Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Lentile de contact
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Lentile de contact > Cum alegem lentilele de contact cosmetice?

Cum alegem lentilele de contact cosmetice?

Acest articol isi propune sa prezinte pe larg categoria lentilelor de contact cosmetice in general, nu neaparat lentilele de contact ale unui anumit producator. In Romania, toti producatorii din top 3 la nivel mondial sunt bine reprezentati, astfel ca ramane doar sa te interesezi in magazinele de optica despre disponibilitatea lor.
Sunt multe elemente pe care trebuie sa le iei in calcul in alegerea lentilelor de contact cosmetice:

1) Confortul. Unele lentile de contact cosmetice au culoarea imprimata pe suprafata lentilei, altele o au integrata in materialul din care sunt produse.

2) Culoarea. Producatori diferiti inseamna si culori diferite.

3) Acuitatea vizuala. In functie de fizionomia unica a ochilor tai, culoarea lentilei de contact poate acoperi o parte a pupilei, iar vederea poate deveni usor incetosata in conditii de luminozitate mai reduse. Pe de alta parte, daca zona transparenta din centrul lentilei (cea prin care privesti) este prea mare (pentru a se evita problema de mai sus), atunci este posibil ca, in conditii de luminozitate buna sa se vada un pic din culoarea naturala a ochilor tai.

4) Pret.

  • Unii producatori au acelasi pret la lentilele cosmetice plano si la lentilele cosmetice cu dioptrie. Altii au un pret ceva mai mare la cele cu dioptrie si au ambalare diferita (numar de lentile / pachet).

  • Vrei neaparat sa compari produsele prin prisma pretului? Este dificil din doua motive: numarul de lentile ambalate intr-un pachet si perioada de inlocuire difera de la un tip de lentila la altul, de la un producator la altul. Solutia? Calculeaza pretul pe zi de purtare.

  • Exemplu: 232 RON cutia de 6 lentile cu inlocuire la 2 saptamani. Inseamna 3 perechi de lentile, cate 14 zile, adica in limita a 42 purtari dai 232 RON, deci 5.5 RON pe zi. Te gandeai oare ca iti poti face un bine ochilor tai cu o suma comparabila cu cea care se ofera in schimbul cafelei sau al tigarilor?

5) Cel mai important: sanatatea!

  • Inlocuirea mai frecventa favorizeaza reducerea incidentei complicatiilor. Pentru purtare ocazionala poate fi chiar mai ieftin sa cumperi lentile de contact cu inlocuire mai frecventa.

    De ce? Desi le porti rar si, teoretic ai 15, 30 sau 60 de purtari la dispozitie (in functie de recomandarea producatorului), solutia din casetuta de pastrare tot trebuie schimbata (o data la 2-3 zile daca nu le porti) si se recomanda inlocuirea lentilelor la 3 luni de zile de la deschiderea blisterului, chiar daca nu le-ai purtat atat cat trebuie.

    Exemplu: in 3 luni, daca le-ai purtat de 12 ori (doar in week-end), se recomanda sa le inlocuiesti.

  • Probeaza lentile sterile! Este periculos sa probezi lentile folosite de altcineva, sau sa imprumuti lentilele tale altcuiva, indiferent cat de bine au fost curatate. Pana la urma, nici lenjeria intima nu se imprumuta si nu se probeaza, nu?

Daca te gandesti sa te "joci" cu recomandarile de purtare si de inlocuire, gandeste-te ca te "joci" cu sanatatea ochilor tai. Te gandesti ca e ok atata vreme cat nu simti nimic in neregula? Problemele le sesizezi numai dupa ce apar... Si este posibil sa le sesizezi cand ele sunt deja grave. Nu e oare mai usor sa le eviti?

de Adrian Badiu, Contact Lenses Department Manager Sover Optica
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.10.2010 22:05 
railean
mi-am cumparat si eu acum de vreo citeva zile lentile de 30 de purtari si iata deja le port 3 zile la rind si incep sa vad mai incet si sunt spriatat sa nu am probleme de la ele cu ochii ce spune-ti am dreptate de la ele se zgirie ochiul??
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie