Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Cardiologie > Prevenire > Cum sa controlezi factorii de risc?

Cum sa controlezi factorii de risc?

Tratarea hipertensiunii arteriale implica, in multe situatii, adoptarea unui nou stil de viata. Controland presiunea sangelui reduci riscurile confruntarii cu alte afectiuni cardiovasculare (atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale), asa ca este foarte important sa urmezi atent recomandarile medicului. In cazurile in care schimbarea stilului de viata nu este suficienta pentru controlarea presiunii arteriale, doctorul va prescrie o medicatie corespunzatoare.

Cardiologie

In ce masura sunt influentate functiile organismului de Colesterol
Top Sanatate iti recomanda
·Inima si rolul ei
Caldura in exces face ca inima sa fie suprasolicitata, tot din acest motiv apar si emotiile negative respective, nerabdarea si ura.
1. Slabeste daca ai probleme cu greutatea!

Multe persoane hipertensive au de obicei probleme cu greutatea. Daca doctorul iti recomanda sa elimini din kilogramele care se afla in plus, poti apela la un dietician, nutritionist sau la un asistent de educatie fizica pentru a aplica o dieta corecta si un set de activitate fizica adecvata. Pierderea kilogramelor va reduce surmenajul inimii si va avea urmari benefice, implicit, si asupra presiunii arteriale. Daca ti se recomanda un anumit tip de dieta urmeaz-o pas cu pas. Bauturile alcoolice au un continut scazut de nutrienti, fiind bogate in calorii; este bine sa le eviti in cazul in care esti nevoit sa urmezi un regim alimentar.


2. Este bine sa ai un program regulat de activitate fizica!

Lipsa sportului nu numai ca ajuta la depunerea grasimilor dar contribuie si la inmultirea factorilor de risc privind atacurile de inima si accidentele cardiovasculare cerebrale. O activitate fizica sanatoasa ar trebui sa cuprinda un set de exercitii moderate, executate aproape in fiecare zi a saptamanii. Este indicat ca activitatea fizica sa fie o parte stabila a vietii tale. Nu strica sa consulti medicul inainte de a adopta un program activ.


3. Evita consumul excesiv al bauturilor alcoolice!

O persoana hipertensiva poate sa consume alcool in cantitati moderate. Limiteaza-ti cosumul bauturilor alcoolice la un pahar sau doua pe saptamana. Daca urmezi o dieta alimentara pentru a slabi, nu uita ca alcoolul contine multe calorii.


4. Renunta la fumat!

Tutunul este unul dintre factorii majori de risc privind atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale.


5. Controleaza-ti stresul!

Momentele de relaxare de scurta durata n-ar trebui sa lipsesca din programul tau zilnic indiferent de responsabilitatile pe care le ai de indeplinit. Daca orarul de lucru de la serviciu nu-ti ingaduie scurtele momente de relaxare, cauta sa recuperezi in timpul serii sau in weekend. Stresul scapat de sub control te poate conduce la activitati (fumatul exagerat, consumul bauturilor alcoolice in exces, alimentatie nesanatoasa bazata pe produse bogate in calorii si colesterol) care maresc factorii de risc ai afectiunilor cardiovasculare.


6. Renunta la sare!

Multe persoane consuma mai mult sodiu decat au nevoie. O cantitate redusa de sare te ajuta sa controlezi mai bine presiunea arteriala. Daca esti hipertensiv, doctorul iti poate recomanda o dieta alimentara din care sa lipseasca cu desavarsire produsele cu un continut bogat de sodiu. In asemenea situatii, trebuie sa elimini sarea si din prepararea sortimentelor de mancare. Este indicat sa incepi sa citesti ingredientele in momentul cumpararii unui produs alimentar.


7. Mananca sanatos pentru inima ta!

Indferent ca ai sau nu probleme legate de tensiune, este bine sa eviti produsele cu un continut bogat de sare si sa mananci cat mai multe fructe, legume si produse lactate. Dietele bazate pe aceste alimente sunt bogate in potasiu, calciu, magneziu si au un continut scazut de colesterol si grasimi.


8. Vorbeste cu medicul ginecolog despre anticonceptionalele care iti sunt prescrise!

Incidenta cazurilor de hipertensiune nu este conectata direct cu sexul indivizilor. Cu toate acestea, medicii urmaresc cu atentie evolutia tensiunii in cazul femeilor gravide si al acelora care iau anticonceptionale. Unele femei, chiar daca nu s-au confruntat cu o presiune crescuta a sangelui, pot sa o dezvolte de-a lungul sarcinii. Similar, femeile care iau pilule contraceptive sunt predispuse maririi presiunii arteriale mai ales in cazurile in care au probleme cu greutatea, au prezentat o tensiune mare pe timpul sarcinii, au o familie in care exista multe cazuri de hipertensiune, se confrunta cu insuficiente renale sau sunt fumatoare.


9. Vorbeste cu medicul despre medicamentele pe care le iei!

 Anumite medicamente pot determina cresterea presiunii arteriale sau pot afecta eficacitatea anumitor pastile luate pentru scaderea tensiunii. Hipertensivii trebuie sa anunte medicul despre toate medicamentele care le sunt administrate. Lista cuprinde: medicamente pe baza de steroizi, antiinflamatori, decongestionanti nazali, pastile pentru raceala, tablete pentru dieta, antidepresive.


Articol scris in colaborare cu Violeta Lihatchi, medic specialist cardiolog Centrul Medical Unirea

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  12.01.2010 17:23 
sunt hipertensiv
am 30 de ani si sunt hipertensiv da sunt si supraponderal am 110 kg am mai slabit 17 kg ce tre sa fac ?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie