Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ochii si computerul
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Ochii si computerul > Calculatorul iti face rau?

Calculatorul iti face rau?

Pe nesimtite se schimba ceva in capacitatea ta de concentrare, perspectiva vizuala parca se imprima cu patternul ecranului de calculator iar capul incepe sa te doara. O senzatie de greata apare, prima data la sfarsitul unei zile intregi in fata ecranului, apoi te insoteste din primele minute in care deschizi calculatorul dimineata.

Oftalmologie

Cauta in site mai multe informatii despre cum poti proteja ochii copiilor
Top Sanatate iti recomanda
·Un ochi bun = sanatate maxima!
Sanatatea ochilor este cea mai importanta

Monitorul nu e foaia de hartie

Peste 80% dintre cei care lucreaza in fata calculatorului se plang de aceleasi probleme. Sursa lor nu o constituie "radiatiile" emanate de monitor ci efortul de concentrare facut de ochi. Literele de pe ecran au o luminozitate si structura diferita de cele scrise pe foaia de hartie, de aceea ochiul e obligat la o focalizare continua si foarte solicitanta pentru a interpreta imaginea.

 

 

Miopii nu se adapteaza

Adaptarea e foarte obositoare mai ales pentru cei care sufera de tulburari de refractie - miopie sau hipermetropie.

Eforul de citire este dublat si de acomodarea continua la doua medii cu luminozitate diferita: incaperea si ecranul.

Desi nu ne dam seama, cand privim la calculator clipim de 5 ori mai rar decat in restul timpului. Corneea isi pierde hidratarea si se irita foarte usor.

 

 

Prima solutie

Medicii recomanda sa luam privirea din monitor din 5 in 5 minute. Se pare ca aceasta metoda simpla are un efect relexant asupra structurilor oculare, diminueaza starea de rau si amana degradarea.

 

 

Nu merge la medic seara

In cazul in care observi una din tulburarile enumerate trebuie sa faci un consult oftalmologic, dar, ai grija, nu dupa o zi in care ai folosit mult calculatorul, fiindca muschii ochiului sunt incordati, prin urmare valorile dioptriilor tale vor fi deviate.

 

 

Solutia ideala

 

Chiar daca esti singura(ul) din birou care nu se poate plange de vreun impact negativ al calculatorului asupra vederii e important totusi sa te protejezi pentru a preveni consecintele acestui tip de acomodare brutala. Poti achizitiona o pereche de ochelari speciali pentru computer.

 

Daca porti deja ochelari de vedere e recomandat sa adaugi un strat antireflex pe suprafata lentilelor pentru o protectie adecvata. Unele cabinete ofera gratis acest serviciu la fiecare comanda de lentile.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  17.05.2011 20:41 
Nu cred in ochelari
Am o vechime de 22 de ani in Informatica si nu ochelarii sunt cei care protejeaza ochii ci, exercitiile de gimnastica pentru ochi!
  09.08.2010 15:16 
eu cred ca toata lumea ar trebui sa isi faca un control mai ales cei care isi petrec timpul in fata pc-ului pentru ca si eu am avut aceeasi problema,nu ma-am dus la control cand trebuia iar acum trebuie sa port ochelari mult timp.Nu cred ca are vreun efect medicamentele sau picaturile de protectie pc ,eu cred ca cel mai bn e sa iti achizitionezi o pereche de ochelari de protectie pt tn si sanatatea ta
  27.06.2009 17:48 
intrebare
Apreciez articolele, dar doresc a şti ce picături şi tratamente de ochi, rtrebuie a le evita, acum când urmez un trataemnt pt. a putea rămâne gravidă? Mulţumesc mult şi de se poate doresc un răspuns telefonic cu taxă inversă, la tel.0740-328257, deoarece în zona Sânnicolaul Mare nu sunt conerctată la Net. Adresa de Net=zivem@yahoo.com
  12.03.2009 07:36 
Asa este....
Calculatorul dauneaza vederii. Stiu pentru ca am patit si eu...... vederea slabeste din ce in ce mai mult iar dupa ore de stat la calculator clipesc frecvent.
  11.12.2008 17:45 
Nu cred
Nu cred nimic din ce se spune aici... nu am auzit prea multe persoane care sa se planga de asa ceva (de fapt doar o persoana) si chiar si ea vede excelent... dar nu ar fi rau sa incercam aceste sfaturi.
  29.08.2008 08:45 
ochelari speciali
Am citit ca s-au inventat niste ochelari "cu sauna" speciali p entru asa ceva - nu costa "decat" 225 de dolari http://www.brasov.top-10.ro/article.php?id_article=1034&titlu=DESCOPERIRI-MEDICALE-(10.07.08)
  26.02.2008 07:21 
Interesant
De unde credeti ca pot si eu sa fac rost de o pereche de lentile pentru calculator?
  18.07.2007 22:47 
eu cred ca daca iti protejezi ochii cu niste lentile speciale nu exista nicio problma
  14.06.2007 14:08 
monitoru
Eu imi petrec timpul liber la un calculator, adica cam 6-7 ore pe zi,dar monitorul nu are nici o vina in dereglarea vederii noastre, ci jocurile si programele, ca stam atat de atenti si de neglijenti incat uitam sa mai si clipim, e adevarat ca in unele moduri poate fi folositor (la servici sau la nevoie) dar pt. niste jocuri sau filme nu merita.Asta a fost parerea mea, acum o astept pe a-voastra !!!
  25.09.2006 21:31 
ochi
si eu am ochelari cu lentila speciala si cu un strat antireflex si imi este de ajutor deoarece lucrez 8 ore pe calculator si intreadevar ma protejeaza
  23.09.2006 11:14 
super
ma bucur ca am citit acest articol deoarece eu port ochelari , dar nu stiam ca se poate adauga pe suprafata lor un strat antireflex. multumesc de sfat
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie