Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dezvoltare personala
Home > Stil de viata > Psihologie > Dezvoltare personala > Controleaza-ti mintea!

Controleaza-ti mintea!

Ai observat vreodata ca in situatiile in care te chinuiesti sa nu te mai gandesti la anumite probleme, pare aproape imposibil sa te impiedici sa faci acest lucru? Cu cat depui mai mult efort pentru a evita un anumit gand, cu atat mai greu este sa ti-l scoti din minte. Nu te alarma! Cercetarile au dovedit ca toata lumea se confrunta cu "gandurile nedorite".

Mareste imaginea
Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Temerile si indoielile, o piedica in imaginarea unui viitor de succes
Pentru a realiza o schimbare stabila si pentru a obtine ceea ce vrem cu adevarat in viata este nevoie de o viziune sustinuta asupra viitorului.
Chiar daca pare paradoxal, gandurile de care ne ferim cel mai mult comporta semnificatiile lor. Cand incerci din rasputeri sa eviti un gand, una din partile creierului lucreaza din greu pentru a mentine gandul suparator undeva in fundal, cautand un factor care sa te distraga, sa te protejeze de ideea ca incerci sa-l eviti.

In acelasi timp, o alta parte trebuie sa verifice constant ca sarcina a fost indeplinita. Intr-o maniera neplacuta, acest proces de monitorizare mentala iti indreapta atentia asupra gandului nedorit, determinandu-te sa fii mai vulnerabil fata de ideile de care incerci sa fugi.

Partea amuzanta consta in faptul ca in momentele in care incerci sa nu te gandesti la anumite lucruri, trebuie de fapt sa-ti amintesti lucrurile pe care doresti sa le eviti. Memoria, act al psihismului ce se ocupa cu receptarea si restituirea informatiilor, activeaza gandurile de care ne ferim.

Intr-un fel, incrancenarea vigilenta de a nu te gandi la ceva anume forteaza anumite parti ale creierului sa pazeasca acel gand. Chiar daca este tinut acolo in mod subconstient, gandul este activ si cateodata scapa din locatia in care se afla bine pazit, erupand printre gandurile active. Acest lucru se intampla cu precadere in cazurile in care esti stresat, te simti coplesit de probleme sau cand acuzi o stare avansata de epuizare.

Evitarea gandurilor nedorite se aseamana cu situatiile in care te fortezi sa adormi sau iti dictezi sa te relaxezi. Cu cat incerci sa te convingi  ca-ti va prinde bine sa adormi cat mai repede, cu atat este mai probabil sa dormi "iepureste" sau sa stai mai mult treaz. Daca iti impui sa te relaxezi, posibilitatea de a deveni mai anxios se mareste.

Exista o larga paleta de cazuri cand iti doresti cu disperare sa-ti poti controla mintea. Solutia este sa eviti aplicarea controalelor riguroase asupra gandurilor. Gaseste-ti o persoana careia ii poti impartasi deschis gandurile care te apasa sau noteaza-le intr-o agenda. In acest fel gandurile "cicalitoare" nu-ti vor mai da batai de cap.

O alta modalitate de abordare consta in terapia opusa: fa opusul lucrului pe care doreai de fapt sa-l faci. Gandurile suparatoare pot fi eliminate definitiv prin rezolvarea lor.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.08.2010 13:20 
ganduri urate
ce fel de ganduri urate despre dumnezeu ai?ca si eu sunt in aceeasi situatie mereu imi vin ganduri de genu...si nu pot scapa de ele...:|
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie