Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Adolescentul
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Adolescentul > Adolescentii si alcoolul

Adolescentii si alcoolul

Daca bei sau nu alcool in limite rezonabile este numai decizia ta. Insa, daca alegi sa bei mult peste limita normala, atunci constientizeaza ce actiune nociva are alcoolul pe termen lung asupra organismului tau.

Ce este alcoolul?

Alcoolul rezulta din fermentarea fructelor sau a diferitelor cereale. Fermentarea este procesul prin care drojdia sau bacteriile sunt folosite pentru a schimba zaharul din alimente in alcool. Acest proces este folosit pentru a obtine numeroase alimente atat de necesare, precum branza. Alcoolul apare sub diferite forme si poate fi folosit ca antiseptic, dezinfectant sau sedativ.

Daca alcoolul este un produs natural, de ce trebuie sa fim preveniti asupra efectelor nocive ale acestuia? Cand bem alcool, acesta este absorbit in vasele de sange si de aici, in sistemul central nervos care controleaza practic toate functiile corpului.


Cum ne afecteaza?

Alcoolul incetineste functiile sistemului nervos centra, blocand anumite mesaje in incercarea lui de a ajunge la creier. Acest lucru duce la o diminuare a auzului, a vazului, a miscarilor si a perceptiei.

In cantitati mici, alcoolul poate sa ne ajute sa ne simtim mai relaxati sau mai putin inhibati. O cantitate mare de alcool, insa, produce numeroase schimbari la nivelul creierului, si de aici rezulta intoxicatia. Persoanele care au abuzat de alcool vorbesc greoi, se impiedica, isi pierd coordonarea, fiind de multe ori confuze si dezorientate. Depinzand de persoana, intoxicatia cu alcool poate sa te faca mai prietenos si mai vorbaret sau mai agresiv. Reactiile pt fi incetinite foarte mult, de aceea nu este recomandat sa conduci dupa ce ai baut. Daca esti intoxicat cu alcool, se prea poate sa ai impresia ca te misti coordonat, dar nu paria pe asta!

Cand consumi o cantitate exagerat de mare de alcool intr-un timp scurt, poti sa fii victima unei otraviri cu alcool. Ce inseamna? Exact ce sugereaza: corpul a fost otravit de cantitatea mare de alcool. In acest caz, persoana otravita va vomita, in incercarea organismului de a "scapa" de alcool. Ca urmare a otravirii cu alcool, poti sa te simti adormit, sa ai probleme cu respiratia, sa lesini sau chiar sa-ti pierzi viata in ultima instanta.


De ce beau tinerii?

Din curiozitate, din teribilism sau pentru a se integra intr-un grup. Oricare din motive nu este destul de serios pentru a-ti pune sanatatea in pericol. De asemenea, adultii care obisnuiesc sa consume bautura in cadrul iesirilor in oras ofera adolescentilor un exemplu nu tocmai bun, creand impresia ca alcoolul este inofensiv.


De ce sa nu beau?

Pare un gest la moda, dar, de fapt, prin actiunea alcoolului asupra sistemului nervos central, te va determina sa faci lucruri nu tocmai "la moda", cum ar fi vomitatul. Nemaipunand la socoteala ca bautura iti da un miros urat al gurii...

Alcoolul iti pune in pericol sanatatea. Luam cel mai usor exemplu: la o betie, e mult mai usor sa ai contacte sexuale neprotejate si de aici, sa-ti fie transmise diferite boli venerice. In plus, riscul accidentelor este mult mai mare atunci cand te afli sub influenta alcoolului.

Daca nimic nu te convinge, tine minte ca un adolescent cu probleme de bautura va creste in greutate si de aici, va dezvolta diferite probleme de sanatate. Persoanele care incep sa bea din adolescenta si continua la maturitate cu acest obicei vor avea probleme de inima, ficat sau la nivelul sistemului nervos.


Cum evit sa beau?

E destul de dificil, mai ales daca incerci sa te integrezi intr-un grup unde toata lumea a deprins deja acest obicei. Insa, trebuie sa ai in maneca diferite strategii pentru a refuza un pahar oferit. Alege cum sa refuzi: ori simplu spui un "nu hotarat" ori dai si o explicatie, gen "nu imi place alcoolul"; "cineva drag a murit din cauza alcoolului", etc. In plus, cat de distractiv este sa petreci o noapte intreaga, cu paharul de bautura in mana? In loc de asta, mai bine alege hobby-uri mult mai recreative si sanatoase: un sport, un urcat pe munte, o vizita la cinema din cand in cand... Cei mai predispusi la a bea sunt adolescentii lipsiti de incredere in ei.


Unde pot sa caut ajutor?

Daca tu consideri ca ai o problema cu bautura, cauta ajutor cat mai repede posibil. Ai incredere intr-o verisoara mai mare ca tine sau o matusa? Atunci vorbeste cu ele despre dependenta ta! Daca nu, vorbeste cu parintii tai, un doctor sau un profesor apropiat tie.


Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  14.11.2011 19:05 
Adolescentii si alcoolul
Buna ziua, va multumesc ca ati creat aceasta rubrica, sincer mi-a fost de foarte mare ajutor:)
  26.06.2011 21:02 
iRRAhnHwiXtyvXbPapH
Wow, your post makes mine look felbee. More power to you!
  26.06.2011 20:55 
CrjGdypqmhlTaZeSX
I was really confused, and this answered all my quseitons.
  05.03.2011 18:52 
secret
foarte corect....
  25.01.2011 17:17 
alcoolul
da e corect asa
  14.11.2010 19:14 
alcoolism
Sunt o sotie al carei sot bea estraordinar de mult , sunt zile cand are liber de la munca ,bea cateva zile continuusi nu mai doarme decat 1-2 oreapoi iar bea si tot asa(problema este ca si face scandaluri)datim si mie un sfat ezista somnifere care se pot lua in asemenea situatii
  14.11.2010 19:01 
alcoolism
daca media ar reduce reclamele la alcool si ar da mai multe emisiunicare sa avertizeze despre problemele cauzate de alcool , poate macar tineretul va avea puterea sa spuna nu alcoolului.(ceilanti oricum suntpierduti nu cred ca nici macar stiinta nu ii va mai putea vindeca de patima bauturi)
  17.08.2010 02:29 
alcool
Ar trebui sa fie pedepsiti ce-i care vand alcool minorilor!
  18.05.2010 21:49 
alcool
alcoolul este interzis minorilor
  19.03.2010 15:48 
of...
Frumos articol ...vreau sa spun k am baut alcool..de revelion si din pacate cand am ajunsacasa am vomitat tot in pat .Am baut cam jumatate de litru de vin sau chiar 800 de ml.Am fost un prost un mare prost! Nu am mai pus gura pe alcool de atunci, dar am avut probleme in continuare ...a 2-a zi dimineatza eram inca ametit . Gandeam rational..ce e drept.A 3-a zi tot ametit eram mai bine dar tot ametit..a 4a 5 -6 zi la fel destul de ametit dar nu prea.A 7-a zis si inclusiv astazi dupa 3 luni de cand am baut..sunt ametit ..pot sa invat la scoala sa vb normal cea mai mica nota o am de 6 la romana. Dar in fiecare zi dimineata si la pranz ma simt in ceata parca gandesc in reluare mai tot timpul...numai seara nu am probelem de acest gen.Stit ceva un tratament orice sa ma ajutati? Vreau sa scap de starea asta de ametzeala!
  11.02.2010 20:37 
despre alcool
alcoolul este un component asential al unei largi categorii de bauturiialcoolice.consumul de alcool te poate aduce la aparitia dependentii psihice si fizicecare duce la ruinarea organismuluii...pentru adolescenti nu trebuie de consumat alcool...
  08.02.2010 21:22 
cum sa fac sa nu mai bea!!!!!!
cum sa fac sa nu mai bea am un sot alcolic!!!cum sa fac sa nu mai bea!!! ajutor
  02.02.2010 19:39 
NU Alcoolului
Am 16 acum ma indrept spre 17 si sincer , niciodata nu am gustat alcool . De ce ? pentru ca vreau sa duc o viata cat mai sanatoasa si consider ca nu-mi aduce niciun benificiu in a bea alcool . Am fost la petreceri si ... eu nu aveam probleme dansam cu fetele , glume ... si ceilalti stateau la buda si ... Deci care iese mai castigat si fara dureri de cap a doua zi sau ochi bulbucati :) Cius .
  26.01.2010 21:34 
de ce nu ne putem debarasa de alcool
alcoolul este o problema foarte mare de aceia este bine ca tinerii sa nu mai consume asa ceva
  10.11.2009 20:22 
les articles
c'est une article tres bon!
  06.10.2009 14:47 
Este un aticol bun , dar ce-i de spus pentru cei care nu inteleg si nici nu vor sa asculte sau pentru cei ce nu iau aceasta in serios!
  08.03.2009 20:10 
Opinia mea.
Intr-adevar , este corect.
  05.02.2009 20:58 
opinia
sunt deakord ku tot ke se scrie.fiinca e adevarat
  02.02.2009 19:14 
levajavascript:document.opinion_form.submit();
i levii ce am auzit pina amu eu am 12
  31.01.2009 21:35 
Alcoolul
MIRAJUL SFÂRSITULUI Blezniuc Raluca Andreea Cu câtă uşurinţă judecă unii o persoană dependentă de alcool, fără să cunoască suferinţa prin care aceasta trece. Lumea e un loc infectat de nedreptăţi, eroisme false, invidii şi aparenţe. Alcoolismul e o boală în care te scufunzi încet pentru că oricine are o a doua şansă de a se salva. Dar câţi ştiu ce înseamnă să nu ai pe cineva lângă tine să-ţi spună de speranţa salvării, să fi singur pe un drum necunoscut dominat de un sentiment rece care paradoxal incinerează sufletul golit de lumină. Când începe lupta cu tine totodată începe cea cu viaţa, să te înfrunţi cu subconştientul tău e un război crunt. Mulţi dintre cei care au luptat şi-au pierdut curajul la jumătatea drumului ,iar laşitatea se plăteşte scump. Ignoranţii societăţii de azi în loc să ajute acel om împovărat de durere îl marginalizează, excluzându-l din grupurile sociale. Omul tratat cu atâta indiferenţă devine frustrat, deprimat şi singura plăcere o vede într-un pahar de alcool. De aici încolo începe decadenţa lui, când societatea îl refuză vehement şi afişează în faţa acestuia un comportament superior considerându-se totalmente îndreptăţită. Absurd e că cei diferiţi care se înfruntă cu reale ispite ce le macină întreaga fiinţă sunt criticaţi de ceilalţi, catalogaţi ca oameni pierduţi şi nu viitori eroi. Cum poate fi un om criticat pentru că zi de zi duce o luptă aprigă cu alcoolul ? Când voinţa lui e împinsă spre extreme clipă de clipă, când tot ceea ce este normal pentru noi, pentru el devine o anormalitate, când nu mai există limite ci doar dorinţa de a supravieţui fără drog. Inima lui parcă neînfricată îl transformă într-un erou care permanent atinge imposibilul şi atunci totul devine mai dificil. Prima luptă constă în acceptarea faptului că eşti bolnav, că ai o problemă reală, că alcoolul îţi afectează nu numai sănătatea fizică ci şi cea mentală. Spunând ,,Nu alcoolului !“, câştigi cea mai importantă bătălie, faci un mic pas în faţa celor care te susţin dar în acelaşi timp unul semnificativ pentru tine. Trebuie să fi conştient că trăieşti un miracol, că poţi alege între viaţă şi moarte, între fericire şi deznădejde, între zâmbete şi lacrimi. Devii propriul tău erou. Chiar dacă odată ce ai ales viaţa ai falsa senzaţie că eşti mai neputincios, mai vulnerabil ca niciodată. Atunci e timpul tău, să iei viaţa cu toate greutăţile ei şi să mergi mai departe ducând o luptă diplomată şi constantă, adică să tratezi cu respect pe cei ce te descurajează şi să-ţi urmăreşti scopul fără să deviezi de la drum. Ispitele vor fi atât de diverse, dar un lucru e cert, te afli pe calea cea dreaptă şi nu mergi singur Cineva de sus are mereu grijă de tine. Uşor nu este să învingi dar nici imposibil. Dacă ai credinţă în suflet cât un bob de mazăre atunci eşti un fericit, dacă divinitatea ţi-a dat în paharul vieţii câteva picături din oceanul pictat cu obstacole, înseamnă că în versuri de poezie îngerul ţi-a pecetluit un destin măreţ meritat numai de un suflet deosebit care poate să treacă prin altele şi mai rele fără ca vreodată să fie doborât definitiv. Aşa cum după legile naturii valurile ciocnesc violent pietrele în drumul lor, aşa şi tu mereu te vei lupta cu cel mai puternic duşman al tău ,,cu tine”. Diferenţa e că tu nu simţi eternitatea în tine asemeni valurilor ci eşti un trup din apă şi pământ făcut, însă valorezi mai mult decât orice pentru că ai un suflet creeat de Mântuitorul lumii. E păcat să-ţi iroseşti fiinţa târând-o prin plăceri efemere, să crezi că alcoolul te poate domina. Dimpotrivă tu eşti cel care poate opri această inutilă dependenţă care îţi provoacă atâta suferinţă. Acordă-ţi o secundă din agitata viaţă pe care o ai şi priveşte cerul încercând să te regăseşti ,ascultând cea mai minunată voce care vine din interiorul tău. Ce minunat e să te simţi liber, împovărat doar cu melodii celeste, să-ţi vezi aripile sufletului zburând spre văzduh şi apoi întorcându-se la tine. Ce bine e atunci când păşeşti cu picioarele goale pe nisipul fin şi rece, vezi şi simţi realitatea ce te înconjoară şi preţuieşti fiecare peisaj, pentru că nu eşti sub influenţa alcoolului ci liber şi vindecat. Gândul amar al luptei încă îl mai simţi dar nu se poate compara cu dulcea izbândă a ta. Amintirea unei vieţi curate asemenea celei din copilărie te poartă prin ţări exotice, te face să zbori asemenea unui porumbel deasupra oceanelor de un albastru unicat, cu o viteză mai mare ca cea a vântului. Gândeşte-te o clipă cum ar fi ca trupul şi mintea să-ţi fie invadate de o energie pozitivă incredibilă şi printr-o simplă atingere a mâinilor să te răpească de pe scena vieţii, dezbrăcat de gândurile rele, dezvăluindu-ţi puterea magică a dorinţelor - dacă vrei poţi, dacă cunoşti evoluezi. Optimismul este un ingredient cheie în atingerea obiectivului propus, altfel spus deschide-ţi sufletul, nu mai face îngerii să lăcrimeze pentru tine ci roagă-te şi tu o dată pentru ei. Nimeni nu a spus că ceea ce ţi se întâmplă e corect, dar dacă menirea ta este să lupţi atunci acceptă-ţi destinul. Dincolo de aparenţe boala ta e un prilej să evoluezi ca persoană înfrânându-te de la păcatul alcoolului. Nu sunt vorbe, nici promisiuni pentru că nimeni în afară de tine nu te va putea ajuta şi înţelege. Doar Dumnezeu îţi va lumina calea, dar lupta se duce în tine şi cu tine astfel într-o zi vei înţelege că visele sunt momente sincere încărcate cu iubire. Devenind mai înţelept şi mai puternic vei fi un duşman aprig ispitelor. Nu alege niciodată ceva ce te face fericit pe moment ci caută să-ţi găseşti propriul izvor nesecătuit de fericire. Unde-l găseşti ? Caută adânc sub porţile inimii, departe de flacăra ochilor, aproape de înţelepciunea minţii, un loc paradisiatic unde cresc numai minunăţii, unde viitorul nu are nici o tangenţă cu trecutul, unde nimic din ce apare nu dispare vreodată. Şterge noaptea ce-ţi împăienjeneşte privirea şi foloseşte-ţi toate cele cinci simţuri. Lasă-te purtat în paşi de dans spre dumbrava anotimpurilor, priveşte imaginea aproape ireală, cea a unui om bătrân înconjurat de munţi de flori şi de un soare cei acoperă chipul în raze aurii. În mână ţine o vioară veche, dar cântă cu o pasiune atât de tânără, de parcă ar fi un copil care tocmai a atins pentru prima dată acel instrument. Şi cu zâmbet cald îţi oferă o melodie ce-ţi face sufletul să zboare de împlinire. Tot ceea ce n-ai simţit vreodată şi n-ai crezut că e posibil ţi se adevereşte dintr-o dată ca o reveleţie divină. Dumnezeu îţi dă ocazia să simţi paradisul, trebuie doar să-l cauţi bine.Asemeni unui vis vezi dumbrava, asculţi melodia viorii, atingi pământul binecuvântat, miroşi cele mai parfumate flori, guşti fericirea din privirea bătrânului. Dacă poţi avea toate acestea renunţând la alcool, privind viaţa ca pe o călătorie unică, atunci poţi merge oriunde vrei, nimeni nu poate să te împiedice să-ţi împlineşti dorinţele doar tu eşti singurul obstacol care îţi stă în cale, trecând peste slăbiciunile tale vei fi capabil să treci peste orice. Tot ce ţi se întâmplă te ajută să înveţi, să te pregăteşti atât pentru clipele fericite cât şi pentru cele grele. În viaţă să trăieşti ghidându-te după tot ce-ţi oferă bucurie, creează-ţi o plăcere în a zbura spre infinit, nu în a inunda sufletul în bălţi de regrete. Pentru a renunţa la acest viciu îţi trebuie voinţă dar şi mult sprijin. De multe ori acest sprijin nu este suficient doar din partea membrilor familiei ci e nevoie de mult mai mult. Să fi înconjurat de oameni care să treacă prin aceeaşi problemă ca a ta şi care să dorească din tot sufletul să renunţe zicând ,, Nu paharului şi da comunicării!’’. Acest tratament psihologic care are în majoritatea cazurilor succes presupune şedinţe frecvente într-un centru de recuperare. Ajutându-te pe tine îi vei ajuta pe alţii ! Reuşind tu, vei da putere celor din jur să se ridice. Vorbind despre acest viciu înseamnă că accepţi greşeala şi eşti dispus să o îndrepţi. Ce trebuie să mai ştii? Cine este El şi ce e de fapt viaţa ta , ce sunt anii tăi de greşeli şi fapte chibzuite, tot ce eşti tu, ce ai fost şi ce vei deveni în ochii timpului. El este Domnul cerului şi al pământului şi a tot ceea ce se întâmplă între cer şi pământ. Doar El are cheia tuturor misterelor, El a creeat tot ce faci tu, i-a creat pe oameni şi a legat la gâtul fiecăruia destinul.Trebuie să ai multă răbdare pentru că ai fost aşteptat cu mult înainte să te naşti şi acum eşti aşteptat cu mult înainte să mori. Timpul schimbă tot ce există, mută muntele şi marea din loc pentru a te face mai înţelept. Când totul o ia de la capăt doar pentru tine, nu-ţi refuza şansa indiferent dacă plouă, ninge, e vânt sau e soare în clepsidra de cristal a vremurilor, continuă să lupţi depunând efort pentru a primi medalia succesului. Cum trebuie să gândeşti ? Că orice început are un sfârştit şi orice sfârşit reprezintă un nou început, iar Dumnezeu i-a creeat pe oameni ca să fie fericiţi, nu trişti, prizonieri în închisoarea păcatului. În sprijinul acestei afirmaţii o tânără adolescentă care a avut tăria să refuze alcoolul m-a surprins cu mărturisirea ei : ,,Sunt alcoolică. Doar pentru ziua de azi nu m-am atins de băutură, e foarte dificil să trăieşti aşa fiecare zi, de fiecare dată, o viaţă întreagă cât o zi. Am lăsat multe pagini albe nescrise în viaţa mea, multe lucruri pe care cu greu le-am putut recupera şi totodată conştiientizez că multe dintre acele lucruri le-am pierdut pentru totdeauna. Dar acum lupt, lupt ca să mă ridic şi ştiu că prin ajutorul vostru voi reuşi. Toată neputinţa mea am spus-o cu glas tare, fără să-mi imaginez vreo clipă că voi salva lumea, ci poate măcar pe cineva care acum mai mult ca niciodată crede în puterea cuvântului în dependenţa faţă de alcool şi în lupta împotriva acestui viciu “. Acum spune-mi tu cititorule, cum poţi vedea un astfel de om altfel decât un erou, o persoană excepţională care zi de zi e înjunghiată de vină, dar e şi mângâiată de o ploaie de trandafiri. Acolo în grădina sufletului ei toţi copacii şi toate florile au ars în urma unui incendiu, dar plantând totul din nou cu o iubire pătimaşă, locaşul sufletului va reînvia. Mirajul sfârşitului rămâne doar un miraj spart în mii de bucăţele...
  05.11.2008 21:20 
MINUNATA IDEE
Acest articol mi-a fost de mare ajutor vi-l recomand ;)
  27.10.2008 19:34 
Ii drept da tu cu si bei cu butoiu
Da tu faci pe altcineva mai misinosule
  11.02.2008 01:37 
Yepp ...
Salut. Tu esti baiat sau fata? Apoi, omule, oamo, ai grija la limba romana-e foarte neglijent scris, sa nu mai spunem ca incepi enuntul cu litera mica. Daca ar vedea Al.Graur, s-ar rasuci... Ideea e ca tot ce e mult strica, iar extremele sunt o idiotenie. Un abstinent e poate la fel de idiot ca un maniac fara masura. Daca bei 1-2 beri pe zi si o sticla de vin la ocazii, e super OK. Curaj. Pun pariu ca fumezi 20 de tigari si n-ai nimic-ai? Daca te consoleaza, am renuntat la TIGARI pentru ca ma ia ameteala de la primul fum si imi transpira mainile, sa nu mai spun cum umpleam chiuveta dupa masa. Totusi, asta e treaba mea si... daca mie nu imi face bine, asta e. Da nu dau sfaturi exagerate.
  05.02.2008 18:53 
nu ne trebue alcool
alcooul este un viciu care omul trebue sa se debaraseze de el alcooul este ca un drog. sfat nu folositi alcool el nu are bunuri in cantitati mari doar medicina are nevoe de el trebue sa ne luptam !!!!!
  11.12.2007 16:17 
Nu-i bun
Odata mi-am pierdut prietena din cauza alcoolului.
  08.11.2007 15:37 
Alcoolul Ucide!!!
Daca af fi dupa mine asi interzice comercializarea alcoolului....daca ne gandim bine nu are nici un folos , ba chiar produce tulburari psihice si organice care duc la schimbarea personalitatii, probleme sociale...etc...Asi face orice ca oamenii sa nu consume alcool!!!
  11.02.2007 15:53 
felicitari
foarte bine,sunt o mama a carei fiica cocheteaza cu bautura.Sunt convinsa ca autoritatile trebuie sa se implice mai mult.In jurul scolilor sa nu fie baruri,sa fie campanii de popularizare a nocivitatii consumului de alcool,care se insoteste de fumat,sex,violenta,etc. Cei mai grav e ca se bea in scoli,la clase mici,ca sa nu mai vorbim in licee,sau scoli profesionale.Toate iesirile tinerilor in oras,sau la domiciliul vreunuia se termina cu niste betii rasunatoare. Toata lumea pierde,mai putin patronii de baruri. Ei beau sa se integreze,dar ca orice viciu intra in obisnuinta.E foarte greu ca tinerii sa realizeze singuri ca au probleme cu bautura si sa ia si masuri in acest sens.Adeseori trebuie o lupta sustinuta din partea familiei si societatii. Severitatea in scoli in acest domeniu ar trebui reintrodusa.
  24.10.2006 19:41 
Alcoolul dauneaza!
Foarte bune aceste sfaturi..Eu sunt in clasa a IX-a si a trebuit sa fac un proiect la romana despre lucrurile care dauneaza adolescentilor.Si am hotarat sa fac despre alcool.M-a impresionat foarte mult acest subiect,deoarece indica realitatea de astazi.Tinerii ptr a intra intr-un grup se apuca de fumat si de baut...Acest proiect va trebui sa il prezint in fata intregii clase si nu voi avea emotii,deoarece ma gandesc ca unii colegi ai mei vor deschide ochii si isi vor da seama ca,cu toate ca se zice ca este la moda fumatul si alcoolul,nu este bun ptr organism.Felicitarile mele....!poate va mai citi cineva aceste sfaturi.........
  06.10.2006 16:21 
alcoolul
Este evident ca alcoolul este nociv din toate punctele de vedere, cu toate ca se produce din vegetale. Dar si unele ciuperci omoara!
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie