Piramida alimentara
Ce alimente fac parte din grupa cerealelor?
Orice aliment care are in compozitie grau, orez, ovaz, porumb, orz sau alt tip de grane trebuie considerat ca parte constituenta a grupei cerealelor. Painea, pastele, fulgii de ovaz, cerealele integrale pentru micul dejun si tortillas (un fel de clatite mexicane) sunt cateva dintre produsele care intra in aceasta grupa.
Cerealele sunt divizate in doua mari subgrupe: cereale integrale si cereale rafinate.
Categoria cerealelor integrale In acesta categorie intra graul (tarate, germene si endosperm)
Categoria cerealelor rafinate Sunt supuse unui proces de macinare prin care membrana exterioara si germenul sunt inlaturate, ramanand doar membrana interioara. Acest lucru asigura o textura mai fina a graului si ii imbunatateste rezistenta, dar ii inlatura si fibrele dietetice, fierul si multe dintre vitaminele din complexul B. Cele mai intalnite produse din grau rafinat sunt:
Cele mai multe dintre cerealele rafinate sunt imbogatite cu nutrienti; adica unele vitamine din complexul B (tiamina, riboflavina, niacina, acid folic) si fierul sunt adaugate dupa procesul de macinare. Fibrele alimentare sunt excluse. Este foarte important sa verifici lista de ingrediente pentru a te asigura ca sunt imbogatite cu nutrienti. De asemenea, unele produse sunt o combinatie intre cerealele integrale si cele rafinate. Cele mai des consumate alimente din grupa cerealelor
Sfaturi Consumul de cereale, in special cele integrale, aduce numeroase beneficii sanatatii organismului. Persoanele care consuma frecvent cereale integrale prezinta un risc scazut de a dezvolta boli cronice, deoarece organismul va beneficia de nutrientii care sunt vitali pentru intretinere si sanatate. Beneficiile acestei grupe alimentare asupra sanatatii
Nutrienti
Linkuri utile http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga2005/document/html/appendixB.htm
de
Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
12.10.2010 21:17
fulgii de porumb, ingrasa?
Vreau sa stiu dak fulgii de porumb ingrasa,sau ce este mai bun pentru o cura de slabit.mutumesc!
02.10.2010 12:19
Excelent
Foarte bun articol,simplu si pe intelesul tuturor.Bravo!
05.05.2009 15:27
daca ingrasa
EU DIMINEATA MANANC 150 ML LAPTE CU VREO-O 2-3 PUMNI PLINI DE FULGI DE PORUMB....CAT AR TREBUI SA PUN K LA GRAMAJ EU NU MA PRICEP....EU AS VREA 30g DAR NU STIU CAT ESTE...SI INGRASA ATAT KT MANANC EU???RASP
29.10.2008 18:25
Fulgi de prumb
SPUNETI-MI SI MIE DACA FULGII DE PORUMB SUNT BUNI PT CONSTIPATIE.
04.03.2008 14:41
Sunt foarte bune
08.01.2008 21:38
Ce inseamna risc alimentar la biscuiti?
Inseamna ce poate avea biscuitele in el ? Puse din intamplara sau cu intentie nu e vorba de cereale, da?
06.11.2007 19:32
Fulgii de ovaz
Mananc fulgi de ovaz de 7 ani. Dimineata umplu 2/3 cana cu fulgi peste care torn lapte cald. Las 10-15 min sa se imoaie si apoi adaug o lingurita de miere de albine. Daca doresc sa-le dau alt gust, adauga putina cacao. Fulgii de ovaz reduc colesterolul, fiindca contin fibre solubile ce se combina cu colesterolul "rau" sau LDL. La 64 ani am colesterolul sub 180 mg, limita maxim permisa fiind de 240 mg.
13.07.2007 17:31
AS DORI RETETE PENTRU PORUMBEI CALATORI PENTRU ANTISTRES,STIMULENT PENTRU EFORT,RECUPERARE RAPIDA.
RETETE DIN CEAIURI, PLANTE, MIERE. 0747111251.
13.07.2007 17:25
CAUT OVAZ DECORTICAT
TEL 0747111251
06.03.2007 08:14
fulgii de ovaz
Eu ii mananc simplu,doar cu lapte fierbinte.In cateva minute se inmoaie si se pot consuma fara nici un adaos. Sau se poate consuma cu putina miere. E mai sanatos,zic,eu,decat sa-i combini cu alte ingrediente.
20.07.2006 12:19
Un om atent cu nutritia sa.
Da,categoric da.Trebuie lasati mai mult timp in lapte-circa4-5min si apoi pot fi mincati fara nici o problema.Si mai buni sunt daca ii combinati cu10%fulgi de porumb trasi/facuti cu cacao.Sunt deliciosi.Si mai buni sunt daca ii amesteci cu o lingura de stafide.Sunt un fel de musli "integtrali".
05.05.2006 16:12
oare fulgii de ovaz pot fi mancati cu lapte? ce gust au?
04.05.2006 10:01
Fibrele dietetice se impart in 2 mari categorii: fibre solubile si fibre insolubile, acestea aflandu-se impreuna in fructe, cereale si legume. Este diferit raportul dintre ele: tarata de grau, mazarea, ananasul sunt mai bogate in fibre insolubile, iar caisele, prunele, ceapa, morcovii contin mai multe fibre solubile. Cea mai bogata sursa de fibre insolubile este tarata de grau. Fibrele insolubile regleaza tranzitul intestinal, prevenind astfel constipatia. In plus, in stomac, ele isi maresc volumul si creeaza senzatia de satietate, ceea ce este foarte important in reducerea si mentinerea greutatii corporale. Deci, cerealele ne ajuta sa slabim cu conditia sa contina suficienta tarata de grau si sa nu contina zaharuri rafinate si grasimi. Cerealele integrale pe langa tarata (fibre) contin si faina (amidon). Deci este mult mai eficient consumul de tarata ca atare sau prelucrata. Fibrele solubile contribuie la reducerea de nivelului de colesterol din sange si la reducerea nivelului glicemiei. In concluzie, alegandu-ne atent ceea ce mancam ne hranim si in acelasi timp ne mentinem sanatatea.
Desideria
14.04.2006 20:18
cereale
cerealele sunt super bune si sanatoase.ar trebui sa manance toata lumea
Spune-ti parerea
|
|
Asigura-te ca nu pierzi nicio informatie utila: articole/retete importante sau horoscopul zilnic. Da click pe butonul “Allow” pentru a ne permite sa-ti trimitem notificari.
Cresterea copiilor | Frumusete & ingrijire |
Medicina alternativa | Nutritie |
Psihologie | Relatii |
Sarcina | Sanatate sexuala |
Sistemul imunitar | Slabeste sanatos |
Sport | Shopping |