Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alergii alimentare

Alergia la ou

Unul dintre cei mai intalniti alergeni la copii si adolescenti este reprezentat de ou. Acesta contine multe proteine, multe dintre ele fiind potentiali alergeni, in special pentru cei mici.
Ce este alergia la ou?

Mai intai sa aflam ceva despre alergie in sine. Cand o persoana este alergica la ou, sistemul imunitar reactioneaza la proteinele continute de ou. Aceste proteine sunt tratate de organism precum niste "invadatori periculosi"; drept urmare se produc anticorpi pentru a lupta impotriva lor.

Oricand o persoana, care este alergica la ou, consuma un aliment ce contine proteine ale acestui produs alimentar, organismul produce anticorpi si histamine. Declansarea acestei reactii determina starea de rau a unei persoane alergice.

Alergia la ou se poate declansa fie ca reactie a organismului la proteinele albusului, fie la acelea ale galbenusului. Alergia se declanseaza de obicei la copiii foarte mici, cel mai mare nivel alergic fiind atins in jurul varstei de 5 ani.

Ouale se numara printre cele opt alimente care cauzeaza in 90% din cazuri alergii in randul copiilor - laptele, alunele, nucile, graul, soia, pestele si scoicile sunt celelalte sapte alimente alergice.

Pentru ca vaccinurile reprezinta o parte importanta a sanatatii, mai ales in perioada copilariei, multe persoane sunt ingrijorate daca pot sa faca anumite vaccinuri (vaccinul antigripal, vacinul impotriva pojarului, rubeolei etc.) celor mici.

Vaccinurile se dezvolta in culturi din celule de ou si pot contine o cantitate redusa de proteina de ou. Inainte de a face un vaccin copilului tau, fii precaut si anunta medicul daca cel mic dezvolta alergie la ou.


Semne si simptome

Oamenii care sunt alergici la ou se pot simti rau fie cateva minute de la consumarea vreunui aliment ce contine proteina de ou, fie cateva ore. Cele mai multe reactii alergice dureaza mai putin de o zi, afectand una din urmatoarele parti ale organismului:

  • pielea - apar eczeme; apar edeme si pete rosii in jurul gurii;
  • tractul gastrointestinal - sub forma de crampe abdominale, diaree, greata si stari de voma;
  • tractul respirator - simptomele se pot intinde de la mancarimi nazale, rinoree, aspectul inrosit al ochilor, stranuturi, tuse pana la astm.

Persoanele care dezvolta o alergie serioasa la ou pot ajunge sa sufere de anafilaxie. Aceasta reactie alergica puternica se manifesta prin prurit, greturi si varsaturi; edem al gurii si cailor respiratorii ce pot conduce la inabilitatea de a mai respira cum trebuie.

Pe langa acestea, exista pericolul de hipotensiune arteriala, decesul putand surveni in scurt timp - aceasta forma extrema este cunoscuta sub numele de soc anafilactic. In asemenea situatii tratamentul de urgenta la care recurge medicul consta in administrarea de adrenalina, lichid intravenos, oxigen si antihistaminice.

Pentru oamenii deosebit de sensibili la acest alergen (pentru ei un simplu miros sau intrarea pielii in contact cu oul poate declansa o reactie anafilactica) este recomandat sa nu aiba niciodata in casa asemenea alimente.


Cum se ajunge la acest diagnostic?

Determinarea alergiei la ou nu este intotdeauna atat de simpla. Daca o persoana prezinta aceeasi reactie de fiecare data cand mananca ou, diagnosticul este mai simplu de stabilit. Dar, cele mai multe persoane care se confrunta cu aceasta problema dezvolta reactii alergice la proteinele din ou care se regasesc in mai multe produse alimentare - in astfel de cazuri alergenul este mai greu de identificat.


Citeste ingredientele!

Nu este nici o surpriza in faptul ca prajiturile, cerealele, diversele creme, inghetata sunt facute din ou; dulciurile, chiftelutele, variate sortimente de supa sau ciroba includ, de asemenea, derivate ale oului. Exista multe produse sau ingrediente care contin proteine ale oului, chiar daca numele sub care se regasesc nu cuprind numele de "ou"; pentru asemenea produse, ouale sunt folosite cu o functie specifica si pot fi listate pe ambalaje sub termenii urmatori: "liant" sau "adaos", "emulgator", "coagulant".

Oul este utilizat sub forma de agent spumos in bere, produse lactate sau capucino. Inclusiv anumite farduri, diferite tipuri de sampon si chiar medicamente contin proteine ale oului.

Daca esti alergic la ou, pentru siguranta ta, evita alimentele pe al caror tabel de ingrediente este trecuta vreuna din urmatoarele substante:

  • albumina;
  • ou sub orice forma - galbenus, albus, pudra de ou etc.;
  • globulina;
  • lisozima;
  • ovalbumina;
  • ovoglobulina;
  • vitelina.

de TopSanatate
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  09.09.2011 22:12 
alergia
ce se poate intimpla daca copilul meu a facut alergie la vaccinul de 4 ani.
  17.01.2010 09:39 
alergie ou
cum se manifesta alergia la ou
  24.04.2009 08:34 
alergii la ou
cum se poate trata am o fetita de 2 ani.
  30.08.2008 23:53 
Se poate trata?
Am un nepotel de 4 ani alergic la ou. Se poate trata aceasta alergie? Nu exista vaccin contra acestei alergii? Nu dispare cu cresterea?
  11.08.2008 15:57 
Alergie la ou
Am 23 de ani si am alergie numai la oua de la tara. Nu stiu de ce... ouale cumparate de la magazin nu-mi fac niciun rau oricate as manca insa ouale de la tara imi provoaca o eruptie accentuata pe corp si mancarimi groaznice.
  29.04.2008 01:45 
Am un baietel de 2 ani si azi dupa-masa cand i-am dat sa suga (el inca mai suge) am vazut ca ii apareau ceva buburuze pe fata exact asa ca si cand pui mana pe o urzica si iti iasa buburuzele acelea. Am crezut ca din cauza laptelui meu dar nu. Si cand i-am facut baiata in seara asta am vazut ca de la aburii din baie iau iesit din nou. Ii apar si ii dispar. Cand se incalzeste ii apar. Ieri a mancat oua oare sa fie din cauza oului? Va rog sa-mi scieti pe adresa de mail i_onisor@yahoo.com. Va rog tare mult
  24.08.2007 21:46 
Alergo_Dermii
vreau sa stiu cat mai multe
  07.04.2007 08:00 
Alergia la ou
Alergia la ou si nu numai.... Medicii de familie sunt mult depasiti !!! Ei nu mai fac decat sa ia tensiune,sa se uite in gat si sa-ti pina stetoscopul putin pe langa san,uitand ca mai exista si spate!!!Si ce mai fac? Transcriu medicamentele de pe retetele medicilor specialisti din spitale sau cabinete private !!! M-am gandit ca si eu ca inginera sau cel de langa mine ca economist sau poate chiar un meserias sau oricine ar putea face in acest fel medicina ! Nimeni nu spune nimic ,pentru ca depindem de medicul de familie... eu ma chinui cu alergiile si alte probleme,dar consultatia este intotdeauna la distanta,prin telefon ,poate o data la trei luni,chiar daca ai 40,50 sau 80 ani;Pacat !
  28.03.2006 08:06 
Alergia la ou
Articolul este O.K.dar as avea un comentariu de facut. M-ar fi interesat sa precizati de la ce varsta se poate introduce in alimentatia copilului mic ou si sub ce forma(intai galbenusul sau intai albusul). Va multumesc.
  24.03.2006 05:42 
Alergia la ou
este un articol foarte bun care cuprinde informatii importante pentru oricare dintre cititori. Va multumesc !
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie