Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Sarcina > Sfaturi utile > Cum iti pregatesti organismul pentru o eventuala sarcina?

Cum iti pregatesti organismul pentru o eventuala sarcina?

Decizia de a avea un copil este una dintre cele mai importante decizii ale unui cuplu - in teorie, stiai demult acest lucru. Insa cand vine vorba de a trece la fapte, este necesar sa cantaresti situatia cu toata atentia: tu si partenerul tau sunteti, intr-adevar, pregatiti (fizic si emotional) pentru a va lua un asemenea angajament?
Controlul medical

Primul pas consta in a discuta cu medicul tau ginecolog si a-i spune ca vrei sa ramai insarcinata. Doctorul te va programa la o serie de analize specifice si iti va pune cateva intrebari, prin care urmareste sa clarifice daca stilul tau de viata este sau nu optim pentru o eventuala sarcina.


Analize de sange si testul Papanicolau

Examinarea medicala preliminara va include un test Papanicolau si teste de sange pentru a vedea daca suferi de anemie si daca organismul tau este imun fata de virusii care provoaca rubeola si varicela - si daca nu, vei fi vaccinata. In acest ultim caz, va trebui sa amani momentul conceptiei cu trei luni de zile, asa incat nu renunta inca la mijloacele de contraceptie.


Teste genetice

De asemenea, atat tu, cat si partenerul tau, va trebui sa faceti o serie de teste genetice pentru a vedea daca sunteti compatibili din acest punct de vedere pentru a da nastere unui copil sanatos. Pe langa analize, medicul va va intreba si despre istoricul medical al familiei - este posibil ca, desi voi nu aveti nici o problema de ordin genetic, in familie sa fi fost astfel de cazuri, care se pot transmite "sarind" cate o generatie.


Boli cu transmisie sexuala

Daca suferi de una dintre aceste afectiuni sau ai urmat tratament pentru asa ceva - chlamidia, gonoree, herpes genital - este posibil sa fie ceva mai dificil sa ramai insarcinata, ca urmare a faptului ca trompele uterine au fost afectate. Tocmai de aceea, medicul va preleva o mostra de secretie vaginala, care va fi analizata ulterior pentru depistarea eventualelor infectii din aceasta categorie.


Pregatirea organismului pentru sarcina

Sa presupunem ca vestile pe care ti le-a dat medicul dupa efectuarea analizelor sunt bune: organismul tau este apt, din toate punctele de vedere, sa suporte o sarcina. Ce ar trebui sa faci acum? Sa te pregatesti pentru aceasta provocare. Un prim pas consta in administrarea de vitamine prenatale, care iti asigura intre 400 si 800 micrograme de acid folic. Studiile efectuate in acest sens au aratat ca administrarea de acid folic scade riscurile eventualelor malformatii de tub neural ale bebelusului.

De asemenea, se impune sa ai un regim alimentar sanatos si s ate hidratezi corespunzator, pentru a te asigura in felul acesta ca organismul tau nu are nici o carenta vitaminoasa, care ar putea pune in pericol dezvoltarea normala a copilului.

Un alt aspect de care este recomandabil sa tii cont, atat in perioada premergatoare sarcinii, cat si pe durata celor noua luni de zile, este importanta exercitiului fizic. Practicat cu regularitate, acesta te poate ajuta atat sa ai o sarcina mai usoara, cat si un travaliu mai scurt si o nastere mai putin dificila. Discuta cu medicul ginecolog referitor la exercitiile pe care le poti face - dupa ce ramai insarcinata, va trebui sa fii mult mai precauta si sa eviti gesturile bruste.


Supravegherea stilului de viata

Avem de a face cu doua aspecte: mediul in care traiesti si obiceiurile tale. Astfel, ar trebui sa eviti expunerea la radiatii, precum si contactul cu materii toxice precum plumb sau azbest (stiu ca suna putin... stiintifico-fantastic, insa tine cont de acest lucru).

In aceeasi nota, daca ai acasa o pisica, discuta cu medicul pentru a-ti face analize in vederea depistarii anticorpilor pentru toxomplasmoza - daca nu ai anticorpi, ar trebui sa iei masuri in acest sens; poate sa-i gasesti pisicutei o gazda?

Referitor la obiceiurile tale... presupun ca stii deja cat de nociv este pentru viitorul bebelus daca fumezi sau consumi bauturi alcoolice. Nu, nu este propaganda... Efectele pot fi devastatoare si ireversibile. Ar trebui sa renunti la fumat si  sa reduci cantitatea de cafea, daca este cazul. Despre alcool, nici nu mai vorbesc...


In concluzie...

Aminteste-ti ca trebuie sa ai rabdare. Stiu, nu e nici pe departe cel mai usor lucru din lume, mai ales daca iti doresti un copil... Insa nu face din graviditate un scop in sine. Medicii spun ca este nevoie de o perioada cuprinsa intre sase luni si un an.

Daca, dupa un de cand ati renuntat la toate mijloacele de contraceptie, nu ai ramas insarcinata, n-ar fi rau sa discutati cu medicul. Poate ca este nevoie de un tratament. Si, daca este cazul, nu intra in panica si nu te descuraja. Ai cel mai nobil motiv din lume pentru a nu abandona lupta!

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  18.12.2011 11:22 
evitarea contactului cu azbest?
Puteti detalia, va rog, despre evitarea contactului cu sau expunerii la azbest? In ce fel afecteaza sarcina? Multumesc.
  06.09.2011 02:12 
eu obisniesc sa beau 3-4 beripe zi
am pierdut o sarcina cu 7.2 din cauza unui virus parvovirus b19 bautura si tigarile sunt f. rele daca am putea vedea consecintele primada am gasi putearea de ne lasa de aceste vici eu ma straduiesc sa duc o viata sanatoasa de dreagul acelui copil care va veni
  04.05.2011 16:18 
........
eu fumez si nu ma pot lasa am incercat dar credeti-ma ca nu pot sa ma las si vreau un copil, o dna dr a zis in cazul meu ca as avea voie 4 tig pe zi .....voi ce spune-ti?
  28.01.2010 09:57 
la ce foloseste predinsonul cand te pregatesti sa ramai insarcinata
intradevar aceste articole sunt foarte bune.eu ma chinui de 4 ani sa fac un bebita dar nu reusesc.datimi un sfat ce sa mai incerc
  10.09.2007 18:37 
vreau un copil
In aprilie 2006 am ramas insarcinata, sarcina fara probleme dar am nascut normal la 36 saptamani o fetita de 2,8 kg cu hipoplazie a inimii stangi care la 10 zile a decedat. Mi sa spus la Cluj ca probabil malformatia a aparut datorita faptului ca am stat la sectia de chimioterapie cu tata care avea neogastric si radiatiile de acolo au afectat fatul. La trei luni am ramas din nou insarcinata, iarasi sarcina fara probleme cu eco la budapesta, cluj dar am nascut normal la 28 saptamani o fetita de 1,1 kg dubla circulara care a murit la o zi, a facut comotie cerebrala. Am mers la spital deoarece am simtit 3 contractii la interval de 1 min dupa care absolut nimica, dar doctorul mi-a zis ca sunt dilatata total si am nascut. Ce teste ar trebui sa fac, cand pot ramane insarcinata? Mentionez ca in ultima saptamana mi-a aparut o eruptie pe piele picioare dar mi sa spus ca fac alergie la rosii sau ceva insecte.
  05.04.2007 18:36 
am o intrebare
daca folosesti un an de zile pastile mai ramai gravida cand renunti la ele sau trebuie sa mai astepti o perioada de timp
  05.03.2007 17:42 
va rog sunt disperata
buna ziua ma pregatesc sa raman gravida d-na dr mi a recomandat sa fac urmatoarele analize : LH ( hormon luteinizant ) a iesit 8,72 ul/ml anticorpi citomegalovirus lgG chemiluminscenta2 a iesit pozitiv si anti corpi rubeola -lgG 153 ul/ml ultemile doua nu sunt bune adica sunt incercuite va rog sa ma ajutati sa imi explicati ce inseamana multumesc mult de tot adresa mea de email este rabiatiron@yahoo.com
  15.11.2006 11:20 
toxoplasma
eu am pisica de 15 ani, si am o fetita foarte sanatoasa de 3 ani, cand ai animale ai si anticorpi, asa m-i s-a spus, am facut testul si a iesit negativ,important este sa nu ai contact cu olita pisicii, si sa ti pisica la distanta, iar tot ce mananci in perioada gravidiei trebuie spalat bine si sa fie de calitate, dupa parerea mea infectiile vaginale sunt mult mai periculoase
  20.06.2006 00:52 
atentie!!!
testul pt toxoplasmoza se face din 2 in 2 luni!
  20.06.2006 00:47 
ATENTIE!!!
am fost insarcinata,dar n-am citit nicaieri ca o femeie gravida trebuie sa-si faca testul de toxoplasmoza din doua in doua luni!pRIN URMARE AM FACUT TESTUL in luna 1 si in luna a 6-a si a fost negativ!AM luat microbul insa in luna a 7 a sau a 8-a si n-am stiut.Copilul meu s-a nascut si a murit dupqa o luna de toxoplasmoza!Si n-am avut pisica!Am luat-o de pe carne cruda!Ideaa este;sa va faceti testul asta din doua in doua luni,daca preparati carne cruda sa va spalati bine pe maini,iar carnea s-o fierbrti sau prajiti f bine!E o mare porcarie ce tot vehiculeaza ei cu pisica!Nu toate pisicile au asta!Cititi mai mjulte despre asta pe google sau cautati la medicamentul fansidar! al doilea test care mi se pare important e cel pt sindrom down care se face in luna a 3-a!In rest e cum vrea d-zeu!
  14.06.2006 09:29 
Toxoplasmoza
Asta ma inspaimanta cel mai tare, tinand cont ca am o pisicuta de 10 ani. Si nu ma incanta ideea de a o da, dar in cel mai rau caz o voi trimite la mama. Nu stiam ca se fac analize pt depistarea anticorpilor pt toxoplasmoza, dar ma bucur sa citesc asta. Inseamna ca pisicuta mea mai are o sansa.
  13.06.2006 16:41 
am un copil si mai vreau unul
Copilul acesta inseamna fericire nu doar pt.mine dar pt.toata familia noastra.El ne-a unit si ne-a apropiat si mai mult.
  13.06.2006 12:52 
cum iti pregetesti organismul pentru o eventuala sarcina
articolul este bun,poate ca ar trebuii sa continuati cu aceasta tema si chiar sa o dezvoltati(alimentatia femeii gravide,modul de viata pe care trebuie sa-l adopte in aceasta perioada cit si cite ceva privitor la locul de munca,etc.Cosider ca sunt foarte multe femei care sunt interesate de acesta tema.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie