Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Primul an de viata
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Primul an de viata > Ce se intampla in prima luna de viata?

Ce se intampla in prima luna de viata?

Nici nu stii cum au trecut primele saptamani dupa ce te-ai intors cu bebelusul de la maternitate si, iata, deja incepi sa observi primele progrese. Micutul incepe sa cunoasca, treptat, lumea inconjuratoare. In ce consta aceste schimbari?
Capul sus!

Musculatura gatului incepe sa se tonifice, fapt care-i va permite micutului sa-si ridice capul, deocamdata pentru cateva secunde - si mai ales cand este culcat pe burtica. De asemenea, isi intoarce mai des capul in lateral. In continuare insa, fii deosebit de atenta cand il iei in brate, sustinandu-i capul cu mana.


Micutul incepe sa "se exploreze"...


La nastere, bebelusul habar nu are ca mainile si picioarele fac parte din corpul lui. De fapt, nu prea este constient de nimic si majoritatea reactiilor lui sunt urmare a reflexelor. Inca din primele saptamani de viata, lucrurile se schimba. Micutul isi da seama ca are "obiect de studiu" si, ca urmare, incepe sa-si bage manutele in gura si sa incerce acelasi lucru si cu degetele de la picioare.


Descoperirea suzetei


Bebelusilor le place sa suga, si au nevoie de aceasta. Probabil ai remarcat ca, daca este agitat si ii dai suzeta, se calmeaza ca prin farmec. Nu are suzeta la indemana? Nici o problema, doar are degetele de la maini si de la picioare! Pe termen lung, suptul nu este indicat (poate impieta dezvoltarea normala a dentitiei), dat deocamdata nu este nici un pericol. Asa incat nu incerca sa-i scoti degetul din gura, pentru ca acest lucru il va agita.


Bebelusul comunica!

Evident, nu in sensul propriu al termenului. Dar omuletul tau gangureste, bolboroseste si ingana sunete nearticulate. Unii micuti incep sa zambeasca (acest lucru se intampla cu atat mai repede cu cat vede fete zambitoare in jurul lui; tine cont de acest aspect). Ii place sa te simta cat mai aproape, sa te priveasca si sa-ti auda vocea; daca ai treburi de facut, continua sa-i vorbesti, poti fi sigura ca-i va face placere.

Spre sfarsitul primei luni de viata, micutul iti va arata ca te recunoaste - mimica lui se va schimba atunci cand isi vede parintii, comparativ cu reactia pe care o are fata de straini (in aceasta ultima privinta, pot fi doua reactii posibile: fie ramane indiferent, fie devine agitat si incepe sa scanceasca).


Ii place muzica!

Acum, ca bebelusul nu mai doarme chiar toata ziua, poti folosi intervalele de timp in care este treaz pentru a-l ajuta sa-si dezvolte sensibilitatea. Fredoneaza-i cantecele de leagan preferate, pune un CD (in surdina) cu piese speciale pentru cei mici si... nu neglija nici marii clasici - s-a demonstrat ca muzica lui Wolfgang Amadeus Mozart are un efect benefic asupra dezvoltarii emotionale a bebelusilor.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.04.2008 18:32 
Bebele meu are 6 zile
Bebele meu are 6 zile si e asa de linistit, cuminte o singura data pe noapte mananca sau de doua ori nu e agitat tare. E un bebe bun, bunut sper sa ramana asa in continoare. Am nascut cam greu dar deja am uitat cand am asa minune langa mine.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie