Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Cariera - Succes
Home > Stil de viata > Psihologie > Cariera - Succes > Cum sa eviti workholismul

Cum sa eviti workholismul

Am fost promovata la munca si sunt intr-o relatie care dureaza de trei ani. Sunt foarte entuziasmata de promovare, tinand cont de conditiile economice din ziua de azi, insa mi-e teama ca relatia mea sufera datorita timpului indelungat pe care-l petrec muncind. Partenerul meu deja imi reproseaza ca am devenit "workaholica" si ca imi pun relatia pe stand-by in timp ce cariera mea avanseaza cu repeziciune.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Fii un lider!
Una dintre caracteristicile majore ale unui lider este viziunea: el stie unde doreste sa isi conduca organizatia.
Multi oameni de pe piata fortei de munca se confrunta cu dileme asemanatoare. A echilibra cerintele personale si profesionale poate constitui o provocare majora. Relatiile necesita timp si atentie pentru a le tine in viata si pentru a ne putea hrani emotional din ele.

Din punct de vedere psihologic, termenul de "workaholism" nu este tehnic acceptat ca desemnand o tulburare psihologica, dar are o componenta problematica.

O persoana se confrunta cu workaholismul atunci cand el/ea are o relatie de tip dependent cu munca pe care o presteaza, relatie care exclude timpul alocat alimentarii, socializarii cu prietenii sau relatiilor de dragoste. Workaholism-ul devine asadar o relatie cu munca care intra in competitie si dezechilibreaza alte relatii importante, functionale, din viata individului.


Iata cateva semnale de avertizare ale workaholism-ului

  • Casa iti devine un alt loc de munca;
  • Esti competitiv, perseverent si superimplicat in munca ta;
  • Iti iei echipamentul de birou (lap-top, agende, dosare) oriunde te-ai duce, chiar si in vacanta;
  • Munca te face mai fericit decat orice altceva;
  • Dormitul si distractiile ti se par o pierdere de timp;
  • Crezi ca daca ai avea sansa de a face ceva din nou, o s-o faci bine;
  • Devii nelinistit in vacante (asta in cazul in care ti le iei) si uneori le scurtezi;
  • Te trezesti "rezolvand probleme" sau situatii de la munca in plan mental, chiar in timpul tau liber sau in pauze de masa;
  • Prietenii ori nu te mai suna, ori nu mai stii cum sa scapi de ei si sa le inchizi telefonul atunci cand o fac.Oamenii care tin la tine iti spun ca "ai atata energie!", esti "maniac" sau esti "rezistent ca un cal";
  • Esti obosit, iritabil, izolat social, si prezinti chiar anumite simptmome fizice associate stresului cum ar fi:dureri de cap, insomnie, tahicardie, tensiune musculara sau ulcer.
Daca te recunosti in majoritatea acestor caracteristici, probabil esti un workaholic.


OK ,si acum ce te faci?

Programeaza-ti timp pentru relatia ta prioritara. Majoritatea relatiilor necesita cel putin 20-30 de minute pe zi, acesta reprezentand "timpul de conectare", fara sa includem aici discutii despre facturi, copii, telefoane etc. Acest timp este dedicat conversatiilor despre modul in care v-ati petrecut ziua, planurile de viitor, placerea de a fi cu celalalt si "visarea" in doi.

Cand esti pe drum, ai grija sa suni acasa in mod regulat si lasa un numar unde poti fi contactat cel mai usor. Cand ajungi acasa, realoca timp conectarii cu celalalt. De obicei, o ora este de ajuns.

Ocazional, petrece-ti timp cu celalalt fara a planifica ceva in sensul asta (o dimineata, o seara, un week-end de 2-3 zile) pentru a permite creativitatii si spontaneitatii sa se manifeste in relatia voastra.

Programeaza-ti o "intalnire" cu partenerul in afara orasului, o data la doua luni. Trimiteti-va sms-uri, lasa-i mesaje pe robotul telefonului sau adnotari pe masa. Daca vei face aceste mici nimicuri, vei evita sentimentul de sfasiere si, in acelasi timp, vei beneficia de caldura relatiei.

Fa-ti timp pentru prietenii. Asigura-te ca te inconjori de oameni distractivi. Cea mai buna cale de a evita workaholismul este sa iti incercuiesti acele zile din calendar in care vei acorda timp intalnirilor cu prietenii.

Ai grija de corpul tau. Fa un examen medical pentru a exclude eventualele probleme. Ia in calcul cele trei aspecte: alimentatia, somnul si exercitiile fizice. Da mai multa atentie acestor categorii. Ia pauze de 4-5 minute la birou. Inchide ochii, respira ritmic si concentreaza-te cu ochii mintii asupra unei imagini relaxante. Daca te perturba ceva, incearca totusi sa revii la scena relaxanta, golindu-ti mintea de alte probleme de moment.

Re-examineaza-ti obiectivele pe termen lung. Faci ceea ce-ti doresti cu viata ta? Daca ai fi pe patul de moarte, ce ai vrea sa poti spune in legatura cu modul in care ti-ai petrecut acesti ani?

Re-examineaza-ti obiectivele pe termen scurt. Aminteste-ti de lucrurile pe care le-ai realizat deja, mai degraba decat de cele pe care urmeaza sa le realizezi. Fa acest lucru zilnic. Un moment de reflectare la birou, cand stai pe scaun, te va ajuta sa adopti aceasta perspectiva.

Daca nu poti face asta singur, solicita consiliere psihologica si fa ceea ce iti sugereaza consilierul.

Cu totii stim ca uneori e dificil sa urmezi sfaturile altcuiva, dar incearca sa faci asta macar timp de o luna, inainte de a te intoarce la vechile obiceiuri.

Articol realizat de Clinica AQUAMARINE,  info@aquamarine.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  21.10.2007 10:57 
limbajul
Dar chiar ca e total ridicol sa ajungem sa vorbim asa. 2 cuvinte in rom 2 in egleza. Hai ca se intrece orice masura. Cat snobism!!!! Mai bine scriati articolul in engleza; poate asa ar fi fost numai intr-o singura limba ca mi-e greu sa cred ca ati fi inserat termeni romanesti intr-un articol in limba engleza.
  19.10.2007 16:56 
ALEGE DRAGOSTEA
De multe ori te complaci in situatia in care te afli,fara sa incerci macar sa faci ceva ,faptul ca esti apreciat de colegi si superiori , inseamna mai mult ,,fara se te gindesti ca daca relatia ta cu familia nu va fi la fel peste 5 ani cine-i de vina ....ramai cu statutul social si pierzi ce-i mai de pret dragostea copiilor si a celor dragi.
  01.05.2007 18:07 
Dr.
Limba romana este "vie". Ea evolueaza. Adesea termeni din alte limbi sunt imprumutati si folositi cu succes (vezi "Dictionarul explicativ al limbii romane" aproape la toate cuvintele vei gasi ce provenienta au; cum au patruns in limba romana.). Nu este nimic rau in asta. Termenul "workaholic/a" s-ar traduce prin "persoana ce sufera de o dependenta de munca ce ii pune in pericol sanatatea"; cum explicatia este lunga, termenul imprumutat pare bine ales, dupa parerea mea. Fenomenul de imbogatire a limbii cu cuvinte scurte este prezent in toate limbile. Asa se explica de ce limba franceza vorbita in Canada difera destul de cea vorbita in Franta. Nimeni nu este snob. Incearca sa te concentrezi pe informatie - pe mesajul transmis. Acesta este scopul articolului. Daca nu esti de acord cu mesajul, spune-ti parerea; forma este buna, cred eu.
  28.08.2006 12:54 
workaholica" si ca imi pun relatia pe stand-by
Oare nu am devenit snobi cu atatia termeni imprumutati? Unde e saracul Caragiale
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie