Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Slabeste sanatos
Home > Stil de viata > Slabeste sanatos > Saptamana 6 - Evaluarea diverselor metode de a slabi

Saptamana 6 - Evaluarea diverselor metode de a slabi

In aceasta saptamana vei afla totul despre cele mai populare diete, medicamente si suplimente pentru slabit si despre faimoasele programe de slabit in grup. Vei afla care sunt cele mai folositoare, eficiente si sigure metode de slabit si la care trebuie sa renunti.
Cunoscandu-le pe fiecare in parte vei putea sa stabilesti singura care dintre ele este cea mai potrivita si sigura metoda in cazul tau si, prin urmare, nu vei mai fi nevoita sa cheltui banii degeaba pe tot felul de produse care nu te ajuta sa slabesti.

Obezitatea
este un factor de risc in diferite afectiuni: hipertensiunea arteriala, guta, diabetul, insuficienta coronariana si cardiaca, hiperlipidemiile (nivel excesiv al lipidelor in sange), litiaza biliara, insuficienta respiratorie, bolile reumatologice (definitie preluata din Larousse, Dictionar de Medicina, Bucuresti, Editura Enciclopedic, 1998).

Asadar nu este o problema care poate fi tratata in cateva luni. Specialistii stiu ca este vorba despre un efort indelung si ca pentru a slabi eficient si sanatos ai nevoie de un program de slabit sau o dieta care sa te ajute sa slabesti in timp pentru a prelungi efectele. In caz contrar, totul va fi o pierdere de timp.


Mania dietelor

Cele mai populare diete sarace in carbohidrati / bogate in proteine
Multe dintre aceste diete invoca teorii despre insulina, care ar creste (dupa parerea celor care sustin efectele benefice ale acestor diete) in cazul persoanelor care consuma carbohidrati si ca rolul isulinei este acela de a stoca grasimile in organism. Si ca sa daramam aceste teorii, oare de ce in Japonia (care abunda in diete bogate in carbohidrati - orez grane, legume) este cea mai scazuta rata de obezitate?

Prin urmare, insulina nu stocheaza caloriile ca si grasime, asta in cazul in care arzi in fiecare zi mai multe calorii decat consumi. Sursa caloriilor pe care le consumi, fie ea din proteine, carbohidrati sau grasimi nu are importanta cand vine vorba despre pierderea kilogramelor. Daca intr-adevar consumi mai multe calorii decat poate corpul tau sa arda, insulina joaca un rol important in transportarea acelor calorii catre celulele grase.

Si un ultim argument impotriva acestor diete este acela referitor la restrictiile alimentare pe care le implica urmarea acestora si care sunt cunoscute ca fiind sanatoase si benefice pentru organismul nostru (fructe, legume cu amidon si grane), deoarece ajuta la prevenirea numeroaselor boli. De fapt, una dintre cele mai simple metode de a reduce riscul de cancer este consumul a minim 5 fructe si legume pe zi (lucru imposibil in cazul dietelor sarace in carbohidrati).
  • Dieta Atkins. Dintre toate dietele pe care le vom enumera, aceasta restrictioneaza cel mai mult comsumul carbohidratilor. Eliminand sau reducand considerabil consumul unor alimente - fructe, grane, dulciuri, alimente bogate in amidon, cereale, paste, faina - sa fie oare cheia care ofera o pierdere in greutate cu efecte de durata? Dar oare vei putea sa te abtii toata viata de la toate aceste alimente? Asta in viata reala?;

  • Dieta "Puterea proteinelor", foarte asemanatoare dietei Atkins; in prima parte a dietei, organismul va arde depozitele de carbohidrati, apoi proteinele rezultate intind tesuturile musculare pentru energie. Acest proces conduce la eliminarea unei cantitati mari de apa, de unde si pierderile explicabile in kilograme inca din primele saptamani ale dietei. Insa, atentie aceste kilograme pierdute sunt in urma eliminarii apei si nu a grasimilor. Adu-ti aminte ca scopul tau este de a pastra cat mai mult din masa musculara pentru a mentine un metabolism ridicat - nu vrei ca organismul tau sa foloseasca muschii pentru a porduce energie. Iar procesul de slabire se opreste in momentul in care adaugi din nou carbohidratii in dieta ta. Asadar, daca vei intentiona sa mananci normal (si asta se va intampla cu siguranta) asteapta-te ca toate kilogramele pierdute cu ajutorul acestei diete sa se depuna la loc (de retinut : aceasta crestere in greutate in urma reintroducerii in dieta a carbohidratilor este cauzata de reacumularea apei si nu a grasimilor) ;

  • Programul Lifespan despre dependenta de carbohidrati - autorii acestui program considera ca poti elimina poftele de carbohidrati, limitand consumul acestora pe cat posibil si introducerea lor doar la anumite mese. Pentru a face fata cu succes poftelor de carbohidrati trebuie sa tratezi lucrurile care te imping spre aceste pofte. Reducerea starilor de stres, stapanirea emotiilor si sportul te vor ajuta in cresterea nivelului de serotonina si endorfina si, implicit, in combaterea poftelor ;

  • Dieta "Sugar Busters" - limiteaza consumul zaharurilor si a catorva alimente bogate in amidon. Inca o data, trebuie precizat ca nimic nu se depoziteaza sub forma de grasimi, decat daca se consuma mai multe calorii decat poate arde organismul. Ideea acestui program de a reduce consumul de zaharuri si alimente care nu asigura nutrientii de baza este foarte buna, insa nu si vina mult prea mare pe care o arunca asupra insulinei, ca si cauza principala a obezitatii. De asemenea, combinarea diferitelor alimente altereaza raspunsul insulinei ;

  • Dieta "The Zone" - autorul acestei diete sustine ca alcatuirea unui plan de meniu care contine exact 30% proteine, 30% grasimi si 30% carbohidrati pentru fiecare masa sau gustare te va ajuta sa intri in "zona" de ardere a caloriilor. Cu toate acestea, este foarte probabil sa pierzi cateva kilograme, deoarece nu depaseste numarul de 1200-1700 de calorii consumate pe zi. Insa, cat de usor poate fi urmata aceasta dieta pentru tot restul vietii ?


Diete bazate pe anumite alimente
  • Dieta "Eat Right 4 Your Type" - presupune o alimentatie potrivita fiecarei grupe sanguine, tinandu-se cont si de genealogie. De exemplu, daca ai grupa sanguina A, iar stramosii tai au fost fermieri se presupune ca tu vei fi vegetarian (vei evita consumul produselor animaliere);
  • Dieta "Beverly Hills" - sustine ca o combinare neadecvata a unor alimente conduce la cresterea in greutate. In primele doua zile ale acestei diete ai voie sa consumi doar anumite fructe si legume; in a treia zi vei consuma doar struguri;
  • Dieta "Cabbage Soup" - iti ofera libertatea de a consuma supa de varza, fructe, cafea si ceai in cantitatile pe care le doresti, dar te limiteaza doar la aceste alimente. Este vorba despre o dieta foarte saraca in calorii care provoaca o pierdere rapida a lichidelor si, implicit, o slabire rapida. Dar pentru cata vreme ?

In concluzie, evaluand toate dietele de mai sus iti oferim un sfat : nu urma o dieta restrictiva, neechilibrata, scumpa sau nesanatoasa pentru organismul tau. Un deficit caloric bland, combinat cu sportul si o atitudine pozitivista iti va garanta o slabire eficienta, sanatoasa si cu efecte de lunga durata. Acesta este rezultatul la care au ajuns numerosi specialisti in domeniu dupa cercetari indelungate.


Programe pentru slabit in grup
  • Weight Watchers - acest program se bazeaza pe o dieta saraca in calorii (fara restrictii de alimente), sport si o atitudine pozitivista. Programul presupune si o terapie in grup extrem de utila in mentinerea siluetei dobandite. Programul Weight Watchers a fost dezvoltat de psihologi, fiziologi si nutritionisti;
  • Jenny Craig - este un program asemanator cu Weight Watchers. Singurul dezavantaj este acela ca presupune consumul unor alimente inregistrate sub marca Jenny Craig ;
  • Programul "Overeaters Anonymous" - este asemanator programului Alcoolicilor Anonimi. Este foarte util in cazul persoanelor care nu isi pot controla poftele alimentare;
  • Programul TOPS (Taking Off Pounds Sensibly) - iti ofera sansa sa vii cu propria ta dieta pe care sa o analizezi cu alti voluntari si specialisti in domeniu;
  • Programul "The Solution" - nu se concentreaza pe dieta, ci pe ideile de viata sanatoasa, sport, control emotional, atitudine pozitivista si educare a mintii, a corpului si a spiritului.


Cum sa-ti evaluezi planul de dieta ?

Aproape orice dieta pentru slabit iti poate fi de folos in pierderea kilogramelor inestetice, insa numai daca esti suficient de motivata. In momentul in care te hotarasti asupra unei diete anume trebuie sa te gandesti ca ai s-o adopti pentru toata viata. Care sunt elementele necesare pentru o pierdere in greutate cu efecte de durata ?

Un program pentru slabit ar trebui sa contina urmatoarele trasaturi:
1. Dieta trebuie sa fie sigura si sanatoasa. Trebuie sa contina neaparat necesarul zilnic de vitamine, minerale si proteine, deci sa reduca doar din numarul caloriilor, dar nu si alimentele esentiale.
2. Trebuie sa fie un plan care sa ofere o slabire lenta si sigura. Asteapta-te sa slabesti doar un kilogram pe saptamana si numai dupa primele doua saptamani de dieta. In cazul dietelor sarace in calorii vei pierde kilograme foarte repede si in timp foarte scurt, dar aceste pierderi vor consta doar in apa si, nicidecum, in grasimi.
3. Daca planuiesti sa pierzi intre 15-20 de kilograme si daca ai probleme de sanatate trebuie neaparat sa te consulti cu un doctor in privinta dietei adoptata.
4. Programul trebuie sa contina un plan de a mentine silueta dobandita in urma dietei. Alege un program care te va ajuta in permanenta sa-ti schimbi obiceiurile alimentare, nivelul de activitate fizica si stilul de viata care in trecut te-a determinat sa castigi in greutate.
5. Orice program trebuie sa ofere informatii despre costurile suplimentare pe care le implica. Adica daca vei fi nevoita sa cumperi plante, vitamine, minerale sau alte suplimente trebuie neaparat sa consulti parerea unui specialist inainte de a urma instructiunile programului respectiv.
 6. Verifica sursele de nutritie si sfaturile in legatura cu dietele adoptate.
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  24.09.2008 10:33 
As vrea sa ma lase sa scriu si eu ceva, dar nu-mi apare mesajul:|
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie