Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tulburari de alimentatie
Home > Stil de viata > Nutritie > Tulburari de alimentatie > Afla de la un medic despre toxiinfectia alimentara

Afla de la un medic despre toxiinfectia alimentara

Desi suna pretentios, toxiinfectia alimentara (intoxicatia alimentara) nu este deloc o afectiune de care sa ne speriem. Totusi, ca orice lucru aparent simplu si curabil, nu trebuie neglijata. Toxiinfectia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau bauturi infestate cu agenti patogeni precum bacteriile, virusurile sau parazitii.




Cum ajung alimentele sa fie contaminate?


Alimentele se pot contamina din mediul inconjurator (praf, microbi), pe parcursul procesului de crestere (fructe, legume) sau in timpul prepararii lor (contamineaza atat bucatarul cat si consumatorul).


Cum impiedicam alimentele sa fie contaminate?


Alimentele trebuie refrigerate la temperaturi optime. Exista chiar o conduita de dispunere a tipurilor de alimente in frigider, cum ar fi nealaturarea carnii altor alimente (trebuie respectata in special de persoanele sensibile digestiv), de asemeni trebuie spalate si curatate cu grija inainte de a fi consumate, iar prepararea trebuie facuta la temperaturi corespunzatoare, pentru ca temperaturile inalte distrug majoritatea germenilor patogeni.
Despre spalatul pe maini inainte de preparea, servirea si luarea mesei, nu cred ca este necesar sa amintesc, dar o fac, pentru ca uneori informatia nu este suficient de asimilata.

Ce ne supara?

Principalele semne si simptome ce apar in intoxicatia alimentara sunt cele gastro-intestinale.
Primul simptom este, in cele mai multe dintre cazuri, diareea.
Deseori aceasta poate fi insotita de manifestari suplimentare: greata, varsaturile si durerea abdominala (crampele intestinale).
E important sa stim ca nu toate toxiinfectiile alimentare "beneficiaza" de aceste simptome relativ usoare care nu provoaca un disconfort major bolnavului. Unele toxiinfectii alimentare pot avea simptome mult mai grave, si anume febra ridicata (38-39°C), dureri musculare, complicatii sangvine si renale severe, paralizie nervoasa si musculara. Toate acestea implica aparitia unor infectii cu germeni foarte patogeni. Dintre acestia, cei mai cunoscuti sunt:


" Salmonella enteridis - dobandita in special prin consumul oualelor de rata insuficient preparate
" Clostridium botulinum - bacterie ce produce neurotoxina botulinica, usor de recunoscut in conserve. Din cauza gazului pe care il produce, capacul se bombeaza
" Escherichia Coli care produce diareea sanguinolenta

Agentii patogeni au nevoie de un timp de incubatie, ca in oricare infectie, astfel ca semnele si simptomele unei infectii digestive pot aparea intr-un interval de 2-3 ore si 12-36, chiar 48 de ore uneori.
Acest interval depinde de tipul agentului patogen precum si de factorii ce tin de individualitatea pacientului: varsta, starea de sanatate, forta raspunsului imunitar. Persoanele cu risc crescut de a dezvolta aceste boli sunt copiii, femeile insarcinate, varstnicii, bonavii cronici (in special diabeticii) si pacientii care urmeaza un tratament imunosupresor.


Cum evolueaza boala?

Agentii patogeni ingerati ajung la nivelul intestinului subtire prin intermediul alimentelor contaminate. Aici urmeaza mai multe trasee in functie de tipul fiecarui agent: unele se ataseaza de peretele intestinal, incep sa se multiplice, provocand inflamatie locala, altele raman in peretele intestinal si produc toxine pe care le elibereaza in circulatia sangvina iar altele pot chiar invada tesuturile si organele.

Simptomele principale ale infectiei alimentare (diareea, varsaturile, febra) sunt de fapt o metoda de aparare a organismului, folosita in incercarea lui de a elimina in timp cat mai scurt agentii patogeni care au provocat infectia.


Cand ne speriem?

E simplu sa ne pastram calmul si sa stim cand sa reactionam adecvat.
In medicina veche, totul se oprea la "raza" apusului de soare. Nimic rau nu trebuia sa dureze peste ora apunerii soarelui.

La noi, e mai simplu sa solicitam un consult medical daca durerile abdominale nu sunt diminuate dupa scaunele dese, daca varsaturile dureaza mai mult de o zi sau daca diareea dureaza mai mult de 2-3 zile (la adulti).
La copii intervalele se scurteaza si trebuie sa fim mai atenti fiindca pericolul de deshidratare este mult marit, in special sub 1 an.
Va indic pe scurt semnele grave (asociate celor obisnuite, mentionate anterior) care trebuie sa ne traga de maneca pentru a ne prezenta la un spital, cum sunt durerea intensa de cap, vertijul, tulburarile de vedere, crampele si oboseala musculara, diareea sanghinolenta.


Cum tratam?

Si aici parerile sunt impartite.
Unii medici opteaza pentru neadministrarea oricarei medicatii, lasand boala sa evolueze de la sine. Bineinteles nu in cazul copiilor, varstnicilor si bolnavilor cronici.
Aceasta atitudine terapeutica este permisa pentru bolnavii care "beneficiaza" de simptome uzuale si suportabile: greata, varsaturi, diaree, crampe intestinale.
Acestea sunt infectii bacteriene usoare, care dispar in cateva zile, in absenta oricarui tratament. Este bine, repet, atunci cand este cazul, sa ne lasam organismul sa lupte cu mijloace proprii impotriva factorilor patogeni. Ne ajuta la sporirea imunitatii, precum si la dobandirea de noi anticorpi, gata de lupta in cazul urmatoarei infectii cu acelasi agent.
Insa, sunt si cazuri in care diareea persista si simptomele se accentueaza. Atunci se recomanda consultul medical si initierea tratamentului.
Tratamentul in sine este simplist in infectiile enterale simple pe care le-am descris pana acum. Nu sunt necesare antibioticele, doar o buna hidratare urmata de o dieta de tranzitie (face trecerea de la dieta terapeutica la dieta obisnuita, dinainte de imbolnavire). E recomandat sa evitati antidiareicele, in absenta sfatului medicului, pentru ca aceste medicamente inhiba eliminarea agentilor patogeni si toxinelor produse de acestia.

" Pentru HIDRATARE se folosesc ceaiuri (menta, sunatoare) indulcite, apa plata, apa fiarta, supe de legume, compoturi, suc de morcovi. Bauturile pot fi indulcite (fara exagerari), contrar credintei populare ca nu trebuie folosit zaharul. Se evita bauturile carbogazoase sau cele cu prea mult zahar. Bauturile trebuie administrare in cantitati mici si dese.

" DIETA DE TRANZITIE este formata din orez fiert, branza, banane, piure de legume sau de cartofi, administrate, ca si bauturile in prize dese si in cantitati mici.


" DIETA NORMALA se poate relua la normalizarea scaunului, acesta fiind semnul ce o "anunta". Nu se face brusc, e recomandat sa se inceapa moderat. Normalizarea scaunului poate dura de la 2 la 4 zile in plus fata de cele 2-3 zile in care se atenueaza simptomele.


Ce facem dupa ce am scapat?

E important sa evitam excesele in timp ce ne recuperam progresiv energia de inainte de imbolnavire. Pentru a nu ne infecta din nou trebuie sa ne informam despre normele igienice de stocare si utilizare a alimentelor (cum impiedicam alimentele sa fie contaminate) pentru a ne adapta la sensibilitatea organismului propriu.

 

de Dr. Andreea Tripac

Medic generalist, rezident medicina interna

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.12.2011 18:28 
diaree
am diaree de o zi deci fara stari de voma am baut ceaiuri de menta si de musetel dar anca mai simt crampe tre sa iau ceva medicamente sant adult sau astept sa treaca de la sine
  18.02.2011 03:56 
DUPA UN VIRUS CARE ADAT DIAREE, VOMA , LA O SAPTAMANA A AOPARUT SI O ERUPTIE PE PIELE , MANCARIMI, ARE 7 ANI , A FOST VAZUT DE MEDIC
  28.01.2011 16:43 
despre toxiinfectie
e greu sa se stabileasca modul in care se manifesta eu am avut o eruptie pe piele si mancarimi ca nu am dormit 4 nopti mergeti la doctor e cel mai bine e o intreaga schema de reteta
  16.07.2010 16:54 
stari de voma
Senzatie de voma dar nu reusesc sa elimin nimic,scaun spumos,tremuraturi,transpiratie si durere musculara.Acestea sunt simptomele pe care le am de o saptamana jumatate,sora mea de cateva zile.Copilul mic de 4 ani are doar stare de voma si se simte obosit.Foarte impresionata de cantitatea varsata de copil si totul e numai lichid.:(Care ar fi cauza si ce medicamente (antibiotice)s-ar putea administra?
  13.07.2010 05:51 
Senzatii de greata, scaune, varsaturi
Exact in aceasta ordine am patit si eu. Prima oara am simtit ca mi se face rau, m-am chinuit putina vreme si deodata au aparut varsaturile. In cantitati industriale. De fiecare data cand mi-e rau si simt nevoia sa vars.. incerc sa ma abtin. Pana aseara mi-a reusit. Cateva luni bune, daca nu ani. Dar aseara am spart gheata. Ideea e ca dupa ce am varsat de 3 ori una dupa alta, m-am simtit bine. Deabia atunci m-am dus la toaleta si am constatat diareea. Am zis ca mi-a trecut. Mai devreme (pe la 4 si ceva dimineata) m-am trezit. Nu am dormit prea bine dar m-am trezit dupa cateva minute de somn. M-am dus la toaleta, diaree ca si prima data. Dupa am simtit ca o sa vars si am iesit repede de acolo. Pe hol, pe gresie, potopul. Daca prima oara am ramas stupefiat de cantitatea varsata, a doua oara mi-am facut cruce. De unde si a doua oara, atat de mult, nu stiu. Cert e ca nu stiu din ce cauza am patit asta, momentan am slabit 2 kg si ma simt slabit. Sper sa-mi revin cat mai repede.
  08.07.2010 22:46 
nu stiu?
eu una nu stiu ce sa mai cred uni medici sustin ca e indigestie alimentara altii ca ar fi o gripa,un virus foarte pacatos care nu sta foarte mult instalat in corp.
  21.03.2010 19:22 
ma confrunt cu astea de 2 luni
eu sunt de doua luni cu scaune f dese si nu stiu ce sa mai fac ca am luat toate astea dar nu imi trece ce sa fac
  26.02.2008 17:36 
My opinion
Parere de rau. Asta-i foarte tare frate!
  08.01.2007 19:17 
BUNA SEARA
Este interesant materialul;as fi dorit sa accentuati mai mult ce trebuie sa faca o mama atunci cand copilasul ei are de ex doar varsaturi fara febra si scaune diareeice-ma intereseaza acest tip de informatii.Cu respect Ana-Maria
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie