Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ghid psihologic pentru parinti

Cum arat?

Marea problema aparuta in adolescenta si chiar inainte de ea " Am sanii prea mici. Ce sa fac sa fie mai mari ? ", " Nu sunt destul de inalta. Vreau sa mai cresc ", " Am cosuri. Cum sa scap de ele ? ", " Nu-mi place parul meu. Ce-ar fi sa ma vopsesc ? ".


Revistele abunda in articole si sfaturi despre cum sa devii mai frumoasa, mai atragatoare, despre cum sa alegi culoarea potrivita pentru par, forma sprancenelor, dieta care iti va face un corp perfect.

Uitandu-te in revistele pentru femei si tinere ajungi sa crezi ca ai sigur ceva de schimbat la tine, ca nu arati asa cum ai dori si ca niste kilograme sunt in plus, o dieta este obligatorie si cateva modificari serioase ar fi de preferat !


Desi este o intrebare tipic feminina, si fetele din toate timpurile si culturile s-au preocupat sa fie frumoase, uneori insa lucrurile nu merg spre bine. Multe dintre ele ajung sa creada ca nu arata bine, ca sunt prea grase, ca nu sunt destul de atragatoare, ca le lipseste ceva sau au ceva in plus. Este o scadere a stimei de sine, a increderii in ea insasi, in acceptarea propriului corp.


In perioada pubertatii, cand corpul incepe sa se modifice si odata cu el si imaginea fetei despre ea insasi, ea are nevoie de sustinere de la cei apropiati. Increderea in ea, in feminitatea ei se construieste acum. De aceasta perioada depinde mult evolutia ei viitoare, psihologica, psiho-sexuala si sociala. Relatiile cu cei din jur, alegerea prietenilor, anturajul, activitatile din timpul liber, primul iubit, inceperea vietii sexuale sunt toate in stransa legatura cu modul in care ea se percepe si se apreciaza ca fata.


Uneori relatiile fetei cu mama ei sunt bune si atunci lucrurile sunt mai simple. Intre ele exista o buna comunicare si fata poate beneficia de sprjinul mamei sale, o poate intreba, ii poate vorbi deschis despre temerile ei, grijile ei, sperantele si dorintele ei. Daca insa relatiile cu mama nu sunt suficient de bune, atunci fetei ii ramane sa gaseasca o alta femeie in familie sau in afara ei. Bunica, matusa, sora mai mare, verisoara, profesoara sau vecina - oricare poate fi de ajutor intr-un moment dificil.

 

Primul ciclu, prima petrrcere, prima intalnire cu prietenul, tabara de la munte cu colegii si cate altele sunt evenimente despre care are nevoie sa discute cu cineva care simte ca o intelege, ca o poate ajuta sau sprijini.


Aceste discutii chiar daca dificile uneori sunt esentiale pentru ea, pentru dezvoltarea increderii in ea insasi, pentru a reusi sa exprime in cuvinte ceea ce simte, pentru a intreba ce nu stie. In ultimul timp insa nimeni nu pare sa mai aiba timp de ele.

 

 Fetelor le raman revistele, site-urile, televizorul pentru a se informa. Insa niciunul dintre ele nu ii pot spune : " Esti frumoasa ", Iti sta bine cu parul asa ", " Ai ochi frumosi ". Ea are nevoie sa afle ca este frumoasa pentru a putea creste, pentru a putea sa-si poarte cu mandrie corpul. Daca trasaturile ei naturale nu sunt admirate, daca parul ei nu a fost remarcat de nimeni, ea va considera constient sau nu ca este nevoie sa le schimbe ca sa atraga atentia, privirile, sa seduca, sa fie mai feminina.

 

Psiholog Anca Pietraru

Ii poti adresa intrebari autorului AICI

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.08.2009 14:07 
sanii mici
am 14 ani si an sanii foarte mici insa mentionez ca am 14 ani
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie