Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Cariera - Succes
Home > Stil de viata > Psihologie > Cariera - Succes > Cum sa lucrezi intr-un mediu placut?

Cum sa lucrezi intr-un mediu placut?

Oamenii alaturi de care lucrezi iti afecteaza performantele la locul de munca. Gradul in care esti acceptat, respectat si apreciat la serviciu iti influenteaza in mod direct capacitatea de a avea rezultate cat mai bune. Fii politicos si intelegator cu persoanele din jur daca vrei sa fii respectat si evaluat pozitiv. Invata ce trebuie sa faci pentru a mentine un climat de respect reciproc.

Mareste imaginea
Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Fii un lider!
Una dintre caracteristicile majore ale unui lider este viziunea: el stie unde doreste sa isi conduca organizatia.
Asa cum probabil ai experimentat deja, nu este intotdeauna usor sa te intelegi excelent cu toti colegii. Iti oferim mai multe strategii pentru a face fata relatiilor mai putin placute si cateva sfaturi pentru a promova respectul reciproc.


Cum sa raspunzi comportamentului nepoliticos?

  • Pastreaza o atitudine calma. Acorda o mare atentie limbajului pe care-l utilizezi. Evita exprimarile sarcastice. Repeta, reformuleaza si reflecteaza asupra ideilor pe care vrei sa le exprimi. Daca esti nervos si te afli intr-o conjunctura tensionata, ia-ti o scurta pauza.

  • Apeleaza la explicatiile suplimentare. Afiseaza o atitudine calma si rabdatoare pentru a le expune colegilor lucrurile care te deranjeaza. Exista situatii in care cei din jurul tau nu pot percepe care este problema ta.

  • Clarifica sursele starii tale de disconfort. Vorbeste separat cu persoana al carei comportament te deranjeaza. Daca muzica este data prea tare de colegul de langa tine, gaseste o cale cat mai eleganta pentru a-i spune in ce mod te afecteaza acest lucru.

  • Gaseste solutii practice pentru problemele cu care te confrunti. Incearca sa descoperi o rezolvare agreabila alaturi de colegii de birou. Atrage-i intr-o discutie deschisa avand griji sa inserezi si intrebarile "Cum putem rezolva problema aceasta? Ce idei aveti?".


In cazul in care nici unul dintre sfaturile de mai sus nu functioneaza, vorbeste cu seful tau despre problema. Acesta nu poate intui cand anume te simti deranjat de comportamentul celor din jur.


Ce faci in cazurile in care te confrunti cu persoane infatuate?

Ingamfarea este o atitudine cu care te intalnesti nu numai in curtea scolii, ci si mai tarziu in mediul de la munca. Exista sefi, colegi si chiar subordonati care abuzeaza excesiv de aroganta.

Vanitatea include remarcele abuzive, furiile arbitrare si incercarile de sabotare ce se manifesta prin:

  • vorbitul pe la spate;
  • intreruperi cand vorbesti sau muncesti;
  • etalarea exagerata a autoritatii;
  • actiunile sunt intreprinse in general intr-o maniera dispretuitoare;
  • neutralizarea opiniilor ce-ti apartin;
  • reducerea la tacere;
  • insultari;
  • ridicarea vocii fara un motiv anume;
  • trimiterea mail-urilor amenintatoare.

De obicei, in fata acestui tratament, oamenii reactioneaza prin:

  • ingrijorare excesiva fata de un anumit incident;
  • evitarea persoanei care etaleaza o atitudine aroganta;
  • afisarea unui aer absent sau obosit;
  • plecarea de la birou de indata ce se termina programul de lucru;
  • schimbarea locului de munca.

Daca ai impresia ca exista o persoana infatuta in jurul tau este bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

  • Apeleaza la persoanele dragi. Vorbeste despre problema ta de la serviciu cu membrii familiei, cu prietenii tai sau cu un psiholog. Este bine sa eviti suferinta in tacere.
  • Opteaza pentru evitarea respectivei persoane. Fereste-te sa ramai singur cu "arogantul" in aceeasi incapere.
  • Scrie un document despre situatia in care te gasesti. Este bine sa intocmesti un raport in care sa redai informatii despre comportamentul ce te deranjeaza. Fii specific si descrie modul in care iti este afectata capacitatea de lucru. Arata-i sefului tau acest document. In cazul in care chiar seful tau este persoana care-ti creeaza astfel de probleme, arata documentul unui alt sef din ierarhia firmei.
  • Asigura-te de politica pusa in practica de firma al carei angajat esti. Orice director isi doreste sa creeze un mediu de munca placut, lipsit de violenta, hartuire sexuala si de ostilitate. Genul de persoana aroganta poate dezechilibra atmosfera placuta a unui loc de munca.
  • Poarta o discutie deschisa cu persoana impricinata. Daca te simti confortabil sa faci acest lucru, explica-i de ce te deranjeaza atitudinea sa.


Ce faci in situatia in care iti este subminata autoritatea?

Ca sa-ti dai seama daca iti este subminata autoritatea fii atent daca exista colegi in jurul tau care-ti fura ideile, care in timpul sedintelor fac comentarii negative in ceea ce te priveste sau care spun minciuni sefilor sau colegilor despre tine. Persoanele rau intentionate care doresc sa-ti submineze autoritatea creeaza o atmosfera ostila la locul de munca.

Iti oferim mai multe strategii de preintimpinare a acestor atacuri:

  • Aduna-ti aliati. Respecta si apreciaza munca depusa de cei din jurul tau. In cazul in care va trebui sa te confrunti cu neplaceri, persoanele pe care le-ai sprijinit si incurajat te vor sustine la randul lor.
  • Pastreaza tacerea asupra ideilor proprii. Cel mai bine este sa-ti scrii ideile si sa le trimiti sefilor fara a le discuta in prealabil in birou, mai ales in cazurile in care nu ai foarte mare incredere in ceea ce-i priveste pe colegii tai.
  • Fii cu ochii-n patru! Discuta separat cu fiecare coleg, incercand sa-ti dai seama daca au motive pentru a-ti submina autoritatea. Incepi cu persoanele care-ti pun piedici cel mai des.
  • Apara-ti colegii! Tine partea colegilor. Daca auzi o remarca negativa despre unul dintre cei cu care lucrezi, cauta sa o neutralizezi printr-un comentariu favorabil. In cazurile in care comentariul negativ este adevarat si de necombatut, redirectioneaza discutia, abordand alte subiecte.


      Cum sa aplanezi conflictele?

      In orice mediu de munca aparitia conflictelor este inevitabila. Din cand in cand trebuie sa te confrunti cu cineva care este nepoliticos, arogant sau care incearca sa-ti saboteze munca. Nu uita, insa, ca si cei din jurul tau trebuie sa te suporte in zilele in care esti irascibil si ostil. Construind relatii puternice, bazate pe incredere, poti face fata mai bine situatiilor tensionate.

      Este bine sa stii cum sa procedezi pentru un climat de respect reciproc:

      • Adopta o atitudine pozitiva. Zambeste, fii politicos si intampina-i pe cei din jur binevoitor.
      • Invata sa comunici. Asigura-te ca intelegi ce-ti spun colegii si ca esti inteles de ei. Cere detalii suplimentare in cazul in care nu esti sigur ca i-ai inteles sau ca nu ai fost inteles. Nu porni de la premise gresite. Cateodata ceea ce este evident pentru tine poate fi insesizabil pentru ceilalti.
      • Evita barfa. In cazurile in care discutie aluneca pe o panta a comentariilor rautacioase, mentioneaza ca nu te simti confortabil cu subiectul abordat.
      • Depune eforturi pentru a rezolva conflictele. Vorbeste in privat, pe un ton calm, cu persoanele care-ti creeaza probleme. Focalizeaza-te pe gasirea unei solutii. Evita sa discuti numai din punctul tau de vedere. Fii atent si la ceea ce are de spus celalalt.
      • Fii modest. Nu pune mare pret pe aprecierile favorabile. Pastreaza-ti cumpatul si modestia pentru ca nu se stie niciodata cand va trebui sa apelezi la ele.
      • Fii o persoana comunicativa si intelegatoare. Cand vorbeste cu ceilalti, planifica-ti timpul pentru a aprofunda problemele discutate. Arata ca te intereseaza parerea oricui, nu ca esti interesat numai sa-ti auzi propriile pareri aprobate.
      • Evita hartuirea de orice natura. Nu face niciodata comentarii sugestive sau glume privind sexul si cultura celor din jur.
      • Fii politicos. Reumple cartusul de la imprimanta. Curata dupa tine. Bate la usa inainte sa intri intr-un birou. Intreaba daca este un moment oportun pentru a vorbi, inainte sa intrerupi. Anunta-i pe colegi unde te duci, in cazul in care e posibil sa intarzii.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  28.03.2008 19:29 
Cam asa
Ai mare dreptate; am trecut prin asa ceva.
  19.01.2006 17:48 
de obicei
De obicei in invatamant se petrec multe chesti neplacute!Daca esti bun si ajuti pe toata lumea toata lumea abuzeaza de bunatatea si cand vine vorba sa ceri tu ajutorul celor pe care le-ai acordat ajutor acestia devin rautaciosii,egoisti si iti indeparteaza spatele!Acesta chiar merita atentie si respect?!!??
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie