Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tulburari de alimentatie
Home > Stil de viata > Nutritie > Tulburari de alimentatie > Anorexia si dieta prin infometare

Anorexia si dieta prin infometare

Dereglare profunda a apetitului, anorexia, se vede ca se manifesta in mediile familiale perturbate psihologic.
Au fost specialisti care au inlocuit termenul de anorexie isterica cu anorexie mentala. De asemenea, se considera ca exista o anorexie tipica primara si o anorexie mentala secundara atipica care se asociaza cu manifestarile psihiatrice.

Anorexia mentala este mai frecventa la tinerele fete, lipsind aproape total la baieti. Am intalnit la cabinet tinere aproape distrofice si inca tineau cure, diete pentru slabit.

Una dintre cele mai interesante tulburari, care a atras interesul terapeutilor de familie este anorexia nervoasa, in special in faza ei adolescentina. Aceasta infometare serioasa, uneori aproape de moarte a femeilor tinere tinde sa fie una din anomaliile care se potrivesc in societatea moderna. Aproape toate femeile doresc sa arate precum stelele de cinema, alegand diferite modele, dorind sa fie suple si frumoase.

Fotomodelele isi incep adesea infometarea cu diete usoare, structurand obisnuintele ciudate legate de hrana. Adesea dieta initiala devine infometare si apoi apare o dinamica proprie, care nu mai poate fi controlata. Au fost situatii in care tinerele au murit de foame. Familia este cea afectata de aceste comportamente ciudate care aduc durere. Grijile celor apropiati, suferintele acestoraraman fara ecou de multe ori.

Admiram cu totii fetele frumoase din spoturile publicitare, dar totusi este o prea puternica centrare pe forma trupului, pe modul in care se poate transforma in salile de sport, pe interventiile chirurgicale pentru remodelare, ajungandu-se la adevarate industrii in reconstructia corporala.

Pentru refacerea trupului sunt multe cai, dar pentru cea a spiritului exista doar una. Omul nu este doar trup. Acest trup este o camasa a spiritului; camasa care poate fi deosebit de frumoasa si bine ingrijita, dar ce anume protejam, ce purtam sub ea?

Foarte multe tinere nu stiu acum nimic din ceea ce inseamna responsabilitati familiale, de cuplu, respectul pentru mama, tata, frati, cum sa-si protejeze familia pe care urmeaza sa o construiasca, ingrijirea copilului, a sotului, dar stiu totul despre antrenarea muschilor pe segmente corporale, metode de seductie si tehnici sexuale.

Persoanele care sufera de aceasta tulburare alimentara, prin aceasta atitudine isi pot exprima propriile dorinte intr-o familie, adesea anorexia fiind primul semnal. Terapia de familie, in aceste cazuri este o sansa de a-i ajuta pe pacienti sa-si formuleze propriul punct de vedere si sa-si defineasca o reala autonomie in viata lor.

de Lidia Illia Danielescu, psiholog

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.12.2008 17:37 
sunt confuza
Daca am 55 de kg la 1.63m inseamna ca sunt mult prea grasa??????
  18.02.2008 21:45 
Sunt anorexica?
Daca am 45 kg la 1.60 m inseamna ca sunt anorexica, unii asa imi zic nu stiu ce sa mai cred... astept un raspuns.
  18.09.2006 23:17 
so what? :)
daca am 56kg shi 1.80m, inseamna k sunt anorexica? p.s. ador sa arat super zvelta
  28.08.2006 16:55 
amanunte
Vreau sa stiu si eu ce date anume s-au folosit pentru redactarea acestui articol, care mi se pare o impertinenta totala, atat ideatica, cat si a modului de exprimare, extrem de superfluu si desuet. Eu daca as citi acest articol si as suferi de anorexie, m-as frustra suplimentar, dar asta inainte de a ma amuza copios ca un diletant expune o parere atat de puerila despre o boala destul de grava in esenta ei. Sfat de urmat: nu mai cosmetizati in van articolele, doar sa le dati o forma... Suna bine, dar nu exprima nimic..Cum era cu "camasa trupului"?
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie