Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alergii alimentare
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Alergii alimentare > Bacteriile care cauzeaza probleme

Bacteriile care cauzeaza probleme

Mentineti mancarea fierbinte la cald. Pastrati mancarea rece la rece. Patrati totul - mai ales mainile - curate. Urmati aceste trei reguli de baza si veti reduce riscul de a va imbolnavi din cauza bacteriilor problematice.
Campylobacter jejuni

Modalitate de raspandire: contamineaza carnea rosie si de pasare in timpul procesarii, daca fecalele intra in contact cu suprafata carnii. Alte surse: laptele nepasteurizat, apa netratata.

Simptome: diaree abundenta (cateodata sangvinolenta), crampe abdominale, frisoane, dureri de cap. Debut in interval de 2-11 zile. Durata: 1-2 saptamani.

Prevenire: gatiti carnea rosie si de pasare in profunzime. Spalati cutitele si suprafetele taioase dupa contactul cu carnea cruda. Nu beti lapte nepasteurizat sau apa netratata.


Clostridium perfringens

Modalitate de raspandire: carne, tocaturi, sosuri. De obicei, se intalneste atunci cand la servirea portiiilor, mancarea nu se mentine suficient de fierbinte sau mancarea se raceste prea incet.

Simptome: greturi, crampe abdominale. Febra este rar intalnita. Debut in interval de 2-6 ore. Durata: 1-2 zile.

Prevenire: mentineti mancarea fierbinte. Mentineti mancarea gatita la peste 50 grade Celsius, reincalziti la cel putin 70 de grade C. Raciti mancarea repede. Depozitati in cutii mici.


Escherichia coli 0 157:H7

Modalitate de raspandire: contamineaza carnea de vita in timpul sacrificarii. Se multiplica in special in carnea insuficient tratata termic. Alte surse: lapte nepasteurizat, cidru de mere nepasteurizat, fecale umane, apa contaminata.

Simptome: diareea apoasa poate deveni sangvinolenta in interval de 24 de ore. Crampele abdominale intense, greturi, varsaturi rare. De obicei afebrilitate. Debut in interval de 1-8 zile. Durata: 5-8 zile.

Prevenire: gatiti carnea de vita la o temperatura interioara de aproximativ 60 de grade Celsius. Nu beti lapte nepasteurizat sau cidru de mere nepasteurizat. Spalati-va mainile dupa ce folositi toaleta.


Salmonella

Modalitate de prevenire: carne cruda sau contaminata, carne de pasare, lapte; galbenusuri de oua contaminate. Supravietuieste in caz de gatire insuficienta. Raspandita prin intermediul cutitelor, suprafetelor taioase sau de catre persoane infectate care au obiceiuri proaste de igiena.

Simptome: diaree severa, scaune apoase, greturi, varsaturi, febra de 38 de grade Celsius sau mai mult. Debut in interval de 6-72 ore. Durata: 1-14 zile.

Prevenire: gatiti carnea rosie si cea de pasare in profunzime. Nu beti lapte nepasteurizat. Nu mancati oua crude sau gatite insuficient. Mentineti curate suprafetele taioase. Spalati-va mainile dupa ce folositi toaleta.


Staphylococcus aureus


Modalitate de raspandire: se raspandeste prin contact direct cu mainile, tuse sau stranut. Se inmulteste in carne si salate preparate, sosuri-creme, produse de patiserie umplute cu crema.

Simptome: diaree apoasa, exploziva, greturi, varsaturi, crampe abdominale, confuzie. Debut in interval de 1-6 ore. Durata: 1-2 zile.

Prevenire: nu lasati alimente cu risc crescut de contaminare la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Spalati-va mainile si ustensilele de bucatarie inainte de a prepara alimentele.


Vibrio vulnificus

Modalitate de raspandire: stridii crude si midii crude sau insuficient preparate, moluste, scoici intregi.

Simptome: frisoane, febra, leziuni cutanate. Debut 1 ora - 1 saptamana. Deces in 50% dintre cazuri.

Prevenire: nu mancati stridii crude. Asigurati-va ca toate crustaceele sunt gatite in profunzime.

Informatiile au fost preluate din cartea "Clinica Mayo. Ghid de autoingrijire", traducere: dr Daniela Dinulescu, Bucuresti, Editura All Educational, 2001, 2004, www.all.ro

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.09.2006 09:18 
contaminare alimente
foarte bun articolul, daca mai sunt si alti germeni patogeni?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie