Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie
Home > Stil de viata > Psihologie > Ce e hipnoza?

Ce e hipnoza?

Aspect ce a incitat si incita. In terapie a dat rezultate deosebite. Prin inductia hipnozei, se produce o stare ce se aseamana somnului si care inhiba o arie a scoartei cerebrale. Constiinta trece pe un alt nivel, in acelasi timp reusind sa controleze atentia, perceptia si tonusul muscular. Subiectul hipnotizat primeste sugestii pe care le poate executa sub comanda sau mai tarziu, dupa trezirea din transa hipnotica.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Dupa revenire, subiectul nu isi mai aminteste nimic. Hipnoza este un fenomen bazat pe stiinta, nu intra in incidenta parapsihologiei. Anumite anestezii in medicina, ce nu pot fi realizate prin metodele obisnuite folosesc hipnoza.

Si medicina psihosomatica foloseste ca metoda psihoterapeutica hipnoza. Psihiatria utilizeaza hipnoza in tratarea nevrozelor anxioase, a fobiilor si a obsesiilor.

In medicina, anumiti practicieni folosesc metoda pentru tratarea si ingrijirea celor mai diverse tulburari: afectiuni cutanate, afectiuni de stomac, enurezisul, etc. In activitatea medicala, hipnoza se mai foloseste in cazuri de isterie, de conversie, nevroze anxioase, s.a.

In unele tari, hipnoza este folosita in stomatologie si la nastere fara dureri. S. Freud a folosit hipnoza in tratarea nevrozelor. Somnul hipnotic este foarte diferit de cel natural. Perceptiile senzoriale nu sunt diminuate, atentia este concentrata, pot fi prezente unele actiuni, iar inregistrarea ritmurilor electrice ale creierului este asemanatoare cu aceea din timpul starii de veghe.

S. Freud afirma ca este vorba de o paralizie a vointei. Sub hipnoza, se produc stari somatice, ca suprimare a durerii. Sunt autori care afirma ca mai hipnotizabile sunt persoanele care au o imaginatie mai vie, cu spirit de aventura, spirit creativ literar si artistic sau credinta religioasa. Subiectii care manifesta aptitudini pentru sport si pentru activitati stiintifice pot fi ostile hipnozei. In plus, hipnoza poate fi provocata si la animale.

Pentru Pavlov, hipnoza constituie o faza intermediara intre starea de veghe si cea de somn complet. Hipnoza, prin definitie, este o stare modificata de constiinta, tranzitorie si artificiala, provocata prin sugestie de catre o alta persoana.

Fenomene ca letargia, anestezia, paralizia, rigiditatea musculara si mobilizarile vasomotorii, pot fi provocate in starea hipnotica, intretinute sau suprimate, independent de libera vointa a subiectului.

Freud a aratat cel dintai ca hipnoza permite manifestari ale activitatii inconstientului.

de Lidia Illia Danielescu, psiholog
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.05.2011 16:31 
as fi vrut sa stiu mai multe
As fi vrut sa stiu mai multe despre ce efect are hinoza asupra celui hipnotizat. Este vorba de inconstient si de paralizia vointei... ce implicatii au acestea asupra individului? Nu cumva este vorba de manipulare, o manipulare careia nu-i esti capabil sa-i rezisti. ca si orice alta descoperire si aceasta este cu doua taisuri si poate fi folosita in scopuri rele.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie