Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie medicala
Home > Stil de viata > Psihologie > Psihologie medicala > Cum ia nastere frica de intuneric?

Cum ia nastere frica de intuneric?

Primul lucru care trebuie stiut este ca frica este o emotie "negativa" normala. Scopul emotiilor negative este sa ne anunte atunci cand ceva nu este bine si cand trebuie facut ceva. In cazul fricii, mesajul este "pericol". In timp ce suntem nascuti cu frica de zgomotele puternice si a inaltimilor mari, celelate sunt insusite din "experiente".

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Mintea noastra este atat de puternica incat aceste "experiente" nu trebuie sa fie neaparat reale si pot exista doar in imaginatia noastra. Frica "invatata" este un important mecanism de supravietuire, dar doar ocazional. Se intampla sa depasim limitele si sa dezvoltam frica pentru ceva care nu reprezinta un pericol important.

Principala cauza a fricii de intuneric variaza de la individ la individ, dar majoritatea persoanelor se includ in una sau mai multe din categoriile:

1. Un incident traumatizant. Un eveniment real cu un grad ridicat de stres sau terifiant aduce la aparitia fricii de intuneric, asemanator cu, sa zicem, o intamplare in care un copil este muscat de un caine, face sa apara imediat o fobie. Un incident traumatizant reprezinta o experienta care are loc o singura data, moment in care se traieste o frica extrema, chiar si numai pentru un moment, iar sistemul nervos "invata" frica pentru a-l ajuta pe individ sa evite aceste situatii in viitor.

Frica initiala poate sa nu aiba nicio legatura cu intunericul. Deseori indivizii se plang ca problema a inceput intr-un moment foarte stresant din motive irelevante, dar mintea a asociat cumva trairile negative cu intunericul.

2. O experienta traumatizanta asociata. In acest caz individul nu experimenteaza direct frica, ci cu ajutorul unei alte persoane careia i s-a intamplat, fie intr-o situatie reala sau, mai rar, cand privesc un personaj dintr-un film - sau chiar vis - care trece printr-o intamplare traumatizanta.   
 
3. O constructie lenta. Aici, frica se dezvolta in timp. Individul face asociatii intre frica si intuneric astfel incat evidenta folosita de minte si sistemul nervos arata ca frica este cea mai potrivita emotie. Asta inseamna ca nelinistea este creata anticipat de fiecare data.
 
Cateodata frica de intuneric poate fi dezvoltata din experiente aparent inofensive, sau ce par ca "au fost la fel dintotdeauna". Adevarul este ca nu a fost la fel dintotdeauna (nu se intampla ca un copil sa se nasca cu o frica irationala sau fobii) dar acestea pot incepe foarte devreme in copilarie.
   
Organismul uman este capabil sa invete noi raspunsuri incredibil de repede (cum altfel ar putea ca o singura experienta care a durat doar cateva secunde sa creeze o astfel de problema?) si cu ajutorul tehnicilor corecte aceste reactii pot fi modificate.
de Alina Popescu
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  29.06.2011 01:27 
Mihaela
Niciodata Dumnezeu nu uita de tine si orice ti-ai imagina in intuneric poate sa vina si cand afara e lumina si daca nu patesti nimic in lumina inseamna ca Dumnezeu chiar te iubeste asa ca fa-ti lumina si in intuneric si dormi linistita !
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie