Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Psihologie medicala
Home > Stil de viata > Psihologie > Psihologie medicala > Bulimia nervoasa - o pofta de mancare exagerata?

Bulimia nervoasa - o pofta de mancare exagerata?

De ce unele persoane mananca foarte mult fara sa le fie foame si apoi isi provoaca vomismente pentru a scapa de surplusul de mancare? Aceasta este o intrebare al carei raspuns incercam sa ti-l oferim in continuare.

Psihologie

Da dovada de un maxim de creativitate cu ajutorul metodei Six Thinking Hats
Top Sanatate iti recomanda
·Ce este analiza tranzactionala?
Analiza tranzactionala este, in primul rand, o filosofie, un punct de vedere asupra oamenilor.
Bulimia - problema de sanatate majora

Termenul de bulimie nervoasa se refera la episoade de supraalimentare masiva care apar de obicei cand individul este singur. Bulimia este un simptom de foame excesiva, mult dincolo de necesitatile organice si cauzat de o perturbare neuropsihica.

Pacienta tipica pentru sindromul bulimic este o tanara femeie in jurul varstei de 20 de ani care se plange de comportamentul alimentar asupra caruia a pierdut controlul. Adeseori prezinta zilnic episoade de bulimie insotite de suferinta psihica si urmate de vomismente autoinduse.

Alimentarea haotica poate ocupa cea mai mare parte a timpului si o poate impiedica in desfasurarea normala a activitatilor sociale, ocupationale si academice.

Gandurile ei se indreapta frecvent inspre alimente, dieta, forma corpului, prezentand simptome depresive, cum ar fi stima de sine scazuta, tristete, tulburari de somn, lipsa sperantei si uneori ideatie suicidara.

Episoadele bulimice pot fi spontane sau planificate. In cea de-a doua varianta, poate sa viziteze deliberat magazine alimentare pentru a-si cumpara dulciuri, carne sau alte alimente. Unele femei care nu le pot cumpara, pot ajunge sa le si fure. Uneori, bulimia nervoasa poate fi asociata cleptomaniei.

Intorcandu-se acasa si asigurandu-si pe cat posibil intimitatea, pacienta trece la o ingestie alimentara pana apare disconfortul abdominal care ii poate provoca dureri. Ingestia alimentara poate fi insotita initial de placere, dar, dupa un timp, alimentele isi pierd gustul si sunt ingerate cat se poate de rapid, de obicei cu sentimente coplesitoare de dezgust de sine si panica.

Dupa episodul bulimic, sentimentele de vina persista si ele se pot accentua generand varsaturi autoinduse sau alte comportamente de eliberare, post sau excesul exercitiului fizic.

Pentru a induce vomismentele, pacienta isi introduce degetele sau un instrument corespunzator in gat. Dupa cateva saptamani sau luni, descopera ca isi poate provoca vomismente doar prin simpla aplecare aupra chiuvetei sau toaletei, uneori cu o usoara presiune abdominala.

Varsaturile au loc exact dupa episodul bulimic sau dupa o perioada scurta de timp, de obicei dupa maxim 30 de minute. Adeseori, imediat dupa varsaturi apare alt episod bulimic.


Declansarea bulimiei

Aparitia bulimiei este de obicei asociata interventiei unor factori stresanti, simptomul bulimic fiind precipitat de interactiunea a cel putin doi dintre factorii:

  • Conflicte sexuale, indeseobi cele centrate pe inceputul sau sfarsitul unei relatii afective majore;
  • O schimbare substantiala in ocupatie sau in localizarea geografica, astfel incat pacienta se simte dezradacinata sau in nesiguranta;
  • Pierderea - implicand un deces, o instrainare sau o separare de un membru al familiei sau de un prieten apropiat.

Acesti factori precipitanti se adauga altor factori ca: dubii majore privind feminitatea, implicand indoieli asupra atractivitatii lor, suferinta asociata unei discrepante majore intre conceptul de sine si conceptul unei femei "ideale" stereotipe, relatii precare cu parintii, stima de sine extrem de scazuta, relatii precare cu persoane de aceeasi varsta. Indiferent de factorii implicati, pacientele se simt ratate ca femei si proiecteaza acest aspect asupra corpului lor, tinand dieta si incercand sa-si modifice forma corpului.


Starea mentala a bulimicei

In propriile descrieri, bulimica foloseste adjective ca "grotesc", "gras" sau "dezgustator" si, adeseori, imaginea corporala nu corespunde realitatii, astfel incat pacienta cu o greutate normala se considera ca fiind foarte grasa. De asemenea au fost observate simptome afective, incluzand autodeprecierea, tulburarile de concentrare, pierderea interesului, lipsa de speranta, tulburarile de somn si ideatia suicidara.


Tratamentul bulimiei

In tratamentul bulimei trebuie tinut cont de faptul ca aceasta tulburare se asociaza adeseori cu alte probleme medicale fiziologice si psihologice. De aceea tratamentul bulimiei trebuie sa includa si tratamentul tulburarilor asociate. Apelul la psihoterapie ramane o metoda eficienta in tratamentul acestei boli. Totodata abordarea nutritionala si cea medicamentoasa nu trebuie neglijate nici ele iar o atentie speciala trebuie acordata reintegrarii sociale a persoanei afectate.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  04.02.2012 13:56 
Ajutorul tau este de la Domnul
Uite, eu sufar de aproape 5 ani de aceasta boala. Cert este ca de un an deja nu mai vomit. Inainte nu credeam ca exista Dumnezeu si nu stiam ca pot colabora cu El, comunica, si ca ma poate ajuta in tot ceea ce vreau eu. Treceam printr-o perioada foarte grea acum doi ani, aveam aceste crize de bulimie, aveam o relatie din care nu puteam iesi. Cert este ca, atunci mi S-a descoperit Dumnezeu. Repet. nu credeam. Am inceput sa cercetez diferite religii, am facut si yoga... nu intru in mai multe detalii. Daca vei vrea si vei simti ca e o farama de adevar si ca nu vorbesc prostii cum fac toti cei care ne controleaza si ne mint frumos cu medicamentele, hipnozele si terapiile lor. Ajutorul este de la Domnul. Daca vrei, Il poti primi si tu in viata ta. Nu vreaus a sune ca o reclama comerciala, dar pentru ca te inteleg si pentru ca am trecut si trec prin ceea ce ai trecut tu, inteleg foarte bine ce simti inlauntrul tau. Da. Hristos exista. Eu sunt dovada ca El exista. De doi ani de zile, mi-a schimbat toata viata. 360 de grade e putin spus. Cu El m-am lasat de fumat, cu EL m-am lasat de droguri, de bautura, de viata de noapte. Poate ca duci o viata de noapte si poate ca-ti place, dar totul este desertaciune. Menita sa te tina legat de ea ca s anu vezi Adevarul. Daca vrei ajutor, te pot ajuta spunandu-ti cum exact m-a schimbat pe mine. Ce-am facut, de fapt, ce-a facut El. Ai nevoie de o curatire launtrica. Sa-ti cureti sufletul de toata zgura cu care te-a improscat lumea de cand te-ai nascut si pana acum. cerceteaza-te pe tine insuti si vei intelege ca am dreptate. Ia aminte la ce-ti spune inima. Iarta-ma, nu stiu cum te cheama, iti doresc s afii c alauzit de El pretutindeni. E singurul care te iubeste cu adevarat. Nici amma nici tata, nici nimeni nu te iubeste cum o face El si vrea sa simti asta. fa-ma demodata sau cum vrei tu... eram si eu al moda... darcu ce folos, unde ma duce toata moda? daca maine mor, ce rezolv ca ma tund nu stiu cum si ca ascult nu stiu ce muzica? sufletul meu crezi ca are nevoie de astea? nope.. adriana.savu1@gmail.com Domnul sa te vindece!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie