Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihosexologie
Home > Stil de viata > Psihologie > Psihosexologie > Cu cine discuti despre disfunctia sexuala?

Cu cine discuti despre disfunctia sexuala?

Cuplul contribuie foarte mult la diagnosticul unei disfunctii sexuale. Multe din disfunctiile sexuale feminine (dispareunia sau vaginism) raman nediagnosticate. Cel care in cuplu cere frecvent ajutorul, este barbatul, considerat a fi partea activa in cuplu.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.

Cu partenerul de cuplu!?


Ceva te impiedica sa atingi un subiect care iti trezeste emotii intense. Sentimentul de jena este cel care poate fi considerat un obstacol serios. Preferi sa ocolesti o abordare deschisa a subiectului si cauti scuze pentru a nu constientiza problema. De cate ori nu ne spunem "nu eram in apele mele"; "aseara am avut o discutie mai aprinsa"; "nu sunt/ sunt in acea perioada a lunii"; "locul nu a fost tocmai confortabil".


Cu o prietena sau cu un prieten?

Reprezentarea fiecaruia despre diversele fatete sau momente ale actului sexual este diferita. Nu de putine ori se intampla ca in timpul discutiei sa "lipim" prea usor cuvinte – etichete cum ar fi impotenta sau frigiditate, care par sa epuizeze doar ele doua, toate tulburarile sexuale posibile. Ori acesti doi termeni au o conotatie peiorativa, dureroasa si pentru multa lume sunt sinonimi cu o tara incurabila...

Un cuplu in care partenerii se cunosc de mai multi ani nu mai este cufundat in pasiune, sexualitatea nu va mai fi la fel de dezlantuita, pe masura ce trece timpul incepe sa se puna problema mentinerii dorintei si gasirea unui nou echilibru intre dorinta, senzorialitate (ceea ce vad, aud si ating) cat si reprezentari sau fantasme dinaintea sau din timpul actului sexual, sexualitatea integrand totalitatea corpului si a imaginarului in experienta amoroasa.


"Ce am facut de saptamana trecuta pentru cuplul meu?"


Sexologii recomanda chiar si cuplurilor fara probleme ca, din cand in cand, sa-si ia un ragaz si sa verifice starea contractului lor.

Francois–Xavier Poudat le recomanda cuplurilor care ii cer ajutorul ca o data pe saptamana sa-si faca bilantul si sa raspunda la urmatoarele doua intrebari: "Ce am facut de saptamana trecuta pentru cuplul meu?"; "Cat am perceput din stradaniile celuilalt, de saptamana trecuta pana acum?"

In felul acesta se pastreaza un optimum de schimburi si impartasire afectiva care permite mentinerea unei legaturi amoroase. 

Autorul mai sus-mentionat, medic psihiatru si profesor de sexologie la Univesitatea din Nantes face urmatoarele recomandari, in cartea sa "Cum sa depasim dificultatile sexuale", pentru a identifica o problema sexuala:

  • A discuta despre sexualitate nu-i niciodata simplu si usor;
  • Abordarea sexualitatii trebuie facuta cu respect – fata de sine si fata de celalalt;
  • Reflectia in doi si comunicarea sunt esentiale; fiecare trebuie ascultat;
  • Exista intotdeauna mai multi factori, care doar luati impreuna pot explica problema sexuala;
  • Greseala sau raspunderea nu trebuie cautate sistematic la celalalt sau in afara cuplului;
  • Viziunea despre sexualitate a barbatului si cea a femeii sunt diferite;
  • Nu exista sanatate sexuala perfecta, fara pana;
  • Uneori e util sa fie cerut sfatul unei a treia persoane (unui medic, de pilda) pentru a lamuri intrebarile pe care ni le punem.
 
 Psihoterapeut Viorica Dragomir, Clinica Aquamarin
de TopSanatate
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.08.2011 01:18 
YhxZaeahpqyZuLde
This is the perfect way to break down this ifnoramtion.
  24.10.2009 08:39 
nedumerire
si mie mi se intimpla si mii foarte greu.....
  09.02.2009 12:56 
disperare
si mie mi se intampla la fel
  24.05.2008 20:13 
disperare
actul sexual dureaza mai mult de o ora, se chinuie sa aiba o erectie ,ma simt cumplit.Incerc sa evit apropierea fizica,imi spune ca nu fac nimic ca sa arat ca acum 15 ani, este extrem de frustrat si agresiv.
  15.05.2007 14:50 
comunicare
intr-un cuplu trebuie sa existe deschidere si intelegere in acelasi timp,sa stim pana la urma sa infruntam bucuria si tristetea cu aceeasi forma,cum avem sufletul deschis de a auzi noutati si impliniri in cuplu avem nevoi si trebuie sa luam la fel si celelalte lucruri care apar,. Intimitatea in doi o gasim greu,iar pentru a usura acest lucru trebuie sa nuti fie jena,rusine de tine sub nici o forma. Parenerul tau va intelege asta,in plus trebuie sa va impuneti amandoi punctul de vedere,le dezbateti si ajungeti acolo unde va convine,totul conteaza de voi.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie