/a la ambianta inainte de a manca

Cu cat luminile sunt mai puternice, cu atat vei avea tendinta sa mananci mai rapid, adica sa infuleci. Din punct de vedere fiziologic, o lumina intensa irita sistemul nervos si vei reactiona prin a manca mult prea rapid. In acest fel vei sfarsi prin a te supraalimenta, iar creierul tau nu va apuca sa-ti trimita semnalele de satietate. Din pacate nici lumina difuza nu este solutia optima, deoarece poate ascunde semnalele de satietate prin pierderea controlului asupra alimentelor consumate. De aici preferinta oamenilor de a lua cina la lumina lumanarilor, deoarece in felul acesta pot sa zaboveasca si sa ciuguleasca, trecand peste senzatia de satietate.

 Antidotul: Daca esti nevoit/a sa iei masa intr-un loc puternic luminat repeta-ti in permanenta ca trebuie sa mananci incet. Daca din contra, vei cina intr-un loc cu lumini difuze comanda de la inceput o bautura, un aperitiv si un desert. In felul acesta nu vei pierde sirul alimentelor consumate si vei fi constient/a de senzatia de satietate.


Cineaza intr-un spatiu incalzit

Cu cat atmosfera este mai bine incalzita cu atat vei manca mai putin. Caldura incetineste metabolismul, astfel incat necesarul de energie si senzatia de foame vor fi diminuate, pe masura ce mercurul din termometre creste. Foloseste acest lucru in favoarea ta.

Strategie inteligenta: cineaza afara de cate ori ai posibilitatea si vremea iti este favorabila pentru ca se pare ca intr-un astfel de context exista tendinta de a consuma alimente mai sarace in calorii.


Evita farfuriile si paharele imense

Portiile uriase iti pot influenta negativ senzatia de satietate. Unele persoane se pacalesc singure consumand alimente din farfurii uriase. Asta deoarece au senzatia ca portiile sunt mai mici. Aceeasi situatie se aplica si in cazul paharelor mici si bombate.

Solutie: evita farfuriile uriase si alege paharele inalte si subtiri.


Pune tentatiile departe de tine

Oamenii ai tendinta sa consume tot ce este pus in fata lor. Potrivit unui studiu realizat recent, comoditatea este un factor important care poate conduce la supraalimentatie.

Sfat: Incearca sa pozitionezi tentatiile alimentare cat mai departe de locul in care te afli. De exemplu, la o petrecere, cand mancatul excesiv este inevitabil, dupa ce servesti mancarea, incearca sa pozitionezi platourile cat mai departe ca sa nu fie la indemana si sa tenteze.
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.05.2010 22:32 
slabitul dupa varsta de 40 de ani
pierzi din energie,devi mai depresiv ce poti face ca sa iti revi sa incepi cu ce sport ca mersul pe jos nu a dat randament la mine si mai am probleme si cu inima ,am luat 15 kg in plus dupa ce am nascut al 4 copil .Fetita mea are 2 ani acum dar eu tot nu pot sa dau jos aveam 60 si acum am 75kg si 1.68.astept un sfat ....
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie