Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Leziuni oculare
Home > Afectiuni si boli > Oftalmologie > Leziuni oculare > "Arsurile" chimice la nivelul ochiului

"Arsurile" chimice la nivelul ochiului

Expunerea ochiului la orice substanta chimica poate duce la o arsura a ochiului. Cel putin 15% din cazurile de ardere a fetei afecteaza si ochii. Cu toate ca majoritatea arsurilor pot sa creeze doar un disconfort minor, orice expunere sau arsura de natura chimica trebuie tratata cu seriozitate.
Severitatea arsurii depinde de substanta cu care ochiul tau a intrat in contact si de timpul cat a fost expus. In majoritatea cazurilor, numai partea din fata a ochiului iti este afectata. Corneea este stratul chiar de la suprafata care este cel mai afectat. Arsurile care penetreza dincolo de cornee sunt cele mai severe.


Cauzele arsurilor de natura chimica

In mod normal, arsura chimica intervine la locul de munca, prin expunerea ochilor la substante chimice industriale. Cu toate acestea, se intalnesc cazuri si de arsuri cu substante chimice de curatenie folosite in gospodarii, care pot fi la fel de periculoase.


Arsurile chimice pot fi grupate in trei categorii
:

  • Arsuri cu substante alcaline. Acestea sunt cele mai periculoase. Substantele alcaline penetreaza suprafata ochiului si pot cauza rani grave. In general, ochiul este afectat foarte rau daca PH-ul substantei este mare.

  • Arsuri cu substante acide. Acestea rezulta ca urmare a contactului cu substante cu un PH scazut si sunt mai putin grave decat arsurile cu substante alacaline. Exceptia o face arsura cu acidul hidrofluoric, care este la fel de periculoasa ca si arsurile cu substante alcaline.

  • Arsuri cu substante iritante. Iritantii sunt substante care au un PH neutru si care, in contact cu ochiul, cauzeaza mai mult disconfort decat il afecteaza. Multi detergenti casnici sunt incadrati in aceasta categorie. Spray-ul cu piper este si el un iritant. Poate sa cauzeze durere in zona ochilor, insa nu afecteaza vederea.

Aciditatea - PH-ul unei substante- este masurata pe o scara de la 1 la 14. Cu cat este mai mic numarul, cu atat este mai acida substanta. Cu cat este mai mare, cu atat are proprietati alcalinice. Daca o substanta nu este nici acida, nici alcalina, este neutra si are PH 7. Simptomele arsurilor chimice O scadere a acuitatii vizuale si chiar pierderea vederii indica o afectiune grava a ochiului.


Simptomele care apar imediat dupa contactul cu substanta sunt
:

  • durere

  • iritatiea ochiului

  • lacrimare

  • roseata

  • neputinta de a-ti tine ochiul deschis

  • senzatie de corp strain in ochi

  • inflamarea pleoapei

  • incetosarea vederii, datorata durerii sau lacrimarii ochiului

Daca suspectezi o arsura cu o substanta alcalina sau acida, trebuie sa soliciti ingrijire de specialitate intr-un timp scurt. Tot ce poti face pana la venirea medicului este sa iti clatesti incontinuu ochii cu apa rece. Daca ai intrat in contact cu o substanta iritanta, atunci poti sa iti acorzi singur/a ingrijire. Este, insa, indicat, sa soliciti si ajutorul doctorului tau oftalmolog.


Autoingrijire

  • Clateste ochiul in cel mai scurt timp de la expunerea lui la substanta iritanta.

    • Incepe prin a-ti clati ochiul timp de 10 minute inainte de a-l trata. Cu cat substanta chimica sta mai mult timp in ochi, cu atat devine mai periculoasa.

    • Ideal ar fi ca la locul de munca sa fie instalat un dispozitiv de clatire a ochilor cu substanta salina izotonica sterila. Daca, insa, te afli acasa sau la serviciu nu exista o asmenea instalatie, atunci, foloseste apa rece de la robinet din abundenta. Daca ai conditiile necesare, clateste-ti ochii in dus, lasand apa sa iti curga pe intreaga fata.

    • Tine-ti ochii cat poti de larg in timp ce ii clatesti


    Medicatie

    Pana la vindecarea suprafetei ochiului, este un risc mare de infectie. De aceea, medicul specialist o sa iti prescrie antibiotice sub forma de picaturi sau unguent. Interventie chirurgicala In mod obisnuit, nu se apeleaza la astfel de interventii. Insa in cazul arsurilor severe, poate fi nevoie de operatie la nivelul pleoapelor si a suprafetei oculare. Daca corneea devine opaca sau are un aspect incetosat, este nevoie de un transplant de cornee. Arsurile chimice, in special cauzate substante alcaline, pot provoca diferite afectiuni ale ochiului, cum ar fi cataracta sau glaucomul, care, ulterior, vor necesita interventie chirurgicala. Prevenire

    • Poarta ochelari de protectie atunci cand manipulezi substante chimice industriale
    • Urmeaza cu atentie instructiunile de folosire a detergentilor
    • Depoziteaza substantele chimice in locuri unde copiii nu au acces. Copiii sufera astfel de arsuri chimice in marea majoritate a cazurilor atunci cand nu sunt supravegheati.

    Recuperare

    Iritatiile ochiului cauzate de contactul cu diferite substante nu cauzeaza afectiuni grave ale ochiului decat in cazuri rare. Recuperarea in urma arsurilor chimice cu substante alcaline sau acide difera in functie de adancimea ranei la nivelul ochiului.

    • Arsura de gradul 1: te vei recupera 100%
    • Arsura de gradul 2: vei ramane cu cicatrice, dar iti vei recapata acuitatea vizuala
    • Arsura de gradul 3: nu iti vei recapata acuitatea vizuala 100%
    • Arsura de gradul 4: ochiul iti va fi afectat, fara sanse de recuperare majora.

  • Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
      11.11.2011 08:41 
    arsura coornee
    am o arsura de coornee din decembrie 2010 urmez un tratament cu nostamine, trium, corneregel, nettavisc. Nu am facut nici un progres in imbunatatirea vederii de aceea intreb este necesar un transplant de coornee si unde se poate face?
    Spune-ti parerea
    * cod Greu de citit?
    Regenerare cod

    Newsletter-ul TopSanatate
    dinamism si energie de la prima ora!


    Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
    Medicina alternativaNutritie
    PsihologieRelatii
    SarcinaSanatate sexuala
    Sistemul imunitarSlabeste sanatos
    SportShopping
    CardiologieDermato - venerologie
    EndocrinologieGastroenterologie
    Ghid de prim ajutorGinecologie
    NefrologieOftalmologie
    OncologieOrtopedie
    PsihiatrieSanatatea spatelui
    Sanatate publicaStomatologie