Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Stiri
Home > Stiri > Mancati incet, ca sa traiti mult si bine

Mancati incet, ca sa traiti mult si bine

Miercuri, 16 August 2006


Mestecatul alimentelor de cel putin 10 ori ajuta la o mai buna digestie, scade pofta de mancare si ajuta la pastrarea unei greutati normale, sustin expertii in alimentatie si nutritie. In plus, mestecand bine percepem mai bine gustul si textura alimentelor, iar elementele nutritive din mancaruri vor fi mai repede absorbite in sange.

"Slow eating" (mancatul incet) este un concept care face furori in tarile occidentale, in special in cele europene, fiind considerat si unul dintre secretele longevitatii.

Digestia, mai lenesa daca va grabiti la masa

"Enzimele digestive actioneaza mai bine atunci cand alimentele sunt mestecate bine. Acelasi lucru este recomandat si de tibetani, care spun ca orice fel de mancare ar trebui adus mai intai in stare lichida si abia apoi inghitit", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Evitati sa mancati in masina, stand in picioare, in timp ce vorbiti la telefon sau atunci cand va grabiti. Toate aceste obiceiuri incetinesc digestia si reduc valoarea nutritiva a mancarii.

Digestia nu incepe in stomac, ci in gura, acolo unde alimentele sunt impregnate cu saliva si omogenizate. "Mancam nu doar cu dintii, ci si cu privirea, deci cu creierul, de aceea nu trebuie sa avem alte activitati in timpul mesei", mai adauga Mencinicopschi.

Mancati consistent doar dimineata si la pranz

Organismul are nevoie de o cantitate mai mare de alimente in momentele zilei in care facem cel mai mare efort fizic si intelectual. "Dimineata si la pranz, trebuie sa mancam mai consistent, iar seara mai putin pentru ca in timpul somnului digestia este incetinita, iar grasimile nu se mai ard, ci se depun", precizeaza Gh. Mencinicopschi.

"Igiena orala trebuie sa fie foarte buna, pentru ca in placa dentara se pot forma microorganisme ce pot da nastere unor boli cardiovasculare", a mai adaugat acesta.

> Opriti-va din mancat inainte de a va simti satul, fiindca senzatia de satietate ajunge la creier dupa 60 de miscari masticatorii.
> Daca nu mestecam mancarea bine, si inghitim bucati mari, vom manca mai mult decat este nevoie.
> Conversatia trebuie sa fie placuta in timpul mesei. Nu criticati copiii si nu discutati subiecte negative.
> Dupa ce ati terminat de savurat mancarea, stati jos inca cel putin cinci minute.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie