Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Cum recunoastem un timid?

Cum recunoastem un timid?

Timiditatea este o trasatura de personalitate care ne inhiba comportamentul, ne retine din ceea ce vrem sa facem, ne determina sa ne subminam propriile resurse. Ea are multe simptome comune cu anxietatea sociala, desi nu reprezinta o tulburare psihica. In mare parte, timiditatea este dobandita in urma experientelor de viata.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
Multi dintre noi au trecut prin perioade de timiditate, mai mult sau mai putin accentuate, mai ales in perioada de adolescenta si isi pot aminti cu usurinta teama si nelinistea care-i cuprindea in momentele de interactiune sociala.

Studiile facute in SUA ne arata ca doar 5% dintre adulti considera ca nu au fost niciodata timizi si 80% isi amintesc ca au trait perioade de timiditate excesiva in timpul copilariei si al adolescentei. Se pare ca jumatate dintre cei care au fost timizi in copilarie au devenit si mai timizi o data cu intrarea in perioada adulta.

Accentuarea timiditatii pe masura ce trec anii ar putea fi explicata prin scaderea ocaziilor de a interactiona direct, fata in fata: la banca, la benzinarie, la cumparaturi, la o cafea.

Noile metode de comunicare electronica ne impiedica sa exersam inceperea unei conversatii, sa fim prietenosi sau politicosi, sa stam de vorba fata in fata, sa radem impreuna, sa ne privim.


Simptomele timiditatii

Duc la o retragere in sine a individului si ele constau in:
  • discomfort psihologic;
  • concentrare excesiva pe sine;
  • preocupare cu privire la propriile ganduri;
  • propriile senzatii, propriile reactii.

Credinta principala a timidului este aceea ca este inadecvat, nedemn de a fi iubit, neatractiv si cu cat se simte mai nebagat in seama de cei din jur, cu atat mai mult i se accentueaza timiditatea. El are dificultati in a face cunostinta cu oamenii si a inchega prietenii si este incapabil de a gandi clar in prezenta altora.

Timiditatea se manifesta in mod special in timpul interactiunii cu o persoana situata intr-o pozitie de autoritate sau cu o persoana de sex opus. Cu cat gradul de intimitate al relatiei creste, cu atat timidul devine mai anxios, mai nesigur pe el, mai iritat si evita sa-si ia angajamente.

Trebuie subliniat faptul ca oamenii timizi nu sunt mai putin inteligenti, mai putin competenti si mai putin atractivi decat ceilalti, desi ei isi imagineaza acest lucru.


Principalele consecinte ale timiditatii
  • timidul este tot timpul in alerta;
  • se teme ca va fi evaluat negativ, judecat sau criticat;
  • este evitant si retras;
  • ii este dificil sa ia initiativa sau sa fie asertiv;
  • crede ca este neatractiv, nedemn de a fi iubit;
  • se simte frustrat , nelinistit, nefericit;
  • se inroseste sau prezinta alte simptome fizice ce-i tradeaza nervozitatea : tremur, transpiratie.

Persoanele rusinoase au retineri in a se confesa prietenilor, astfel ca posibilitatea lor de a primi sfaturi si indrumari de la alte persoane este foarte redusa . Cercetarile au aratat ca exprimarea directa a sentimentelor ne ajuta sa ne rezolvam problemele, iar cei timizi se pot exprima in scris, prin muzica sau prin alte activitati.


Avantajele timiditatii
  • reprezinta o caracteristica atragatoare pentru unii oameni a incerca sa patrunzi in intimitatea unui timid este o provocare si putem descoperi cu satisfactie cum timidul devine din ce in ce mai cald si mai sigur pe el, pe masura ce-i acordam atentia noastra;
  • a fi timid inseamna a fi rezervat,modest, ceea ce reprezinta o calitate, comparativ cu aroganta detestata de multi;
  • putem transforma timiditatea intr-un avantaj, acela de a trezi curiozitatea celor din jur sa ne descopere calitatile ascunse sau misterele care ne inconjoara;
  • uneori, timizii sunt acuzati ca ii manipuleaza pe cei din jur cu timiditatea lor si nu trebuie sa uitam ca in anumite situatii, a nu avea nici o urma de timiditate este la fel de rau cu a avea prea multa;
  • de multe ori este mai sigur sa cantaresti lucrurile inainte de a te angaja intr-o activitate sau intr-o relatie.
In concluzie, trebuie sa retinem urmatoarele lucruri referitoare la timiditate:
  • timiditatea este un fenomen universal, desi aproape jumatate din cei ce sunt timizi in copilarie, depasesc aceasta stare in perioada de adult;
  • simptomele timiditatii sunt asemanatoare cu cele ale anxietatii sociale;
  • timiditatea nu inseamna introversie, cei timizi pot fi in egala masura introverti sau extraverti;
  • efectele timiditatii se rasfrang asupra tuturor aspectelor vietii, atat profesionale, cat si personale;
  • timiditatea are si avantaje si dezavantaje si poate fi considerata o caracteristica atragatoare de catre unele persoane;
  • timizii se feresc sa-i ofenseze pe ceilalti, din teama proprie de a nu fi ei insisi ofensati;
  • frecventa timiditatii in randul barbatilor este aproximativ egala cu cea in randul femeilor.

Timiditatea poate fi regasita in oricare dintre noi in anumite perioade ale vietii, dar cand se structureaza ca o trasatura profunda si de lunga durata, cand aveti un sentiment de insecuritate, jena si inadecvare ,este necesar sa apelati la ajutorul unui psiholog .  


De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  29.11.2011 17:43 
Se poate scapa de timiditate
@@ 21.01.2010 00:04 De timiditate nu se scapa !!! Te contrazic in aceasta privinta, valabil si la altii. De timiditate se poate scapa incetul cu incetul. Trebuie doar sa-ti doresti asta si sa fi determinat sa faci lucruri de care ti-e foarte frica, lucruri pe care nu le-ai facut niciodata in viata. Am 20 de ani sunt la facultate si pot sa va spun ca in primul an de facultate,acum un an eram f. timid, la cursuri stateam izolat de ceilalti imi era frica sa intorc capul sa privesc ce mai fac studentii in pauza sau in timpul cursului, avand impresia ca toti se uita la mine. Din vara acestui an am inceput sa ma schimb odata cu vacanta. Am fost in Croatia si am facut cunostiinta cu o fata si doi baieti. Cu toate ca imi era frica sa imi spun parerea, am inceput sa-mi fac curaj sa spun doua trei cuvinte in legatura cu ceea ce discutau. Ticurile nervoase aparute cand eram in sala de curs acum un an au disparut. Secretul consta in relaxare, gandire. Am facut ce am gandit ( nu m-am gandit la mine ci la ceilalti )fiind in acelasi timp relaxat. Am devenit mai curios si am pus intrebari simple ( ce telefon e ala ? cat ai dat pe el ). La cursurile din acest an am stat cu colegii de grupa, iar la seminarii cu doi baieti. Am scapat de o parte din timiditate dar nu de tot. Am in plan ca atunci cand o sa mai ies cu colegii de facultate la un suc sa intreb daca pot veni langa cineva cu care sa vorbesc ( Suna penibil dar ar fi normal pt.mine), si sa fac remarci, complimente. Recent,am fost la un suc cu colegi dar m-am simtit prost pt.ca eram prea tacut. Totusi NU M-AM DESCURAJAT. Sper SA SCAP DE TOT DE TIMIDITATE. SUNT TIMID DAR MA TRATEZ :)) .
  24.10.2011 10:18 
explicatie
parerea mea este ca ca daca vrei sa treci peste timiditate poti sa o faci....doar ca va trebui sa incepi din alt loc de unde nu te cunoaste nimeni si sa iti creezi o imagine pe care o vrei u...si incet incet cand vei vedea ca vei avea numai reusite iti va creste increderea de sine....as vrea s va zic sa nu renuntati la nici o teama...si pe parcurs alaturi de un prieten sa il rogi sa te asc si amandoi sa va dati seama defapt ca nu este chiar asa de mare problema.....dar mai intai trebuie sa va cunoasteti pe dumneavoastra apoi pe cei din jur ca sa puteti vedea de ce ei nu au nici o teama.....si abia dupa sa renuntati la temeri si de fiecare data cand pleci ....sa ai in gand azi voi reusi azi voi fi bine.....eu personal am fost crescut doar de mama am avut o copilarie tare grea.....si din cauza asta lumea ma marginalizat .....mau badjocorit....mau batut de mic iar din cauza asta am avut temeri in orce....in primul rand comunica cu parinti....eu unu am avut temeri foarte mari fata de a avea in credere in cineva..nu puteam sa cred ca o persoana frumoassa ar sta cu cineva fara bani.....teama de a nu lua bataie in public de la parinti sau anumite persoane de a nu fi facut de ras in fata persoanelor pe care le cunosc.........dar vreau sa va zic ca acum nu mai am nici o timiditate....am reusit sa trec peste temerile mele mai am doar una de care nustyu nu am intalnit o persoana pe care sa o pot intalege logic sau cum sa evit sau cum sa fac sa nu isi dea seama...teama de a turna pe cineva pe care cunosti fara a mai apuca macar sa ii explici.....lasati un id de mess si va voi raspunde pe intelesul fiecaruia pt ca si mia fost foarte greu sa imi dau seama cum sa trec peste temeri....aveti grija de voi
  23.10.2010 14:26 
Nu mai cautati vinovati
oameni buni, nu mai cautati vinovati pentru problemele voastre, incercati sa faceti ceva pentru voi. Atata timp cat nu faceti nimic si dati vina pe parinti sau pe societate sunteti departe de a va ajuta in vreun fel. S-a intamplat, nu mai conteaza cum, ci doar ce se poate face ACUM pentru a remedia situatia in vreun fel. Mai bine ati cauta solutii decat vinovati :)
  03.10.2010 18:02 
despre timiditate
Consider ca timiditatea ți se poate trage din copilarie sau poate chiar din genele parintilor.Mai rau este faptul ca, pe cat inaintezi in varsta pe atat ți se accentueaza(cu parere de rau).Am fost un copil foarte timid, parintii mi-au fost severi, nu m-au lasat niciunde, nu mi-au dat voie sa am prieteni de nici un fel, m-au crezut un nimeni si astfel am devenit foarte introvertita.Ma consideram inutila si fara prea mare posibilitate de reusita in viata. Sunt retrasa, cand ma vad intr-un grup foarte mare de oameni incep sa tremur, nu mai spun daca se intampla sa ies in fața pentru a spune ceva.Ma pierd cu firea, abia pot sa vorbesc si-mi navaleste sangele in obraji.Daca intalnesc persoane care se uita fix in ochii mei, ma intimidz groaznic..citeam in articolul de sus avantajele timiditatii.sincer cred ca nu exista nici un avantaj, decat faptul ca niciodata nu vei putea avea o viata normala, nu vei fi nici macar in stare sa te aperi pe tine, dar pe altii (copilul tau, familia...etc), nu vrei sa iesi in fața de teama penibilului iar lista continua.pe de-oparte ma bucur ca nu sunt singura, dar pe cealalta ma intristez gandindu-ma ca viata mi se scurge printre degete doar pentru simplul fapt ca sunt foarte timida si ca nu stiu, nu pot s-o depasesc.esti judecat aspru si luat in ras, esti bataia de joc a altora si nimeni nu face nimic pentru tine ca sa te ajute.ma doare ca am atatea calitati, pot face atat de multe, urata nu sunt..am un suflet de aur...as vrea sa am un super job(daca s-ar putea sa nu interactionez cu nimeni ar fii cel mai ok, decat cu familia si cunoscutii), in concluzie e foarte greu...dar nu pot sa ma sinucid din pricina asta ci doar sa sper ca cineva, candva ,ma iubeste si pe mine asa cum sunt...incerc sa nu disper si in fiecare zi ma lupt cu mine insami.curaj tuturor
  05.09.2010 20:44 
vreau un sfat
eu sunt complexat ca nu am avut si nu am prietena la varsta de 19 ani..pe cand altii au....ceea ce ma enerveaza si ma frustreaza este ca fizic nu am nici un defect..sunt inalt arat bine si nu-s urat deloc...nu-s complexat de felul in care arat...si totusi n-am fost in stare sa imi fac o prietena...adevarul este ca nici nu am avut ocazia sa intalnesc prea multe fete care sa imi placa....anturajul meu este 0....am in clasa fete dar nu sunt genul meu...probabil ca voi intalni o fata (sper) si ne vom imprieteni (sper)...dar mie imi este frica ca din lipsa de experienta in relatii sa nu ii fac praf asteptarile......din cauza asta am diferite stari de tristete...singuratate..frustrare si furie.......dar....cea mai mare speranta si dorinta a mea este sa am ocazia sa intalnesc o fata care sa ma placa si sa o plac.....as vrea o parere..un sfat...ceva orice.. idu meu e remy_zao@yahoo.com
  05.09.2010 20:19 
same
UAU iar eu care ma credeam singurul cu probleme...vazand problemele voastre de timiditate am realizat ca eu nu sunt asa timid precum aveam impresia..in comparatie cu ce spun unii de aici vad ca problema mea nu e timiditatea...problema mea e ca nu sunt obisnuit sa iau initiativa..din cauza asta n-am prietena si nici prieteni...sunt singur dar nu singuratic..am 19 ani..arat bine sunt inalt..frumos...am avut ocazia sa fiu cu o fata de era aproape disperata sa fim impreuna...da n-am facut nimic..n-am avut initiativa....si acum cam regret... mie imi este teama ca toate chestiile astea sa nu imi afecteze comportamentul atunci cand imi voi face o prietena si un grup de prieteni...t
  17.05.2010 21:08 
nu disperati
Nu disperati. Va poate ajuta daca, de la un loc sigur observati cum reusesc altii, usor nesiguri pe ei la inceput, sa se incadreze in colectiv. Toti au momente in care sunt nesiguri si putin timizi. Toti au nevoie de aprobarea altora. Alegeti cu grija amici dezinteresati, evitatii pe cei care vor sa atraga timizii in jurul lor doar pentru a avea un grup pe care sa-l conduca. Totusi, orice solutie e buna. Don't give up. I'm a friend!
  29.04.2010 21:35 
Mai bine te-ai duce la un psiholog
eu cred ca suferi de o depresie destul de severa si asta se poate rezolva cu o medicamentatie adecvata si terapie psihologica
  20.04.2010 20:47 
Am fobie sociala!
Buna! Am fobie sociala de cand ma stiu, cine trece prin asta sau cine vrea doar sa vorbim, id-ul meu de mess este: anonimdesigur2008@yahoo.com
  21.01.2010 00:04 
De timiditate nu se scapa !!!
De timiditate nu se poate scapa. Zic din experienta. Si are consecinte dramatice la maturitate. De ex eu sunt virgin la 30 de ani. Si extrem de timid. Am fost timid toata copilaria si adolescenta - dace se poate numi copilarie ce am avut eu. Daca ma ratacesc intr-un oras strain, nu am tupeu sa intreb pe cineva de pe strada cum sa ajung in locul cutare sau pe strada X. Singura solutie e sa ma sinucid. Am 2 cutii de antidepresive triciclice. Scrie pe prospect ca supradoza duce la stop cardiac. Singura problema este ca sinuciderea duce in iad.
  13.12.2009 20:44 
important
un filozof grec ,am uitat cum il chema, ceva cu E... !! care spunea k pentru a fi fericit nu are nevoie de multe .... iar lucru de baza... este sa ai cit mai multi prieteni , inteleg k cuvintul prieten e prea complicat... dar asta e ! sunt de acord k persoanelor timide le va fi foarte dificil in viitor !! stiu ce inseamna sa fii timid si dak tu stii la fel, imi pare rau ptr tine... dar nimik nu e pierdut ai incredere in tine putere...........foarte multa rabdare, si invatate sati bagi piciorul in parerea persoanelor care nu te cunosc !!!!
  03.12.2009 16:09 
ajutatima va rog
ajutati-ma va rog si pe mine.....am 21 de ani si nu am nici o prietena......sint in capitala de trei ani si ink nu am reusit sami fac nici o prietena....sint foarte timida si mie foarte greu sa comunik ku oamenii....niciodata nu am reusit sami fac prieteni....din liceu nam pastrat legatura cu nici o kolega,pt k am impresia k nimanui nui pasa de mine,parca toti fug de mine.......parintii mei sint peste hotare si sint ffff singura....sint atitea lucruri pe care as vrea sa le fac dar nu am cu cine.......ajutatima va rog...id meu e kristinka_19@yahoo.com
  09.07.2009 17:07 
Timiditatea îmi îngreunează viaţa
Eu despre mine pot să spun că nu pot să-mi fac prieteni foarte uşor.Momentan n-am prieteni şi mă simt foarte singură şi abandonată din cauza asta.Aş vrea foarte mult să scap de timiditate dar nu pot nicicum.Ştiu că ar trebui să vorbesc cu cineva dar n-am curaj nici măcar de asta.Chiar dacă cu părinţii mei mă înţeleg bine n-am curajul să vorbesc cu ei despre gândurile,sentimentele,problemele mele.Mi-e foarte greu să fac orice.Mi-e greu să mă uit în ochii cuiva,să vorbesc în faţa clasei ş.a.Iubit n-am şi acuma încep să cred că nu e din cauza înfăţişării mele ci din cauza timidităţii.Foarte multă vreme am crezut că am depresie.Acuma nici numai ştiu ce am şi ce să mai fac.Singurul sfat care am auzit că e folositor e să încercăm să ne gândim mai puţin la noi înşine şi mai mult la ceilalţi.În fine,aş mai putea scrie o grămadă de lucruri...dar n-are rost.Sper că va trece singură cu timpul...
  03.06.2009 21:39 
un sfat
pana de curand am fost si eu destul de timid dar cam intrun an de zile cu multa vointza am reusit sa am incredere in mine si ma ajutat extrem de mult cu timiditatea aprope ca am scapat complet de ea....pentru cei care vor sa discute despre aceste lucruri sau sa ceara niste mici sfaturi ma puteti contacta pe id-ul peculescu_ionut ;)
  16.01.2009 19:10 
invingete pe tine
Poti sa scapi de timitidate doar daca te invingi pe tine insuti. Adica... si eu sunt timid atunci knd sunt ascultat de un prof s-au vb cu o fata pe care o plac (cu fetele normale nu sunt timid, da knd dau de o fata f. frumoasa si incerc sa flirtrez ma pierd..). Faza e ca nu sunteti singurii care au astfel de probleme... Uitati un sfat:De fiecare data cand vreti sa faceti ceva, de exemplu sa cuceriti o fata,incercati sa spuneti in mintea voastra "Voi reusi!!","Hai ca pot!" etc cuvinte cu care sa te incurajezi pe tine insuti. Poate nu veti rezolva problema asta peste noapte dar veti simti un progres pe zi ce trece.Sunteti inca tineri...timpul nu e pierdut. Sanatate la toti:X:X:X P.S:Am 17 ani
  10.01.2009 00:33 
Atentie,nu e joaca cu timiditatea!
Sfatul meu, ar fi ca toti cei ce au probleme majore ale timiditatii. Sa caute sa consulte un psiholog! Si eu sunt o persoana timida, dar pana in momentul in care cunosc modul de a fi si felul celui cu care am sa interactionez. Dar din pacate, ma ingrozesc si privesc cu durere, ca foarte multi tineri,incep sa fie... din ce in ce mai timizi. Eu una, pot spune ca mi-am iesit din timiditatea excesiva, cautand sa fiu comunicativa si deschisa cu cei din jurul meu. Nu pot spune ca nu au contat persoanele. Ba din contra, am cautat sa comunic cu persoane care le simteam ca doresc sa ma inteleaga. Si eu cred ca este foarte important sa comunici cu persoanele fata in fata. E drept modul virtual de comunicare, poate avea urcusuri si coborasuri. E mult mai bine, atunci cand incerci sa comunici cu persoane care sa fie din acelasi Oras cu tine, persoane cu care sa te poti intalni cat de des. Deasemeni, eu una mi-am cautat prieteni. De fapt ei m-au ales, vazand ca pot fi o persoana de incredere si vazand ca si eu pot sa inteleg pe ceilalti. E foarte bine sa ne cautam prieteni adevarati! Din pacate, rautatea, egoismul si lipsa de profesionalism, a celor cu care interactionam, ne face sa ne ferim de contactul cu ei. Eu totusi cred ca se mai gasesc persoane deosebite, care sa ne asculte si care sa ne inteleaga. Eu una, am gasit persoane de incredere si am simtit alaturi de mine (in momentele grele) persoane care m-au incurajat si m-au ajutat sa ies din starea respectiva. Acum pot spune ca sunt multumita, ca am avut ocazia sa ma pot exprima altfel, pot spune ca incerc sa imi pun in valoare calitatile si caut sa fiu de folos si celorlalti cu calitatile mele. Domnisoarei de mai sus, ii pot spune ca e important sa caute sa poata interactiona cu persoanele. E drept ca poate pana vei fi inteleasa, va fi mai greu. Dar stai linistita! Colegii tai se comporta asa, din cauza lipsei de profesionalism. Cauta sa interactionezi cu persoane serioase, persoane in care sa gasesti macar un gram de increre. Incearca sa faci lucruri placute, incearca sa iesi in oras. Cauta sa interactionezi cu toate persoanele, iar acolo unde crezi ca nu esti ascultata, cauta sa te pui in valoare ascultandu-i si aprobandu-le afirmtiile corecte. Pentru toti timizii, sfatul meu e sa fie atenti cu acest aspect, ca nu e de joaca! Am intalnit cazuri, care pe mine m-a facut sa cred ca timiditatea nu ar putea ajunge in asemenea faza, dar din pacate am constatat ca da. Incerc sa fiu de folos, celorlalti mai timizi decat mine. Dar cred ca cel mai important lucru e sa nu cadeti in profunzimea lipsei de incredere in voi! Cautati sa gasiti metode de depasire a momentelor neplacute. Si nu uitati sa aveti incredere in voi! Daca voi va desconsiderati mult mai usor veti fi raniti de cei ce va inconjoara. Dar in final, cred ca ar fi foarte bine sa primiti sfaturile unui psiholog! Cred ca documentatia si profesionalismul cu care ei lucreaza o sa va fie de ajutor si o sa va faca sa constatati cu o mai mare perceptie aspectele frumoase ale vietii. Nu va lasati doborati de Timiditate! Efectele pot fi fatale! Mult succes in gasirea solutiilor care sa va poata face sa depasiti situatiile neplacute!
  01.01.2009 21:23 
sunt extrem de timida..ajutorrrrrrr!!!!!!
da,sunt extrem de timida,ma inrosesc din orice,dak ma striga vreun profesor,devin rosie k focul si e atat de oribil,nu imi vine sa mai ies din ksa ,as sta doar cu ai mei ,fiindca am cimpresia k ma voi inrosii .Nu pot sa scot niciun cuvant in clasa ,al ora ,fiindca mi-e teama ca voi rosii ,iar colegii de liceu,vazand problema mea ,au inceput sa facas glume pe seama mea,si pe mn ma dpr enorm,careodata nu-m vine sa mai merg la scoala,dar invat bn si vreu sa am o cariera de succes.va rog sa ma ajutati si cn vrea sa vb q mn ,va ast sa ma contactati pe id-ul de mess:oanny_danny si poate ne ajutam reciproc,sau ma ajutat i cu un sfat.multumesc ...:-*:-*:-*
  04.12.2008 19:44 
sex
Ce faceti timizilor voi nu ........aa
  15.09.2008 23:35 
Trebuie sa perseverezi...
Recent am realizat ca sunt excesiv, excesiv de timida (n-am destul curaj nici sa cer unui colegsa ma ajute cu tema, etc.) E destul de neplacut. Ma simt atat de singura in clasa mea si nu am reusit sa ma imprietenesc cu nimeni in adevaratul sens al cuvantului... Si desi acum sunt la liceu, n-am pastrat legatura cu niciun coleg din gimnaziu. Mi-e foarte greu pentru ca nici eu insumi nu-mi pot explica de ce am aceste stari atat de contradictorii.. Dar in prezent sunt hotarata sa incerc sa alung timiditatea asta care nu aduce prea multe lucruri bune dar bineinteles ca nu e prea usor. Dar chiar imi doresc sa invat sa fiu eu insumi pentru ca traind in felul asta (cu timiditatea), exista toate sansele sa intru in stari depresive... Desi am trecut la un moment dat si prin asta si ajutorul specializat nu m-a jutat mai deloc... Deci, multa incredere in mine, curaj si putere!
  04.06.2008 01:30 
mai grab
Cam e adevarat ce e scris. Mai ales cu partea lipsei de comunicare cu semenii si indeosebi cu persoanele de sex opus. Din cauza timiditatii, a fricii ca nu sunt atractiv, ca nu sunt suficient de bun am reusit performanta de a nu avea inca o prietena la 23 de ani. Stiu ca ar trebui sa las internatul deoparte si sa ies in lume dar ... nu am legat multe prietenii la viata mea, si este mai simplu sa "comunic" pe messenger, etc decat fata in fata. Cred ca imi este si putin "teama" ca ma va "observa" o fata :) si nu voi putea merge la ea sa ii spun ceva. vydy_remus@yahoo.com
  17.03.2008 21:55 
Timiditatea
De exemplu cand sunt foarte concentrat ma inrosesc. De asemenea rosesc si cand ma simt vinovat de o fapta sau cand sunt acuzat. Va rog dati sugestii ca sa scap de roseala si de timiditate daca se poate sa-mi trimiteti raspunsul al adresa. Am 18 ani si inca nu am avut nicio prietena pana acum cred ca tot din cauza timiditaii www.vasile4455@yahoo.com
  20.02.2008 01:51 
Hmm.. pai uite ce cred eu ca e vorba de fapt... ce am inteles... sa ma iau pe mine ca exemplu. Eu sunt timida de cand ma stiu, sunt la facultate si la unul dintre examene o profesoara mi-a dat o nota mai mare din cauza asta, a zis ca e o incurajare si sa nu mai fiu atat de fricoasa... ma inrosisem toata si tremuram... cred ca despre asta e vorba, ca ii "manipulez" cu timiditatea mea si adevarul este ca nu a fost singura data cand mi s-a dat o nota mai mare din cauza ca profesorii ma vedeau ca inroseam.
  06.02.2008 11:51 
Cum pot scapa de timiditate? petru ca daca voi continua asa, nu voi reusi sa fac nimic in viata
Acum imi dau seama ca sunt timida, imi spuneau multi asta si mie nu mi se parea ca sunt timida... da acum e clar.
  06.08.2007 17:56 
Cum recunoastem un timid
e clar ca sunt timida si e o trasatura profunda.
  07.05.2007 10:37 
cum se poate scapa de timiditate?
Sunt convinsa ca un adult care a fost un copil iubit si rasfatat de catre familia lui nu poate fi timid. Cum se poate scapa de timiditate?
  06.04.2007 11:35 
parere importanta
cred ca timiditatea este f mult legata e mediul in care am crescut si de increderea pe care ne-au acordat-o cei din jurul nostru, insa cunoscand caracteristicile ei si modurile in care ea poate fi evitata se poate scapa relativ usor de ea... prin schimbari in diferite domenii
  15.10.2006 13:29 
timiditate
este foarte important pentru un timid sa apeleze la un psiholog care sa-l poata ajuta. din pacate este foarte greu de gasit unul. eu ma confrunt cu aceasta problema la 25 ani.
  28.08.2006 19:43 
cum recunoastem un timid
Si eu sunt timida si cred ca este de mare ajutor sa ai o persoana calificata care sa te sfatuiasca ce sa faci in asemenea situatii.
  28.08.2006 09:21 
de ce sa fii timid?
eu nu inteleg de ce unii oameni au aceast problema. chiar si cand faci un lucru grasit sau spui ceva nepotrivit, ce se poate intampla, ca doar nu iti ia nimeni capul. cred ca daca toti cei cu aceasta problema s-ar gandi ca ei sunt la fel ca ceilalti, poate chiar mai buni s-ar schimba multe! va salut
  28.08.2006 09:18 
ma confrunt cu aceasta problema
de cand am intrat la liceu ma confrunt cu aceasta problema, pentru ca toti colegii mei sunt foarte veseli si deschisi iar eu sunt mai mult preocupata de invatatura, acum am intrat intr-o cochilie din care mi-e frica sa mai ies. situatia se materializeaza in faptul ca de fiecare data cand trebuie sa spun ceva sau sa cer ceva (oricat de banal)unei persoane pe care nu o cunosc foarte bine ma rusinez toata. Credeti ca aceasta problema se poate rezova prin terapie?
  27.08.2006 21:20 
timiditate
recent am pierdut un post f important pt. mine din cauza esecului la proba de interviu(imi amortise 1/2 din cap si nu mai stiam nimic din ce invatasem ).Poate si din cauza ca stiam ca nu am sanse din cauza celuilalt concurent.Nu stiu ce sa fac dar toata viata din cauza timiditatii am pierdut multe examene (in perioada scolara si dupa).
  27.08.2006 18:16 
perfectiunea nu exista
cred ca timiditatea isi are originea din familie probabil ca parintii tai te au tinut prea din scurt nu au dat voie personalitatii tale sa se dezvolte asa cum era normal ti au interzis prea multe lucruri sau nu ti au acordat destul de multa incredere de sine nu au stat de vorba cu tine nu te au pregatit pt viata va trebui sa stai serios de vorba cu ai tai sau daca nu poti macar cu cineva in care ai incredere.Si nu uita si cei mari si importanti fac greseli nu trebuie sa ti fie frica de nimic sa spui ceea ce gindesti pt ca si tu esti o persoana importanta si tu reprezinti ceva.trebuie sa ti cistigi increderea in tine in fortele tala proprii si sa actionezi sa ti invingi timiditatea,sa faci cit mai multe lucruri sa ai contact cu multe persoane ,nu te izola ca e mai rau.Si eu am fost timida cnd am fost mica dar mia trecut si citeodata mai am momente de timiditate si acuma dar reusesc sa le inving.Nu te lasa.SUCCES
  25.08.2006 21:57 
Va rog, sa ma ajutati si pe mine, in legatura cu aceasta problema (in cazul meu, PROBLEMA), timiditatea! Eu sunt un adolescent foarte foarte timid si nu-mi pot stapani aceste momente. De cand eram mic ma confruntam cu aceasta problema, in prezent avand varsta de 18 ani. Va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mine, pt ca sunt disperat. Nu mai pot face nimic de frica starilor de timiditate. Sunt foarte timid in orice situatie. Multumesc tuturor celor care incearca sa ma ajute, trimitand un email la adresa alexxxeu@yahoo.com
  24.08.2006 19:05 
Va rog, sa ma ajutati si pe mine, in legatura cu aceasta problema (in cazul meu, PROBLEMA), timiditatea! Eu sunt un adolescent foarte foarte timid si nu-mi pot stapani aceste momente. De cand eram mic ma confruntam cu aceasta problema, in prezent avand varsta de 18 ani. Va rog mult de tot sa ma ajutati si pe mine, pt ca sunt disperat. Nu mai pot face nimic de frica starilor de timiditate. Sunt foarte timid in orice situatie. Multumesc tuturor celor care incearca sa ma ajute!
  23.08.2006 21:20 
explicatie
Poate cinev as-mi explice: "uneori, timizii sunt acuzati ca ii manipuleaza pe cei din jur cu timiditatea lor si nu trebuie sa uitam ca in anumite situatii, a nu avea nici o urma de timiditate este la fel de rau cu a avea prea multa" ?
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie